Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

 

Hej, sytuacja dokładnie taka sama jak u kolegi wcześniej, 14 dzień fermentacji, po we wtorek blg 4, dziś wracam, otwieram, a tutaj taki kozuszek się pojawił.

 

Fermentacja od 18 do 21, choć jednego dnia przesadziłem i przez pewien czas było z 24.

 

Zdjęcie niewyraźne, 1 naturalne, drugie podkręcona jasność zaraz zrobię jakieś lepsze.

Nie śmierdzi octem ani jajem, trochę drożdżem i zstechlizna.

Moje drobne doświadczenie sugerowało by że to pediococcus, bo wygląda podobnie, ale nigdy nic nie wiadomo. Wylać zdążysz zawsze, może warto spróbować czy piwo nie smakuje okej czasem.

 

 

A nie otruje się :P ?

 

Tutaj wrzucam lepsze zdjęcie. Nie powiem, nawet ładnie to wygląda. Kojarzy mi się z pleśnią. 

 

Zleję dziś piwo do drugiego wiadra znad tego korzucha i zobacze jak smakuje...

post-15592-0-22695400-1457871026_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, Mam prośbę o pomoc w ocenie takiej sytuacji. Uwarzyłem APĘ na drożdżach US-05. Wszystko wyglądało w porządku, przelałem na cichą a gęstwę zadałem do następnego piwa. Fermentacja wystartowała bez żadnych problemów po paru godzinach. Po 14 dniach burzliwej chciałem zlać na cichą i gęstwę znów wykorzystać do następnego piwa. W zapachu i wyglądzie nie miałem zastrzeżeń więc nie robiłem zdjęć, jednak gdy zlałem całość zamiast drobnego osadu z drożdży miałem osad z takich "klusek" jak na zdjęciu. W ostateczności użyłem nowej partii drożdźy z saszetki, jednak nurtuje mnie co się stało z tym piwem. Będę wdzięczny za ocenę.

 

Dodawałeś może mchu? Miałem identyczną dwa razy i dodawałem do kolejnych piw - brak żadnych problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nic się nie stało. To drożdże. Przypominające "kluski" lub "statki". Nie miałeś czasem zbyt wysokiej temp. fermentacji? np. 20+?

Otóż to - fermentacja w domu 19-22 stopnie...

 

No to już masz odpowiedź na swoje pytanie ;) Drożdze US-05 mają wysoki przedział temp. fermentacji.

Następnym razem wynieś wiadro do piwnicy lub do innego pomieszczenia gdzie masz temp od 12 do 16st. ;)

 

@Micjur opraw dane piwo w ramki i walnij na ścianę.   :smilies:   Będziesz miał ładną naturę w salonie. Wydaje mi się że to niestety - tlenowiec.

Edytowane przez wolf83
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

N

 

 

 

Nic się nie stało. To drożdże. Przypominające "kluski" lub "statki". Nie miałeś czasem zbyt wysokiej temp. fermentacji? np. 20+?

Otóż to - fermentacja w domu 19-22 stopnie...

 

No to już masz odpowiedź na swoje pytanie ;) Drożdze US-05 mają wysoki przedział temp. fermentacji.

Następnym razem wynieś wiadro do piwnicy lub do innego pomieszczenia gdzie masz temp od 12 do 16st. ;)

 

@Micjur opraw dane piwo w ramki i walnij na ścianę.   :smilies:   Będziesz miał ładną naturę w salonie. Wydaje mi się że to niestety ale tlenowiec.

 

Właśnie w tym problem... Mam opcję albo garaż, gdzie panuje temp raczej na lagera i to chyba jeszcze zbyt niska, albo dom 19-22st. Czy może mi ktoś polecić jakiś dobry/dokładny regulator temperatury żebym mógł ogrzewać powiedzmy szafę w garażu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam, Mam prośbę o pomoc w ocenie takiej sytuacji. Uwarzyłem APĘ na drożdżach US-05. Wszystko wyglądało w porządku, przelałem na cichą a gęstwę zadałem do następnego piwa. Fermentacja wystartowała bez żadnych problemów po paru godzinach. Po 14 dniach burzliwej chciałem zlać na cichą i gęstwę znów wykorzystać do następnego piwa. W zapachu i wyglądzie nie miałem zastrzeżeń więc nie robiłem zdjęć, jednak gdy zlałem całość zamiast drobnego osadu z drożdży miałem osad z takich "klusek" jak na zdjęciu. W ostateczności użyłem nowej partii drożdźy z saszetki, jednak nurtuje mnie co się stało z tym piwem. Będę wdzięczny za ocenę.

 

Dodawałeś może mchu? Miałem identyczną dwa razy i dodawałem do kolejnych piw - brak żadnych problemów.

 

Tak, do tego piwa dodałem mech irl.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nic się nie stało. To drożdże. Przypominające "kluski" lub "statki". Nie miałeś czasem zbyt wysokiej temp. fermentacji? np. 20+?

