Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za porady. Dodam jeszcze tylko, że podczas przelewania na cichą odlałem ok 0.2 L do szklaneczki i przykryłem. Ot tak z ciekawości co się z tym stanie. Dziś po spróbowaniu tego było praktycznie nie do picia a to z fermentatora na cichej spokojnie da się pić. Tak więc jestem dobrej myśli że nie będzie z tym najgorzej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak więc jestem dobrej myśli że nie będzie z tym najgorzej.

Odrazu po nagazowaniu trzymaj w najniższej możliwej temperaturze (ale dalej dodatniej), bo im cieplej tym proces szybciej się rozwija... No i przy okazji do szybkiej konsumpcji :-)

A szklanka mogła być niedomyta i taki test o niczym nie powinien świadczyć. Przelaną próbkę mogłeś dodatkowo natlenić, co jest przyjazne dla tlenowców :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tu gdzie jest widoczna brzeczka pomiedzy chmielem wczesniej tego nie było piwo w smaku ok tydzien jest juz na ciechej butelkowac czy jeszcze poczekać

robione według tego przepisu:

Full Aroma Hops , Carlberg

Edytowane przez slawi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do oceny Koleżeństwa: 11 blg na zrehydratyzowanych US O5, dwa tygodnie fermentacji burzliwej w ok 20 stopniach C otoczenia, w smaku i zapachu nic podejrzanego poza wyraźnym aromatem drożdży, ale takim do zniesienia.

OPcje :

a) zabutelkowac, wytrąbić na szybko,

b) zlać na cichą, gęstwę zużyć

c) zlać razem z gęstwą do bardaszki

 

Zdjęcia:

post-5764-0-43620700-1396178214_thumb.jpg

post-5764-0-01385900-1396178228_thumb.jpg

post-5764-0-99091300-1396178247_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do oceny Koleżeństwa: 11 blg na zrehydratyzowanych US O5, dwa tygodnie fermentacji burzliwej w ok 20 stopniach C otoczenia, w smaku i zapachu nic podejrzanego poza wyraźnym aromatem drożdży, ale takim do zniesienia.

Więc nie ma nic czym można by się przejmować. Moją drogą było by przelanie na cichą (wbrew najświeższym trendom), wykorzystanie gęstwy. W dalszej kolejności butelkowanie, a dalej to sam wiesz ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do oceny Koleżeństwa: 11 blg na zrehydratyzowanych US O5, dwa tygodnie fermentacji burzliwej w ok 20 stopniach C otoczenia, w smaku i zapachu nic podejrzanego poza wyraźnym aromatem drożdży, ale takim do zniesienia.

Więc nie ma nic czym można by się przejmować. Moją drogą było by przelanie na cichą (wbrew najświeższym trendom), wykorzystanie gęstwy. W dalszej kolejności butelkowanie, a dalej to sam wiesz ;)

Przelewanie 2 tygodnie po zadaniu drożdży w 20°C i 11°Blg?? To piwo jest na "cichej" już 12 dni!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podepne sie jeszcze tu jako ze jestem poczatkujacy niestety wpadki zdazyc sie musza zle obliczylem ilosc cukru do refermentacji i dalem za duzo o jakies siedem butelek czy beda granaty?

moze dla pewnosci upuscic troche gazu za kilka dni z nich?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile to "za dużo o siedem butelek"? Musisz podać więcej szczegółów.

 

Generalnie otwórz sobie jedno za kilka dni (5-7) i zobaczysz jak bardzo jest nagazowane. Na przyszłość warto jedną sztukę rozlać do odkręcanego PET'a - daje to możliwość "kontroli na bieżąco".

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

blg poczatkowe mialem wyzsze 1.5 niz zakladal przepis ale nie rozcienczalem tego (mimo to i tak mi sie wydaje ze wydajnosc byla bardzo niska no ale to dopiero poczatki).

(cukier dawkowalem miarka na butelke 0.5)

Edytowane przez slawi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podepne sie jeszcze tu jako ze jestem poczatkujacy niestety wpadki zdazyc sie musza zle obliczylem ilosc cukru do refermentacji i dalem za duzo o jakies siedem butelek czy beda granaty?

 

moze dla pewnosci upuscic troche gazu za kilka dni z nich?

 

 

 

pisz zawsze konkretnie:

-jaki styl piwa

-jak odfermentowało

-ile litrów piwa

-ile dałeś cukru i w jakiej postaci (suchy, syrop, ekstrakt?)

 

Inaczej trudno zgadywać czy coś zrobiłeś źle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a wiec tak piwo z przepisu :Full Aroma Hops , Carlberg

po chmieleniu blg 13.5 ,po cichej 4 blg, cukier rozpuscilem w szklance wody i zagotowalem (56 miarek na butelke 0.5 l wychodzi chyba 4g na butelke)tylko ze butelek wyszlo 49

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie ma się czym przejmować - wychodzi na to, że w sumie dałeś 224g (4g * 56 butelek) cukru, a więc około 4,57g/butelkę (224g / 49 butelek). Nie wiem, moim zdaniem na granaty nie ma szans... tym bardziej biorąc pod uwagę przepis, w którym jest zaznaczone, że do refermentacji można zadać od 4 do 5g na butelkę (http://www.wiki.piwo..._na_20l)#Rozlew). Według mnie, jedynie butelki po dłuższym leżakowaniu mogą być przegazowane..

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

blg tak jak pisalem przed zadaniem drozdzy 13.5 po burzliwej okolo 5 a po cichej 4. fermentacja gorna w temp okolo 17, 18 stopni cukier dawkowalem miarka do cukru z biowinu na butelke 0.5 l

(sorki ze nie ma polskich znakow ale w pracy na kompie mam wloski windows i sie nie da wstawiac )

Edytowane przez slawi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli piwo odfermentowało całkowicie to granatów nie powinieneś mieć, ale nagazowanie będzie wysokie. Myślę, że na wszelki wypadek jest do szybkiego wypicia. Początkujący piwowarzy raczej nie mają z tym problemu :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.