Dr2 Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 bo wg mnie to nie jest normalne. U mnie po US-05 nie ma śladu praktycznie. Raz miałem podobny kożuch na górze przy US-05 i to był niestety kwach. hmm... niejednokrotnie po US-05 z mchem irlandzkim mam ciągle kożuszek na piwie i nie mam infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Ja się jeszcze mchem nie bawiłem, a bez niego po drożdżach ani śladu jak wszystko idzie zgodnie z planem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 http://1drv.ms/1XzEvCU Tlenowiec czy coś innego? Podobne wyszło też dopiero w butelkach przy poprzednim piwie na tych samych drożdżach. Jak rozumiem wszystko co miało kontakt z tymi piwami do NaOH? W jakim stężeniu najlepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 http://1drv.ms/1XzEvCU Tlenowiec czy coś innego? Podobne wyszło też dopiero w butelkach przy poprzednim piwie na tych samych drożdżach. Jak rozumiem wszystko co miało kontakt z tymi piwami do NaOH? W jakim stężeniu najlepiej? Tlenowiec, beztlenowiec, albo względny beztlenowiec Organizmów zdolnych do wytwarzania błony jest masa i nie licz, że na internetach ktoś dokładnie zidentyfikuje co to było, prędzej po opisie wrażeń organoleptycznych coś da radę powiedzieć. Teoretycznie najpewniejsze będzie zalanie NaOH, chociaż ja u siebie w wiadrach po celowych kwachach myłem je po prostu dokładnie ciepłą wodą i płynem, później zalewałem piro i przed wlaniem brzeczki jeszcze psikałem roztworem oxi i infekcja się nie powtarzała.Drobnicę (wężyki, kraniki, zaworki grawitacyjne) rozbierałem i albo myłem i gotowałem, albo zalewałem po myciu piro. Roztwór roboczy NaOH to zazwyczaj 3-4% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) u mnie tak wyglądała czapa na US-05 Edytowane 28 Października 2015 przez lgorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 u mnie tak wyglądała czapa na US-05 ... nie ma się z czego śmiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 u mnie tak wyglądała czapa na US-05 po ilu dniach takie coś jeszcze było? rozumiem, że to "zdrowe" piwa finalnie były? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 To jest jedno i to samo piwo Summer Ale, piwo zdrowe bez zakażeń. Taka czapa była po 24 dniach od zadania drożdży do rozlewu zdjęcie pierwsze jest z przed kilku dni. Nie wiem czy jest to wina mchu irlandzkiego ale czapa była bardzo zbita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 A ktoś mi może wytłumaczyć w jaki sposób dodatek mchu irlandzkiego wpływa na drożdże i ich zachowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 A ktoś mi może wytłumaczyć w jaki sposób dodatek mchu irlandzkiego wpływa na drożdże i ich zachowanie? Raczej nikt... Mech ma wpływ bardziej na samo piwo, zbyt duża ilość wprowadza jakieś glonowe posmaki, plus do tego niszczy pianę i trwałość piwa, z tego co wyczytałem, bo sam mchu nie nigdy nie stosowałem To jest jedno i to samo piwo Summer Ale, piwo zdrowe bez zakażeń. Taka czapa była po 24 dniach od zadania drożdży do rozlewu zdjęcie pierwsze jest z przed kilku dni. Nie wiem czy jest to wina mchu irlandzkiego ale czapa była bardzo zbita. Tak czasem jest, miałem na różnych drożdżach różne czapy nawet po miesiącu. Nie przejmować się zlewać piwo spod czapy i tyle nie ma co roztrząsać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Nie pachnie źle - mogę zrobić z tego kwach czy od razu do kibla? http://s30.postimg.org/osr7noug1/IMAG1121.jpg Edytowane 8 Listopada 2015 przez rumcajs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Tlenowiec, wygląda na lacto. Zależy od ciebie i co naprodukował, teoretycznie to powinno zrobić piwo kwaśne, ale jak poczujesz ocet od niego to kibel. Możesz spróbować zapasteryzować, choć nie jestem zwolennikiem tej metody - moje infekcje do tej pory szły albo w chlorofenol albo w kupe więc... Decyzja do Ciebie należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Nawet jak zapasteryzujesz to i tak będzie kwas. Szkoda czasu i pieniędzy. Już to u siebie przerobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Nie pachnie źle - mogę zrobić z tego kwach czy od razu do kibla? http://s30.postimg.org/osr7noug1/IMAG1121.jpg Ja bym zostawił, wylać zawsze zdążysz. Jak zacznie iść w nieprzyjemne nuty - chlorofenol, kibel, kapucha to wylejesz, jeśli nie to może być spoko piwo. Pszenica na gęstwie zakażonej lakto, jest moim ulubionym piwem, które aktualnie posiadam w piwnicy. Ja bym zlał malutką próbkę, powąchał, spróbował i jeśli nie ma jakichś odpychających cech sensorycznych to bym butelkował, jeśli już zaczyna się dziać coś złego, to jest duże prawdopodobieństwo, że się to jeszcze pogłębi - w takim wypadku wybrałbym wylanie do kibla. Undeath Jeśli tlenowiec to nie lakto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Undeath Jeśli tlenowiec to nie lakto. Sorki pomyłka Miało być beztlenowce... Tutaj strona 19: http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Na dniach sprawdzę czy sensorycznie jest ok. Jeśli będzie w porządku, to zabutelkuję. Najwyżej będę opróżniał w przyszłości butelki a nie fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk631 Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Witam, proszę o ocenę potencjalnej infekcji. Tydzień temu w piątek uwarzyłem Oatmeal Stout 12 BLG (drożdże Safale US-04), dzień po fermentacja wyglądała raczej prawidłowo od dnia drugiego do dzisiaj wygląda to tak: Nie otwierałem jeszcze fermentora. Jutro sprawdzę BLG. Jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 proszę o ocenę potencjalnej infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 proszę o ocenę potencjalnej infekcji. Z wyglądu nie ma niczego, co by wskazywało na infekcję. Zdarzało mi się, że piwa doszczepiane brettami, zachowywały się jak to na drugiej fotce, ale raczej wygląda na standardową, zdrową fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Wygląda normalnie nie panikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Witam, Na S-33 pojawiła mi się taka biała piana spod spodu. Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Słabo widać na zdjęciu, ale jak dla mnie piwo normalnie fermentuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Słabo widać na zdjęciu, ale jak dla mnie piwo normalnie fermentuje.. Biała piana w prawym dolnym rogu, o to mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 20 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Trudno nie poznać o co chodzi Mimo wszystko wydaje się wyglądać zdrowo. Nieco nietypowo, ale zdrowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari50 Opublikowano 21 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) Witam .Popełniłem piwko Saison. Fermentacja na drożdżach Belle saison trwała 28 dni ,wydawało mi się ,że to trochę długo i pomimo że nadal bulgotało to postanowiłem zajrzeć . Oczom moim ukazał się taki oto widok. Piwo podczas przelewania na cichą było kwaśne i od razu miało pójść do kanalizy,poczekałem jednak dzień i okazało się ,że już jest lepiej jakby mniej wyczuwalny jest ten kwas. Proszę o pomoc ,czy ze zdjęć można coś wywnioskować? a może ten styl powinien być trochę kwaśny? Troszkę nie wyraźne zdjęcia ,te purchle to bańki z powietrzem. Edytowane 21 Listopada 2015 przez mari50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się