Otóż to - fermentacja w domu 19-22 stopnie...

 

No to już masz odpowiedź na swoje pytanie ;) Drożdze US-05 mają wysoki przedział temp. fermentacji.

 

Bzdury. Tak jak pisze rbk - taki wygląd drożdży to efekt użycia mchu. W niższych temperaturach wyglądało by tak samo (tylko może smak inny).

 

Czy może mi ktoś polecić jakiś dobry/dokładny regulator temperatury żebym mógł ogrzewać powiedzmy szafę w garażu?

Poszukaj na forum. Jest ich co najmniej kilka. Ostatnio to nawet już przez wifi sterują :-) Edytowane przez Pun kOmora
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

46h po zadaniu drożdży Mangrove Jack's M44. To start fermentacji czy jakiś syf?

Nigdy wcześniej nie zaglądałem do fermentora, bo nie miałem problemów ze startem fermentacji, więc nie wiem ... wybaczcie lamerskie pytanie.

 

post-15937-0-75052300-1457979580_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Moja pierwsza Warka wiec proszę o wyrozumiałość.

Piwo Lager po tygodniu fermentacji przelałem na cichą i dodałem chmielu saaz 25g w granulkach już jest 3 dzień cichej i na piwie zauważyłem coś takiego jak na zdjęciu. Czy to infekcja? Z góry dziękuję za fachową poradę i pozdrawiam.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

46h po zadaniu drożdży Mangrove Jack's M44. To start fermentacji czy jakiś syf?

Nigdy wcześniej nie zaglądałem do fermentora, bo nie miałem problemów ze startem fermentacji, więc nie wiem ... wybaczcie lamerskie pytanie.

 

attachicon.gifIMG_1112.JPG

 

Po co otwierasz wiadro? 

 

Tak to start drożdży!

 

 

Witam

 

Moja pierwsza Warka wiec proszę o wyrozumiałość.

Piwo Lager po tygodniu fermentacji przelałem na cichą i dodałem chmielu saaz 25g w granulkach już jest 3 dzień cichej i na piwie zauważyłem coś takiego jak na zdjęciu. Czy to infekcja? Z góry dziękuję za fachową poradę i pozdrawiam.

 

To samo po jaką cholerę otwierasz wiadro? 

 

Infekcje zaraz będziecie mieli od grzebania w wiadrze. Nic się nie dzieje normalne zdrowe piwo z chmielem na zimno.

 

EDIT: WRóóóóóóóóóóć.... Czy ty przelałeś lagera po tygodniu burzliwej na cichą? :D Ty się nie bój infekcji tylko granatów lepiej...

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Moja pierwsza Warka wiec proszę o wyrozumiałość.

Piwo Lager po tygodniu fermentacji przelałem na cichą i dodałem chmielu saaz 25g w granulkach już jest 3 dzień cichej i na piwie zauważyłem coś takiego jak na zdjęciu. Czy to infekcja? Z góry dziękuję za fachową poradę i pozdrawiam.

Piwo lager zlałeś po tygodniu ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

46h po zadaniu drożdży Mangrove Jack's M44. To start fermentacji czy jakiś syf?

Nigdy wcześniej nie zaglądałem do fermentora, bo nie miałem problemów ze startem fermentacji, więc nie wiem ... wybaczcie lamerskie pytanie.

 

attachicon.gifIMG_1112.JPG

 

Po co otwierasz wiadro? 

 

Tak to start drożdży!

 

 

Witam

 

Moja pierwsza Warka wiec proszę o wyrozumiałość.

Piwo Lager po tygodniu fermentacji przelałem na cichą i dodałem chmielu saaz 25g w granulkach już jest 3 dzień cichej i na piwie zauważyłem coś takiego jak na zdjęciu. Czy to infekcja? Z góry dziękuję za fachową poradę i pozdrawiam.

 

To samo po jaką cholerę otwierasz wiadro? 

 

Infekcje zaraz będziecie mieli od grzebania w wiadrze. Nic się nie dzieje normalne zdrowe piwo z chmielem na zimno.

 

EDIT: WRóóóóóóóóóóć.... Czy ty przelałeś lagera po tygodniu burzliwej na cichą? :D Ty się nie bój infekcji tylko granatów lepiej...

 

 

 

Witam

 

Moja pierwsza Warka wiec proszę o wyrozumiałość.

Piwo Lager po tygodniu fermentacji przelałem na cichą i dodałem chmielu saaz 25g w granulkach już jest 3 dzień cichej i na piwie zauważyłem coś takiego jak na zdjęciu. Czy to infekcja? Z góry dziękuję za fachową poradę i pozdrawiam.

Piwo lager zlałeś po tygodniu ?

 

 

 

 

46h po zadaniu drożdży Mangrove Jack's M44. To start fermentacji czy jakiś syf?

