michals Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Dziękuję za porady. Dodam jeszcze tylko, że podczas przelewania na cichą odlałem ok 0.2 L do szklaneczki i przykryłem. Ot tak z ciekawości co się z tym stanie. Dziś po spróbowaniu tego było praktycznie nie do picia a to z fermentatora na cichej spokojnie da się pić. Tak więc jestem dobrej myśli że nie będzie z tym najgorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Tak więc jestem dobrej myśli że nie będzie z tym najgorzej. Odrazu po nagazowaniu trzymaj w najniższej możliwej temperaturze (ale dalej dodatniej), bo im cieplej tym proces szybciej się rozwija... No i przy okazji do szybkiej konsumpcji :-)A szklanka mogła być niedomyta i taki test o niczym nie powinien świadczyć. Przelaną próbkę mogłeś dodatkowo natlenić, co jest przyjazne dla tlenowców :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 czyżby infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 rozumiem, że coś nachmielone na zimno na cichej szyszkami? Ja tam nic nie widzę, że niby co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 A co w tym dziwnego? Widzę tylko szyszki na powierzchni piwa, albo jak kto woli fermentowanej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) tu gdzie jest widoczna brzeczka pomiedzy chmielem wczesniej tego nie było piwo w smaku ok tydzien jest juz na ciechej butelkowac czy jeszcze poczekać robione według tego przepisu: Full Aroma Hops , Carlberg Edytowane 28 Marca 2014 przez slawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 jak już tydzień z zimnym chmieleniem to butelkuj, jak smakuje to pij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 ok to w niedziele butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Do oceny Koleżeństwa: 11 blg na zrehydratyzowanych US O5, dwa tygodnie fermentacji burzliwej w ok 20 stopniach C otoczenia, w smaku i zapachu nic podejrzanego poza wyraźnym aromatem drożdży, ale takim do zniesienia. OPcje : a) zabutelkowac, wytrąbić na szybko, b) zlać na cichą, gęstwę zużyć c) zlać razem z gęstwą do bardaszki Zdjęcia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Jak dla mnie to całkiem ładne drożdże Ci tam pływają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Do oceny Koleżeństwa: 11 blg na zrehydratyzowanych US O5, dwa tygodnie fermentacji burzliwej w ok 20 stopniach C otoczenia, w smaku i zapachu nic podejrzanego poza wyraźnym aromatem drożdży, ale takim do zniesienia. Więc nie ma nic czym można by się przejmować. Moją drogą było by przelanie na cichą (wbrew najświeższym trendom), wykorzystanie gęstwy. W dalszej kolejności butelkowanie, a dalej to sam wiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Gęstwą sie przejmuj, to najmniejszy problem. Młode piwo na cichą dla kontroli na np. trzy dni i w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Do oceny Koleżeństwa: 11 blg na zrehydratyzowanych US O5, dwa tygodnie fermentacji burzliwej w ok 20 stopniach C otoczenia, w smaku i zapachu nic podejrzanego poza wyraźnym aromatem drożdży, ale takim do zniesienia. Więc nie ma nic czym można by się przejmować. Moją drogą było by przelanie na cichą (wbrew najświeższym trendom), wykorzystanie gęstwy. W dalszej kolejności butelkowanie, a dalej to sam wiesz Przelewanie 2 tygodnie po zadaniu drożdży w 20°C i 11°Blg?? To piwo jest na "cichej" już 12 dni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Przelewanie 2 tygodnie po zadaniu drożdży w 20°C i 11°Blg?? Coś kiepsko czytałem, bo mi umkły te dwa tygodnie - za bardzo się skupiłem na dociekaniu co to bardaszka i skąd u zbyńka taki slang?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 podepne sie jeszcze tu jako ze jestem poczatkujacy niestety wpadki zdazyc sie musza zle obliczylem ilosc cukru do refermentacji i dalem za duzo o jakies siedem butelek czy beda granaty? moze dla pewnosci upuscic troche gazu za kilka dni z nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Ile to "za dużo o siedem butelek"? Musisz podać więcej szczegółów. Generalnie otwórz sobie jedno za kilka dni (5-7) i zobaczysz jak bardzo jest nagazowane. Na przyszłość warto jedną sztukę rozlać do odkręcanego PET'a - daje to możliwość "kontroli na bieżąco". Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 wiesz mialo byc 28 litrow piwa a bylo 24.5 a cukru dalem na 28 litrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) blg poczatkowe mialem wyzsze 1.5 niz zakladal przepis ale nie rozcienczalem tego (mimo to i tak mi sie wydaje ze wydajnosc byla bardzo niska no ale to dopiero poczatki). (cukier dawkowalem miarka na butelke 0.5) Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez slawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (cukier dawkowalem miarka na butelke 0.5) Nie bardzo rozumiem, jak mogłeś dać za dużo cukru dając cukier miarką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 podepne sie jeszcze tu jako ze jestem poczatkujacy niestety wpadki zdazyc sie musza zle obliczylem ilosc cukru do refermentacji i dalem za duzo o jakies siedem butelek czy beda granaty? moze dla pewnosci upuscic troche gazu za kilka dni z nich? pisz zawsze konkretnie:-jaki styl piwa -jak odfermentowało -ile litrów piwa -ile dałeś cukru i w jakiej postaci (suchy, syrop, ekstrakt?) Inaczej trudno zgadywać czy coś zrobiłeś źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 a wiec tak piwo z przepisu :Full Aroma Hops , Carlberg po chmieleniu blg 13.5 ,po cichej 4 blg, cukier rozpuscilem w szklance wody i zagotowalem (56 miarek na butelke 0.5 l wychodzi chyba 4g na butelke)tylko ze butelek wyszlo 49 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Chyba nie ma się czym przejmować - wychodzi na to, że w sumie dałeś 224g (4g * 56 butelek) cukru, a więc około 4,57g/butelkę (224g / 49 butelek). Nie wiem, moim zdaniem na granaty nie ma szans... tym bardziej biorąc pod uwagę przepis, w którym jest zaznaczone, że do refermentacji można zadać od 4 do 5g na butelkę (http://www.wiki.piwo..._na_20l)#Rozlew). Według mnie, jedynie butelki po dłuższym leżakowaniu mogą być przegazowane.. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez ThoriN GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) blg tak jak pisalem przed zadaniem drozdzy 13.5 po burzliwej okolo 5 a po cichej 4. fermentacja gorna w temp okolo 17, 18 stopni cukier dawkowalem miarka do cukru z biowinu na butelke 0.5 l (sorki ze nie ma polskich znakow ale w pracy na kompie mam wloski windows i sie nie da wstawiac ) Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez slawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 musze zrobic sobie jakas miarke do garnka wazelnego co by miec podglad ile po chmieleniu wychodzi brzeczki w litrach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Jeśli piwo odfermentowało całkowicie to granatów nie powinieneś mieć, ale nagazowanie będzie wysokie. Myślę, że na wszelki wypadek jest do szybkiego wypicia. Początkujący piwowarzy raczej nie mają z tym problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się