Piotr Ba Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 A czy lutra kveiki nie dadzą porównywalnego rezultatu? Kurde ja nie zainwestuje w to, na pewno nie w tych czasach, mimo że stać mnie. Póki co stara lodówka plus stc1000 musi chodzić. Myślę że to dla tych którzy od zera kompletują sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 1. To nie tylko do lagerów, Lutra też nie jest idealnie lagerowy. Ja teraz kupię kolejny zaworek, bo chcę fermentować w kegu coś na dregach z lambica bez dostępu powietrza, żeby się nie zrobił ocet (postoi minimum rok). 2. Fermentacja ciśnieniowa nie wyklucza lodówki, ja używam tego zwykle po 2-3 dniach fermentacji w lodówce, wtedy wyjmuję kega (robiącego za fermentor) i mogę fermentować w piwnicy pod lekkim ciśnieniem bez obaw o uboczne produkty fermentacji (które po 2-3 dniach i tak są marginalne) 3. Każdy kupuje co chce albo może, można się bez tego obejść i braku nie odczuć, jak masz, to zastosowanie znajdziesz. Jak się ma kegi lub jakieś pojemniki ciśnieniowe, to wydatek się robi niewielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 1 godzinę temu, Piotr Ba napisał: A czy lutra kveiki nie dadzą porównywalnego rezultatu? Kurde ja nie zainwestuje w to, na pewno nie w tych czasach, mimo że stać mnie. Póki co stara lodówka plus stc1000 musi chodzić. Myślę że to dla tych którzy od zera kompletują sprzęt. Lutra kveik da ci lageropodobne piwo, IMHO w profilu gorsze od klasycznych szczepów lagerowych pod ciśnieniem, ale jest to jakaś alternatywa. Ale pozostaje kwestia utleniania chmielu w IPA, APA, kontra większa trwałość, aromatyczność tych piw przy rozlewie ciśneniowym (beztlenowym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Moja przygoda z fermentacją ciśnieniową zaczęła się od pet kegów i od prostej Ipy (50 litrów) na Lubuskim. W jeden baniak na zimno wsypałem 30 g chmielu a w drugi 70 g. Po 4 dniach przelałem, spróbowałem pierwszego i drugiego kega. Efekt niesamowity!Czysty profil, świeży aromat i ten smak. Jak na takiego amatora i to jeszcze na zwykłym Lubuskim?Gdyby nie kupa roboty z petkegami-rozbieraniem tego wszystkiego, czyszczeniem zaworów itd to nawet bym nie spojrzał w stronę fermzilli. Wygrała zwykła wygoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 1 godzinę temu, monodem napisał: Moja przygoda z fermentacją ciśnieniową zaczęła się od pet kegów i od prostej Ipy (50 litrów) na Lubuskim. W jeden baniak na zimno wsypałem 30 g chmielu a w drugi 70 g. Po 4 dniach przelałem, spróbowałem pierwszego i drugiego kega. Efekt niesamowity!Czysty profil, świeży aromat i ten smak. Jak na takiego amatora i to jeszcze na zwykłym Lubuskim?Gdyby nie kupa roboty z petkegami-rozbieraniem tego wszystkiego, czyszczeniem zaworów itd to nawet bym nie spojrzał w stronę fermzilli. Wygrała zwykła wygoda. Gdzie kupiłeś ten chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 (edytowane) 22 minuty temu, anteks napisał: Gdzie kupiłeś ten chmiel? Oj, już nie bądź taki Przejęzyczył się kolega, dwa razy. Edytowane 29 Października 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Gdybym mieszkał w Lubuskim to odpisałbym, że to moja krzyżówka ? A tutaj to klawiatura mi takie chmiele nowoczesne podpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 24 minuty temu, monodem napisał: Gdybym mieszkał w Lubuskim to odpisałbym, że to moja krzyżówka ? A tutaj to klawiatura mi takie chmiele nowoczesne podpowiada. Bo Piłatowi już skoczyło ciśnienie że ktoś cos nowego wyhodował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Ok a co ze zlaniem brzeczki do fermentora po ostudzeniu? Normalnie to robicie? Bo dostaje się wtedy tlen. A czy taki sam rezultat będzie jeśli po fermentacji zabuelkuje normalnie z kranika? Bo wtedy też do butelek dostaje się tlen. Czy mam cały czas trzymać piwo w kegu żeby tlen się nie dostał? Czyli nie butelkuje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 (edytowane) 27 minut temu, Piotr Ba napisał: Ok a co ze zlaniem brzeczki do fermentora po ostudzeniu? Normalnie to robicie? Bo dostaje się wtedy tlen. A czy taki sam rezultat będzie jeśli po fermentacji zabuelkuje normalnie z kranika? Bo wtedy też do butelek dostaje się tlen. Czy mam cały czas trzymać piwo w kegu żeby tlen się nie dostał? Czyli nie butelkuje się. Ej, ale wiesz, że po zlaniu do fermentora brzeczkę się NAPOWIETRZA ? Przecież na tym etapie tlen jest niezbędny A butelkuje się przecież nalewarką przeciwciśnieniową. Zobacz sobie na YT. Edytowane 29 Października 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Z kranika możesz sobie nalać bezpośrednio już nagazowane piwo do kufelka bo do butelki to będzie się pienić i rozgazowywac i przy tym utleniać. Ale przy normalnej fermentacji otwartej jeśli do każdej butelki dodawałbyś z butli co2 to moim zdaniem efekt związany z trwałością piwa powinien być podobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 2 minuty temu, Glabro napisał: Ale przy normalnej fermentacji otwartej jeśli do każdej butelki dodawałbyś z butli co2 to moim zdaniem efekt związany z trwałością piwa powinien być podobny. Robiłem tak i efekt rozczarował. Nie wiem, ile tego CO2 trzeba by zużyć, żeby wyprzeć cały tlen z butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Hmm... kurcze dziwne bo przy nalewaniu przeciwcisnieniowym też przedmuchuje się butelkę w której na początku jest tlen. No nic kiedy będzie trzeba spróbować. Najpierw muszę zejść do podziemi czyli urządzić browar w piwnicy bo kuchnia cierpi i cierpliwość mojej żony też ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Godzinę temu, Glabro napisał: Z kranika możesz sobie nalać bezpośrednio już nagazowane piwo do kufelka bo do butelki to będzie się pienić i rozgazowywac i przy tym utleniać. Ale przy normalnej fermentacji otwartej jeśli do każdej butelki dodawałbyś z butli co2 to moim zdaniem efekt związany z trwałością piwa powinien być podobny. W kufelku też sie mocno zapieni Glabro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Ok a co ze zlaniem brzeczki do fermentora po ostudzeniu? Normalnie to robicie? Bo dostaje się wtedy tlen. A czy taki sam rezultat będzie jeśli po fermentacji zabuelkuje normalnie z kranika? Bo wtedy też do butelek dostaje się tlen. Czy mam cały czas trzymać piwo w kegu żeby tlen się nie dostał? Czyli nie butelkuje się. Oł faaak!Ja to robię nienormalnie jakoś. Napowietrzam w przepływie przy wykorzystaniu zbiorniczka od gęstwy. Brzeczka przednia jest wtedy mega happy! Butelkuję (tylko piwa wymagające leżakowania) wtedy nalewarką przeciwcisnieniową (ta z Australii od Kegland). Nalewarka przeciwciśnieniowa z definicji powinna nalewać nasze pyszne, zimne piwko bez udziału tlenu. Czyli można butelkować(jak się komuś chce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 A teraz takie pytanie teoretyczne. Chciałbym fermentować szybciej, pod ciśnieniem, ale nie inwestować w nalewarki, butle co2, itp. Czy kupno petkega, plus zaworu bezpieczeństwa np. 1bar. Czy Fermentacja sama się nabije do około 0,5-1b? I pytanie o rozlew. Przed rozlewem upuszczam ciśnienie, co2 zostaje w fermentorze, i wtedy normalny rozlew do butelek? No i kwestia refermentacji jak ja określić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 (edytowane) 24 minuty temu, Koora napisał: A teraz takie pytanie teoretyczne. Chciałbym fermentować szybciej, pod ciśnieniem, ale nie inwestować w nalewarki, butle co2, itp. Czy kupno petkega, plus zaworu bezpieczeństwa np. 1bar. Czy Fermentacja sama się nabije do około 0,5-1b? I pytanie o rozlew. Przed rozlewem upuszczam ciśnienie, co2 zostaje w fermentorze, i wtedy normalny rozlew do butelek? No i kwestia refermentacji jak ja określić. 