Typhon Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Zawsze możesz poczta wysłać np na Śląsk Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu TapatalkaJet to jakieś rozwiązanie może jednak ktoś się odezwie z okolicy. Dowioze piwerko na miejsce. Jestem po prostu ciekawy czy coś się z nim dzieje czy to po prostu taki efekt uboczny całego procesu. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 (edytowane) Trochę średnio widać w tym świetle, ale podczas cold crash pojawiły się białe pęcherzyki, czyżby infekcja? W zapachu niby spoko. Edytowane 18 Października 2019 przez ogoun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 19 minut temu, ogoun napisał: Trochę średnio widać w tym świetle, ale podczas cold crash pojawiły się białe pęcherzyki, czyżby infekcja? W zapachu niby spoko. Trochę słabo z tych zdjęć widać, ale nie niepokoiłbym się. Wg mnie wygląda to na skupiska chmielu i pęcherzyki powietrza uwalniające się z granulatu. Robert87 i ogoun 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Wszystko wygląda OK nie ma co się martwić ogoun 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 18 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 To mnie uspokoiliście. Po 4 dniach w 4-6°C oczekiwałem gładkiej tafli (dotychczas tak było) i trochę przewrażliwiony się zrobiłem na punkcie granatów widząc zasięg ich rażenia. W takim razie jutro butelkuje. Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevio Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Panowie. Jest śmieszna sprawa. Była infekcja i jej nie ma, a przynajmniej tak to wygląda ale od początku. Zrobiłem piwo z brewkita przy czym wodę uzupełniłem zimną kranówą i odrazu dodałem drożdże. Zestaw był 3 lata po terminie a drożdże trzymane w 24°C niestety. Niestety jak postawiłem piwo w niedzielę tak we wtorek po południu dopiero wróciłem do domu a tam zero pracy drożdży i delikatny film na powierzchni, jakby błona. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia. Dałem 2 paczki jakiś drożdży z biowina i spisałem piwo na straty w sumie. Dzisiaj otwieram wieko a tam taki widok. Bo biofilmie nie ma śladu praktycznie. To brązowe wygląda jak drożdże a to białe to piana. Panowie, o co chodzi? Drożdże są w stanie "przejeść" biofilm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Uspokoi się fermentacja, biofilm się pojawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Chyba, że to nie był biofilm, tylko osad z twardej wody. W zasadzie dopóki nie zakończysz fermentacji i nie zabutelkujesz, to nie będziesz pewien. Na pewno otwierając wieko fermentatora narażasz niepotrzebnie warkę na infekcję. Otwórz dekiel za 2-3 tygodnie. Wtedy się przekonasz, czy zastaniesz piwo, czy korzuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevio Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 To piwo żeby nie skłamać stoi jakieś 3 tygodnie. Osad z twardej wody by się zgadzał ale jak się pojawiła piana z pracy drożdży to ten film się rozrywał. Piwo stoi na balkonie więc ma dość chłodno. Zastanawiam się tylko ile czasu może to jeszcze postać. Noi pytanie takie. Lać to w butelki z mniejszą dawką cukru? Próbować smak tego przed butelkowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Ja bym wylał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Spróbuj najpierw a potem się zastanawiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioTras1996 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Cześć, uwarzyłem hefeweizena 13 blg na WB-06, od miesiąca fermentuje, tyle że po ok tygodniu musiałem na szybko przelewać do drugiego fermentora, bo wpadłem na głupi pomysł, żeby burzliwą zrobić z kranikiem I zaczął on przeciekać. Przelałem razem z drożdżami, ponieważ trwała burzliwa. Dzisiaj otworzyłem fermentor i piwo ma taki mocno drażniący zapach, jak się zaciąganie to czuć aż w gardle, po wymieszaniu zapach znika. Co to może być? (trzymałem aż miesiąc, bo od czasu do czasu bulka i jest niewielka ilość piany ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 To co Cię drażni to pewnie po prostu CO2. Bulkać może, bo po zamieszaniu CO2 sie ulatnia. Po miesiącu to już dawno po wszystkim. Na przyszłość staraj się nie zaglądać do fermentora jeśli nie jest to konieczne, a koniec fermentacji przyjmuj jak blg nie zmienia się w przeciągu 2 dni. To tez mierz dopiero po min 2 tyg.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioTras1996 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Jeszcze od góry pływa parę takich białych frędzli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 9 minut temu, PioTras1996 napisał: Jeszcze od góry pływa parę takich białych frędzli To są raczej drożdże, w jednej z ostatnich moich warek cała masa drożdżowa tak właśnie wyglądała i była zawieszona pod lustrem. 2 godziny temu, PioTras1996 napisał: piwo ma taki mocno drażniący zapach A coś bliżej, jak byś go określił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioTras1996 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Hmm ciężko określić, coś w stylu mocnego alkoholu może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 A jaka była temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioTras1996 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Za wysoka, 23-24 stopnie nawet mi skakało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 To możesz wyczuwać alkohole wyższe. Wyższa temperatura sprzyja takim alkoholom i estrom. Część z nich jest pożądana a część niestety nie. Jedyna na nie rada to zabutelkować i trochę poczekać z piciem, to może piwo się trochę ułoży i ułagodzi. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioTras1996 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Ok, dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Spoko, Piwo, to oprócz surowców, przede wszystkim drożdże, czyli sposób prowadzenia fermentacji. Schrzaniony zasyp i chmielenie nie jest tak brzemienne w skutkach jak źle prowadzona fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioTras1996 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Wiem, niestety nie miałem wcześniej warunków do stabilizacji temperatury. Na szczęście zainwestowałem już w lodówkę i sterownik. Swoją drogą sprawdzałem co się dzieje przy drugiej Warce w lodówce, dzisiaj mijają dwa tygodnie od rozpoczęcia fermentacji burzliwej, zaczynałem od 18 stopni, teraz mam 22. W sobotę nie było prawie piany I oznak fermentacji, A teraz piany przybyło I zaczęło częściej bulkać. To efekt wyższej temperatury, czy dzieje się coś nie dobrego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Zaczęcie od niskiej i podnoszenie do tych 21-22°C to właściwa droga. Ciepła końcówka na zachęcić drożdże do dojedzenie tego co zostało i posprzątania po sobie. Bulkanie to oznaka aktywności drożdży, ale także odgazowywania się piwa (wzrasta temperatura) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioTras1996 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Ok, to sprawdzam blg I jak za 3 dni bez zmian to przelewem na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) Hej, Pierwszy raz fermentuje Safbrew WB-06 i pierwszy raz widzę takie pływające farfocle. Te drożdże tak mają czy może jakaś infekcja? Martwi mnie też zaznaczony na zdjęciach pęcherzyk. Co o tym myślicie? Hefe-wiezen, po tygodniu odfermentował do 2,5 blg, po 9 dniach do 2 blg i tak stoi. Zapach ok, w smaku wydaje się też w porządku. Jutro planowałem rozlew i zebranie gęstwy do kolejnej warki na sobotę. Edit: Te farfocle wydaje mi się że opadły z wierzchu jak przestawiałem fermentor z ziemi na stołek. Edytowane 13 Listopada 2019 przez Pelasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się