kordas Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Może wyjść z tego coś ciekawego? i cz dodawać świerze drozdze ze startera? Z wcześniejszego posta nie wynika, czy w ogóle zadałeś tamte drożdże czy nie (czy saszetka nie napuchła i olałeś je, czy wlałeś i na początku nie ruszyły). Jeśli nie dodałeś drożdży no to masz loterię, na dzikich drożdżach mogą wyjść zarówno bardzo fajne piwa, jak i np. piękna apteka, która nadaje się na spuszczenie w kanale. Jedne drożdże złapane "na parapecie" do dzisiaj namnażam, bo dają ciekawy efekt. Natomiast ostatni eksperyment z dzikusami zabiorę na spotkanie, jako próbkę sensoryczną dla osób, które nie wiedzą co to "chlorofenol". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młotek Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Zadałem drożdże, troche waliło nieprzyjemnie, szkoda było mi wylewać... zobaczymy co będzie dalej. Czy w ogóle fermentowanie w ~16'C Lagera jest do zrobienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) A ja mam konkret zakażenie. A jeśli to nie jest zakażenie to ja nie wiem co. Zdjęcia nie wrzucam, bo mi się nie chce. Zrobiłem nie jedno kwaśne piwo (czyli dwa), więc i bez dopytywania widzę, że to działalność Lactobaccilius-ów (pewnie przekręciłem nazwę, nie chce mi się szukać). Kożuch zdecydowanie na nie wskazuje. Przeraża mnie, że zorientowałem się dopiero gdy pokryło całą powierzchnię piwa. Miał być owsiany stout, a będzie czarny owsiany kwach... liczę, że będzie taki całkiem całkiem. Wciąż się zastanawiam jak do tego doszło... Czy pomyliłem rurki i poszło coś po kwasach, czy coś co zwykle gotuję jednak nie przeszło odpowiedniej pasteryzacji... Znowu czeka mnie płukanie wszystkiego w NaOH i wymiana drobiazgów... I nie wiem po co ja to piszę, skoro wiem co robić... A może jednak uważacie, że warto wrzucić zdjęcie kwaśnego czarnego, bo kożuch jest wyraźnie beżowy zamiast mleczno-białego byłoby do galerii... Edytowane 17 Października 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Wyraźny kozuch lactobacillusów - z tego co wiem one tylko błonę robią... zdjęcia możesz nie wrzucać. Tylko nie wiem po co napisałeś posta skoro i tak już wszystko wiesz najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Nie twierdzę, że najlepiej, ale chyba wystarczająco. Błona z wieloma pęcherzami gazu... dla mnie to kożuch/piana... Niech będzie, że źle to nazywam. Edytowane 18 Października 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Nie twierdzę, że najlepiej, ale chyba wystarczająco. Błona z wieloma pęcherzami gazu... dla mnie to kożuch/piana... Niech będzie, że źle to nazywam. Wrzuć pogo zdjęcie dla potomnych Dorzuci się je do galerii infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) liczę, że będzie taki całkiem całkiem. mi też wyszedł kwaśny coffee stout. Na początku był dość nieprzyjemny w smaku, ale po 2 miesiącach w butelkach jest całkiem fajny Edytowane 18 Października 2015 przez lesiux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Wyraźny kozuch lactobacillusów - z tego co wiem one tylko błonę robią... Sporo "żyjątek potrafi wyprodukować błony", z często spotykanych w piwach większość szczepów lakto, pedio, brettów, acetobacter... są nawet szczepy saccharomyces, które są zdolne do wytworzenia błonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Chodziło mi o to, że lactobacillus.robi błonę a nie kozuch, a nie o to ze tylko lacto robi błonę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Jak ma być dla potomnych to wrzucę od razu 2 zdjęcia. Pierwsze to właśnie wspomniany Owsiany Stout (tam gdzie widać stalowe rurki) Drugie to celowy kwach, który się kisi już blisko 2 miesiące (mam jakieś braki w notatkach i nie wiem kiedy dokładnie dodałem bakterii...) Do tego to drugie jest jeszcze ciemniejsze, więc i błona błona wyraźnie ciemniejsza. Chyba udało mi się w miarę uniknąć przekłamań kolorów. Z obu zapach jest ten sam, ale nie umiem go nazwać. Taki zwietrzały. Chyba w ten sposób wyobrażałbym sobie zapach zatęchłego, zwietrzałego słodu. Edytowane 19 Października 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 To pierwsze zdjęcie to zdecydowanie nie jest samo lacto... Wydaje mi się że coś tam więcej siedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Nie da się po błonie stwierdzić co siedzi w piwie, przy większości przypadków to tylko zgadywanki. Potwierdzone info od mikrobiologa, true story. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Żeby zrobić zdjęcie po raz pierwszy zajrzałem do środka inaczej niż przez okienko w lodówce. Rzeczywiście zacząłem mieć wątpliwości czy to lacto, a że to nie jest to samo, było dla mnie oczywiste, bo szansa na przeniesienie się była znikoma. Teraz nie oceniam zbyt wysoko szans, że z tego stoutu będzie coś dobrego... więcej nadziei miałem zanim to obejrzałem porządnie. Poczekamy, zobaczymy, wylać jeszcze zdążę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