1. Fermentacja spokojnie nabije do takiego ciśnienia (a nawet dużo większego), ale do tego momentu ja bym pilnował temperatury jak przy normalnej fermentacji. Jeśli nie chcesz całej butli, są też takie przystawki pod ball locka na naboje CO2 jak do wiatrówek. Nadaje się do wyszynku, ale pewnie też do wstępnego nabicia ciśnienia. Ja w każdym razie robię czasem tak, że na początku kontroluję normalnie temperaturę, a potem daję zaworek. Testowałem to jednak tylko przy drożdżach do ale i przy niskim cisnieniu, nie wiem, jaki efekt by był przy lagerze. 2. Co do rozlewu bez nalewarki po samym wypuszczeniu ciśnienia z zewnątrz wydaje mi się, że będzie się mocno pienić. Można na zaworu dać ciśnienie na prawie 0 i poczekać, aż się odgazuje i wtedy refermentować normalnie. Dodam, że zaletą fermentacji ciśnieniowej i kegów w ogóle jest możliwość zrobienia cold crash pod niewielkim ciśnieniem bez ryzyka zassania tlenu do fermentora przy obniżaniu temperatury. Co do corny kegów jako fermentorów - u mnie się sprawdzają, ale robię warki 10-12 l. Przy większych obawiałbym się pienienia (być może redukowanego przez ciśnienie) i stosunku objętości piwa/wysokości słupa cieczy do pola zajmowanego przez drożdże. Oczywiście zawsze można kegiem zabujać. Kegi z PET mają chyba te proporcje inne. Edytowane 30 Października 2022 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Łachim napisał: Co do corny kegów jako fermentorów - u mnie się sprawdzają, ale robię warki 10-12 l. Przy większych obawiałbym się pienienia (być może redukowanego przez ciśnienie) i stosunku objętości piwa/wysokości słupa cieczy do pola zajmowanego przez drożdże. Oczywiście zawsze można kegiem zabujać. Kegi z PET mają chyba te proporcje inne. Akurat King Keg Junior ma gabaryty zbliżone co corny kega i spokojnie da się zrobić 18l piwa (przy rzeczywistej pojemności około 20l) Ciśnienie mocno redukuje pianę podczas fermentacji. Przy czym mówię o drożdżach lagerowych, może jakieś drożdże górnej fermentacji dadzą większą pianę) Objęcość piwa do wysokośći słupa cieczy ? Jakie to ma znaczenie ? Przecież właśnie to regulujesz ciśnieniem. Edytowane 30 Października 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Chodzi o etap fermentacji, gdy drożdże opadają, ale przerabiają jeszcze uboczne produkty jak diacetyl czy aldehyd octowy. Wtedy powierzchnia osiadłych drożdży ma znaczenie (kojarzę też hasło stosunku powierzchni do wysokości z jednego z podcastów z Jamilem). Z drugiej strony w stożkowym jest pewnie jeszcze mniejszy ten stosunek, a problemu chyba nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 No właśnie. Tankofermentory też mają podobne proporcje, jak corny keg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 51 minut temu, fotohobby napisał: No właśnie. Tankofermentory też mają podobne proporcje, jak corny keg CZyli jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Jako że się nie znam to się... A czy przypadkiem ciśnienie wywierane na drożdże ma znaczenie tylko w przypadku dużych tanków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 10 minut temu, monodem napisał: Jako że się nie znam to się... A czy przypadkiem ciśnienie wywierane na drożdże ma znaczenie tylko w przypadku dużych tanków? W dużym tanku jest inne ciśnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redolfino Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Ja mam pytanie natury technicznej do bardziej doświadczonych kolegów. Chciałem przetransportować piwo pod ciśnieniem z All Roundera Fermzilli do kega Corneliusa. Piwo mam w temperaturze 16 stopni. Muszę je schłodzić przed transferem z jakichś konkretnych powodów, czy mogę je pchnąć niezależnie od temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Możesz bez chłodzenia (chociaż schłodzone mniej się pieni), tylko wyrównaj najpierw ciśnienie w obu zbiornikach, a potem wprowadź minimalną różnicę w ciśnieniu, żeby wymusić transfer (najłatwiej nieco upuszczać z kega). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się