pz1 Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 (edytowane) . Edytowane 17 Lipca 2021 przez Patryk Zubilewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Na początek polecam ogarnąć podstawy. Źródeł wiedzy jest sporo. Poczytaj. Potem wybierz jakąś prostą recepturę, choćby jakieś ciemne piwo górnej fermentacji. https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 4 minuty temu, Patryk Zubilewicz napisał: Tu się pojawia zasadnicze pytanie: Ok, i co teraz? Skąd mam wiedzieć w jakiej temperaturze zacierać, przez ile czasu? Kiedy dodać jaki słód? W jakiej temperaturze najlepiej fermentować? Skoro zadajesz takie pytania, to chyba nie masz jednak minimum wiedzy, żeby wziąć się do roboty. Trzeba było kupić gotowy zestaw na jakieś ciemne piwo, a nie zaczynać od wymyślania swojej receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 11 minut temu, Patryk Zubilewicz napisał: Hej, to moja pierwsza warka. Mam już (mam nadzieję ) cały niezbędny sprzęt i minimum wiedzy żeby wziąć się do roboty. Uwielbiam ciemne piwa, dlatego wybrałem takie słody (przy okazji - wirtualnie uściskam jeśli ktoś potwierdzi czy wszystko tu bedzie ok): Viking Caramel Pale - 5kg (policzyłem z nierówności x<=0.3*(2,35+x) , że żeby jego udział w zacierze stanowił ok. 30-40% to musiałbym użyć 1-1.3kg) VIking Słód monachijski typ II - 2kg Simpsons Black - 0.25kg Jęczmień palony Weyermann - 0.1kg Chmiel sybilla, drożdże Gozdawa do piw górnej fermentacji. Tu się pojawia zasadnicze pytanie: Ok, i co teraz? Skąd mam wiedzieć w jakiej temperaturze zacierać, przez ile czasu? Kiedy dodać jaki słód? W jakiej temperaturze najlepiej fermentować? Czy zacieranie mogę przeprowadzać "na raty", to znaczy kilka razy ten sam proces w mniejszym garnku? Z góry dzięki! Jak to skąd masz wiedzieć?!?! Wystarczy zerknąć w wiki Viking Caramel Pale używa się do 20% a to i tak za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Nie wypowiem się, bo mnie administrator po osiedlu będzie ganiał x1d, pz1, elroy i 2 innych 2 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 @Patryk Zubilewicz chyba troszeczkę Ci do tego minimum brakuje zgadzam sie z kolegami przeczytaj wiki na spokojnie i wtedy dopiero bierz sie za warzenie. Po co przez niewiedzę zepsuć sobie piwo i pasje do nowego hobby pz1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 14 godzin temu, Patryk Zubilewicz napisał: Z góry dzięki! Cześć, pomijając celne uwagi kolegów mam swoją. Fajnie, że zaczynasz, szkoda, że falstartem. Linkowana przez @Jancewicz wiki piwo.org to faktycznie podstawowe źródło ale jeśli potrzebujesz instrukcji krok po kroku, i lubisz ciemne piwa (pytanie, bardziej stout, czy munich dunkel) możesz skorzystać np. z https://targipiwne.pl/jak-uwarzyc-piwo-stout/ Tymczasem wycofaj, przegrupuj się i zacznij od nowa! pz1 i elroy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 A zakupy słodów, nawet przy warce nr 100, powinny kręcić się wokół kategorii "słody podstawowe". Jeśli chcesz dość proste, ciemne piwo, to możesz zrobić Dry Stout z zasypem typu 90% pale ale, 10% palony jęczmień. Więcej się na tym nauczysz niż na kombinowaniu od zera przy pierwszej warce. pz1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Jeśli potrzebujesz precyzyjnych wskazówek proponuję również https://www.blog.homebrewing.pl/, niezły przepis na stouta też tam znajdziesz. pz1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) A tu masz filmik na wieczór, gdzie zobaczysz wszystko krok po kroku Edytowane 9 Maja 2021 przez smola zasada i pz1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się