Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

bo wg mnie to nie jest normalne. U mnie po US-05 nie ma śladu praktycznie. Raz miałem podobny kożuch na górze przy US-05 i to był niestety kwach.

hmm... niejednokrotnie po US-05 z mchem irlandzkim mam ciągle kożuszek na piwie i nie mam infekcji ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://1drv.ms/1XzEvCU​

Tlenowiec czy coś innego? Podobne wyszło też dopiero w butelkach przy poprzednim piwie na tych samych drożdżach. Jak rozumiem wszystko co miało kontakt z tymi piwami do NaOH? W jakim stężeniu najlepiej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://1drv.ms/1XzEvCU​

Tlenowiec czy coś innego? Podobne wyszło też dopiero w butelkach przy poprzednim piwie na tych samych drożdżach. Jak rozumiem wszystko co miało kontakt z tymi piwami do NaOH? W jakim stężeniu najlepiej?

Tlenowiec, beztlenowiec, albo względny beztlenowiec :P

Organizmów zdolnych do wytwarzania błony jest masa i nie licz, że na internetach ktoś dokładnie zidentyfikuje co to było, prędzej po opisie wrażeń organoleptycznych coś da radę powiedzieć.

 

Teoretycznie najpewniejsze będzie zalanie NaOH, chociaż ja u siebie w wiadrach po celowych kwachach myłem je po prostu dokładnie ciepłą wodą i płynem, później zalewałem piro i przed wlaniem brzeczki jeszcze psikałem roztworem oxi i infekcja się nie powtarzała.Drobnicę (wężyki, kraniki, zaworki grawitacyjne) rozbierałem i albo myłem i gotowałem, albo zalewałem po myciu piro.

Roztwór roboczy NaOH to zazwyczaj 3-4%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ktoś mi może wytłumaczyć w jaki sposób dodatek mchu irlandzkiego wpływa na drożdże i ich zachowanie?

 

Raczej nikt... :P Mech ma wpływ bardziej na samo piwo, zbyt duża ilość wprowadza jakieś glonowe posmaki, plus do tego niszczy pianę i trwałość piwa, z tego co wyczytałem, bo sam mchu nie nigdy nie stosowałem ;) 

 

 

To jest jedno i to samo piwo Summer Ale, piwo zdrowe bez zakażeń. Taka czapa była po 24 dniach od zadania drożdży do rozlewu zdjęcie pierwsze jest z przed kilku dni. Nie wiem czy jest to wina mchu irlandzkiego ale czapa była bardzo zbita.

 

Tak czasem jest, miałem na różnych drożdżach różne czapy nawet po miesiącu. Nie przejmować się zlewać piwo spod czapy i tyle nie ma co roztrząsać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tlenowiec, wygląda na lacto. Zależy od ciebie i co naprodukował, teoretycznie to powinno zrobić piwo kwaśne, ale jak poczujesz ocet od niego to kibel. Możesz spróbować zapasteryzować, choć nie jestem zwolennikiem tej metody - moje infekcje do tej pory szły albo w chlorofenol albo w kupe więc... Decyzja do Ciebie należy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pachnie źle - mogę zrobić z tego kwach czy od razu do kibla?

 

http://s30.postimg.org/osr7noug1/IMAG1121.jpg

Ja bym zostawił, wylać zawsze zdążysz. Jak zacznie iść w nieprzyjemne nuty - chlorofenol, kibel, kapucha to wylejesz, jeśli nie to może być spoko piwo.

Pszenica na gęstwie zakażonej lakto, jest moim ulubionym piwem, które aktualnie posiadam w piwnicy.

Ja bym zlał malutką próbkę, powąchał, spróbował i jeśli nie ma jakichś odpychających cech sensorycznych to bym butelkował, jeśli już zaczyna się dziać coś złego, to jest duże prawdopodobieństwo, że się to jeszcze pogłębi - w takim wypadku wybrałbym wylanie do kibla.

 

 

Undeath online.png

Jeśli tlenowiec to nie lakto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

proszę o ocenę potencjalnej infekcji. Tydzień temu w piątek uwarzyłem Oatmeal Stout 12 BLG (drożdże Safale US-04), dzień po fermentacja wyglądała raczej prawidłowo

post-10010-0-30776100-1447366524_thumb.jpg

od dnia drugiego do dzisiaj wygląda to tak: post-10010-0-62187800-1447366573_thumb.jpg

Nie otwierałem jeszcze fermentora. Jutro sprawdzę BLG. Jakieś sugestie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

proszę o ocenę potencjalnej infekcji.

Z wyglądu nie ma niczego, co by wskazywało na infekcję. Zdarzało mi się, że piwa doszczepiane brettami, zachowywały się jak to na drugiej fotce, ale raczej wygląda na standardową, zdrową fermentację.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .Popełniłem piwko Saison.

Fermentacja na drożdżach Belle saison trwała 28 dni ,wydawało mi się ,że to trochę długo i pomimo że nadal bulgotało to postanowiłem zajrzeć .

Oczom moim ukazał się taki oto widok.

Piwo podczas przelewania na cichą było kwaśne i od razu miało pójść do kanalizy,poczekałem jednak dzień i okazało się ,że już jest lepiej jakby mniej wyczuwalny jest ten kwas. Proszę o pomoc ,czy ze zdjęć można coś wywnioskować? a może ten styl powinien być trochę kwaśny?  

Troszkę nie wyraźne zdjęcia ,te purchle to bańki z powietrzem.

post-3501-0-78106900-1448140498_thumb.jpg

post-3501-0-16661400-1448140521_thumb.jpg

Edytowane przez mari50
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.