silvo Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Witam, Przed chwilą przelałem moje trzecie Piwo do innego fermentora na cichą (5BLG). Użyłem kita firmy better brew IPA + jasny ekstrakt słodowy z allegro 1,7kg. Po otwarciu fermentora czuć dziwny zapach tak jakby chemiczny, mdły, jałowy w smaku to samo. Wrzuciłem na cichą 30g amarillo może trochę zmieni. Dodam że wszystko miałem zdezynfekowane pirosiarczanem sodu. Poprzednie piwko robiłem z użyciem tego samego kita + ciemny ekstrakt i wyszło podobne - chemiczny zapach i smak jałowy (mam je zabutelkowane 01.09 nie widać nalotów i pleśni w butelkach). Jeżeli piwo jest zepsute czy można pić takie piwo czy szkoda zdrowia na to ? Czy jeśli piwo poleży w butelkach z 3 miesiące to może ten zapach i smak się ułożyć i zmienić ? . Pierwszy raz robiłem z puchy Coppersa IPA + cukier 1kg i wyszło o wiele lepsze pod względem smaku i zapachu wyraźnie czuć goryczkę i chmiele aromatyczne. Fota z fermentora: http://silvo.eu/1/DSC_0045.jpg Edytowane 14 Września 2015 przez silvo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Zdjęcie wygląda ok. Zeszło do 5blg, ale z ilu? Bo 5 blg to chyba jednak trochę dużo i jest niedofermentowane (chyba że początkowe blg było bardzo duże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvo Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Początkowe wynosiło 13,5Blg. Po wczorajszym zlaniu na cichą fermentacja ruszyła ponownie. Edytowane 15 Września 2015 przez silvo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Po wczorajszym zlaniu na cichą fermentacja ruszyła ponownie a skąd to wiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvo Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 W rurce woda co jakiś czas bulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Podaj skąd jesteś to może ktoś z okolicy będzie chętny na wypróbowanie i określenie tej wady/infekcji. Chemiczny zapach, może apteka? Poczytaj na wiki o cechach sensorycznych, może coś skojarzysz? A bulgotanie w rurce wyznacznikiem nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 A bulgotanie w rurce wyznacznikiem nie jest. o właśnie, o tą prawdę mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvo Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Ropczyce (podkarpackie). Zapach jest podobny do rozpuszczalnika, farb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Ropczyce Z mapy wynika, że kilku piwowarów nie aż tak daleko by się znalazło. Rozpuszczalnik to, albo za wysoka temp. fermentacji, albo infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvo Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Temperatura 19C. Czy takie piwo nadaje się do rozlewania? zapach może zniknąć z czasem ? czy raczej je spuścić w kanał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Wylać zawsze zdążysz. Temperatura jak domyślam się otoczenia? Proces fermentacji powoduje nagrzanie się przyszłego piwa, więc trzeba przyjąć, że faktyczna temperatura procesu była większa o kilka stopni niż otoczenia. A czy taka wada znika z czasem, tego nie wiem, to już niech doświadczeni piwowarzy się wypowiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Farba emulsyjna może również świadczyć o niedokończonej fermentacji. Zdjęcie i niskie odfermentowanie też by to sugerowało w moim odczuciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Temperatura 19C. Czy takie piwo nadaje się do rozlewania? zapach może zniknąć z czasem ? czy raczej je spuścić w kanał ? Zależy co to faktycznie jest za zapach. Jeśli rozpuszczalnik/zmywacz do paznokci czyli octan etylu to będzie ciężko, jeśli to farba emulsyjna/zielone jabłko czyli aldehyd octowy to jeszcze jest szansa na redukcję. Ile dni trwała burzliwa i jakie to drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvo Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Zaciągnąłem się bardziej tego zapachu i stwierdzam, że nie jest to rozpuszczalnik/zmywacz do paznokci. Bardziej czuć zielone jabłko i farbę emulsyjną. burzliwa 8 dni drożdże dołączone do kitu : http://alcofermbrew.com/image/cache/catalog/beer/ipa%20better%20brew-600x600.jpg ekstrakt słodowy jasny: http://www.eurowin.pl/userdata/gfx/b083d0f7e6c9b982e9b94e4b07375348.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Czyli aldehyd octowy. Mogłeś trochę dłużej potrzymać piwo na drożdżach niż te 8 dni. Trzymaj na razie na tej cichej, jak jest jeszcze sporo drożdży to jest szansa, że się zredukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvo Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Czyli już wszystko wiem. Infekcja raczej odpada wszystko miałem porządnie zdezynfekowane. Drożdży przy zlewaniu na cichą coś poleciało, powinny trochę zredukować aldehyd octowy. W przyszłości będę dłużej trzymał na burzliwej i powinno pomóc. Piwko mogło być trochę za słabo napowietrzone przed fermentacja i to też może być tego wina. Znalazłem artykuł na temat Aldehydu octowego: http://www.beerfreak.pl/aldehyd-octowy-czyli-zielone-jablko/ Edytowane 15 Września 2015 przez silvo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Moim zdaniem warto zawsze podnieść nieco temperaturę pod koniec fermentacji - wcześniej praktycznie przy każdym piwie miałem problem z aldehydem, obecnie się tego pozbyłem po zmianie schematu fermentacji (zaczynam nisko i sukcesywnie staram się podnosić temp.). Jeżeli teraz na cichej masz też 19C, to spróbuj podskoczyć o 1-2C - może to zmobilizować drożdżaki do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvo Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Po zlaniu na cichą fermentator przeniosłem do innego cieplejszego pomieszczenia 22-23C, powinno pomóc. Przy butelkowaniu dam znać co i jak z piwkiem. Dzięki za pomoc. Edytowane 16 Września 2015 przez silvo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Panowie, nie śmierdzi, zapach piwny, w smaku nie wiem. Kożuch taki klejący. 2 tygodnie na burzliwej, teraz tydzień na cichej. Coś groźnego ? Edytowane 18 Września 2015 przez Kochan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Jak dla mnie jest to infekcja, widać na całym piwie błone pewnie zaczyna się jakiś tlenowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Ja bym to spryskał star-sanem po powierzchni i zobaczył za kilka dni co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Przecież jak już coś weszło to jest w całym piwie a nie tylko na powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Być może ale kolega napisał, że piwo nie ma żadnych wad sensorycznych więc nie mając nic do stracenia i tak bym tak zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) ok, nie mam niestety star-sanu jedynie piro posiadam. Może być? W jakim stężeniu? Edytowane 19 Września 2015 przez Kochan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Nic już nie zrobisz, psikanie czymkolwiek nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się