felippe Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Sorry za offtop ale skończyłem właśnie czytać cały ten temat czyli 1913 postów i zauważyłem, że większość strachu o infekcje to poprostu drożdże w różnych fazach fermentacji. Dziwi mnie tylko że dużo osób dawało zdjęcie US-05 z pytaniem czy to infekcja a 2 strony wcześniej już ktoś inny dawać zdjęcie tych drożdży i było tłumaczone przez 2str, że one mogą tworzyć czape itp i takie pytania się powtarzają co kilka stron. Ludzie czytajcie bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Nie każdy jest tak wytrwały felippe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Dziwi mnie tylko że dużo osób dawało zdjęcie US-05 z pytaniem czy to infekcja a 2 strony wcześniej już ktoś inny dawać zdjęcie tych drożdży i było tłumaczone przez 2str, że one mogą tworzyć czape itp i takie pytania się powtarzają co kilka stron. A jak lat minie kilka, obecności Twojej tu , to dziwić się przestaniesz, a udzielać się będziesz rzadziej coraz. lgorek, felippe i Highdook 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielny Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Zrobiłem 10 dni temu piwo z receptury http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29 używając drożdży Drożdże Fermentis Safale US-05 . Dziś zaglądam do fermentatora a tu : troszkę chyba za długą jak na bużliwą. I nie wiem czy mam zlewać już na cichą czy jeszcze nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Jest temat zbiorczy ze zdjęciami - szkoda, że nie przyklejony i trochę nie aktualizowany: http://www.piwo.org/topic/14766-galeria-warek-zdrowych-i-zainfekowanych/?hl=galeria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Zrobiłem 10 dni temu piwo z receptury http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29 używając drożdży Drożdże Fermentis Safale US-05 . Dziś zaglądam do fermentatora a tu : CAM00177.jpg troszkę chyba za długą jak na bużliwą. I nie wiem czy mam zlewać już na cichą czy jeszcze nie. Przed zlaniem na cichą, najpierw zrób pomiar BLG. Jeśli utrzymuje się przez kilka dni taki sam, to możesz zlewać. Jak dla mnie to za krótki okres czasu z fermentacją burzliwą, a nie za długą. Rada: zamknij dekiel, nie grzeb, nie dmuchaj, nie chuchaj, pozostaw w samotności. Drożdże nie lubią jak się je podgląda. Mogą być nagie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Drożdże US-05 tak mają, zostawiają czapę drożdży na powierzchni. Jeśli nie potrzebujesz zbierać gęstwy z dna fermentora to zlewanie piwa do innego fermentora znad drożdży nie ma najmniejszego sensu i nie wnosi kompletnie nic. Edytowane 27 Października 2015 przez Jasiu dzielny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzielny Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Zrobiłem 10 dni temu piwo z receptury http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29 używając drożdży Drożdże Fermentis Safale US-05 . Dziś zaglądam do fermentatora a tu : CAM00177.jpg troszkę chyba za długą jak na bużliwą. I nie wiem czy mam zlewać już na cichą czy jeszcze nie. Przed zlaniem na cichą, najpierw zrób pomiar BLG. Jeśli utrzymuje się przez kilka dni taki sam, to możesz zlewać. Jak dla mnie to za krótki okres czasu z fermentacją burzliwą, a nie za długą. Rada: zamknij dekiel, nie grzeb, nie dmuchaj, nie chuchaj, pozostaw w samotności. Drożdże nie lubią jak się je podgląda. Mogą być nagie Przez te 10 dni nawet nie przeszedłem obok fermentatora;) Po tym czasie stwierdziłem że warto zobaczyć czy już można robić pomiar blg i zlewać na cichą w najbliższych dniach. Jasiu z tego co mi wiadomo zbyt długo trzymane piwo na burzliwej mocno pogarsza smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Jak potrzymasz 3 miesiące to może pogorszy, ale nie przy bitterze 11 blg, który po 3 tygodniach idzie do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Może czegoś nie zrozumiałem, ale co to ma wspólnego z tematem "Infekcja"?. Może zlikwidować tematy, zrobić jeden wielki i wszyscy tam będą pisać, bo i tak nikt tematów nie czyta, albo czyta i ma w dupie to co wyczyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 No jak to co? Standardowa infekcja u początkujących, czyli infekcja grzybami saccharomyces na powierzchni brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Zrobiłem 10 dni temu piwo z receptury http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29 używając drożdży Drożdże Fermentis Safale US-05 . Dziś zaglądam do fermentatora a tu : CAM00177.jpg troszkę chyba za długą jak na bużliwą. I nie wiem czy mam zlewać już na cichą czy jeszcze nie. skosztuj czy nie kwaśne, bo wg mnie to nie jest normalne. U mnie po US-05 nie ma śladu praktycznie. Raz miałem podobny kożuch na górze przy US-05 i to był niestety kwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się