Nigdy wcześniej nie zaglądałem do fermentora, bo nie miałem problemów ze startem fermentacji, więc nie wiem ... wybaczcie lamerskie pytanie.

 

attachicon.gifIMG_1112.JPG

 

Po co otwierasz wiadro? 

 

Tak to start drożdży!

 

 

Witam

 

Moja pierwsza Warka wiec proszę o wyrozumiałość.

Piwo Lager po tygodniu fermentacji przelałem na cichą i dodałem chmielu saaz 25g w granulkach już jest 3 dzień cichej i na piwie zauważyłem coś takiego jak na zdjęciu. Czy to infekcja? Z góry dziękuję za fachową poradę i pozdrawiam.

 

To samo po jaką cholerę otwierasz wiadro? 

 

Infekcje zaraz będziecie mieli od grzebania w wiadrze. Nic się nie dzieje normalne zdrowe piwo z chmielem na zimno.

 

EDIT: WRóóóóóóóóóóć.... Czy ty przelałeś lagera po tygodniu burzliwej na cichą? :D Ty się nie bój infekcji tylko granatów lepiej...

 

 

 

O Borze Szumiący

Tak koledzy bo warzę według przepisu załączonego do ekstraktu (zdjęcie poniżej) w którym było żeby po tygodniu już butelkować ale ja pomyślałem (dzieki forum :) ) że może lepiej jak jeszcze poleży na cichej tydzień z chmielem. Co mi polecacie w takim razie z tym zrobić? Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak koledzy bo warzę według przepisu załączonego do ekstraktu (zdjęcie poniżej) w którym było żeby po tygodniu już butelkować ale ja pomyślałem (dzieki forum ) że może lepiej jak jeszcze poleży na cichej tydzień z chmielem. Co mi polecacie w takim razie z tym zrobić? Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź. 

 

Okej to ten pewnie lager jest robiony w 20C to może dofermentował. Nie zostawiaj dłużej z chmielem bo się nabawisz trawiastości i nie przyjemnej goryczki. Zrobiłeś jak zrobiłeś  zostaw do pełnego tygodnia i jak wg. instrukcji butelkuj. Ale na przyszłość polecam fermentacje burzliwą o wiele dłuższą ale to doczytaj na forum skoro mówisz, że czytasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Tak koledzy bo warzę według przepisu załączonego do ekstraktu (zdjęcie poniżej) w którym było żeby po tygodniu już butelkować ale ja pomyślałem (dzieki forum ) że może lepiej jak jeszcze poleży na cichej tydzień z chmielem. Co mi polecacie w takim razie z tym zrobić? Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź. 

 

Okej to ten pewnie lager jest robiony w 20C to może dofermentował. Nie zostawiaj dłużej z chmielem bo się nabawisz trawiastości i nie przyjemnej goryczki. Zrobiłeś jak zrobiłeś  zostaw do pełnego tygodnia i jak wg. instrukcji butelkuj. Ale na przyszłość polecam fermentacje burzliwą o wiele dłuższą ale to doczytaj na forum skoro mówisz, że czytasz.

 

Tak kolego to dokładnie Lager 18-22 C Bąbelkowało lekko sprawdzałem blg nic nie drgnęło przez 3 dni wiec przelałem na cichą. Mówicie że dodawanie chmielu na zimną jest złe w tym piwie? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak koledzy bo warzę według przepisu załączonego do ekstraktu (zdjęcie poniżej) w którym było żeby po tygodniu już butelkować ale ja pomyślałem (dzieki forum ) że może lepiej jak jeszcze poleży na cichej tydzień z chmielem. Co mi polecacie w takim razie z tym zrobić? Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź. 

 

Okej to ten pewnie lager jest robiony w 20C to może dofermentował. Nie zostawiaj dłużej z chmielem bo się nabawisz trawiastości i nie przyjemnej goryczki. Zrobiłeś jak zrobiłeś  zostaw do pełnego tygodnia i jak wg. instrukcji butelkuj. Ale na przyszłość polecam fermentacje burzliwą o wiele dłuższą ale to doczytaj na forum skoro mówisz, że czytasz.

 

Tak kolego to dokładnie Lager 18-22 C Bąbelkowało lekko sprawdzałem blg nic nie drgnęło przez 3 dni wiec przelałem na cichą. Mówicie że dodawanie chmielu na zimną jest złe w tym piwie? 

 

HAHAHAHA    :lol:  :facepalm:

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Tak koledzy bo warzę według przepisu załączonego do ekstraktu (zdjęcie poniżej) w którym było żeby po tygodniu już butelkować ale ja pomyślałem (dzieki forum ) że może lepiej jak jeszcze poleży na cichej tydzień z chmielem. Co mi polecacie w takim razie z tym zrobić? Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź. 

 

Okej to ten pewnie lager jest robiony w 20C to może dofermentował. Nie zostawiaj dłużej z chmielem bo się nabawisz trawiastości i nie przyjemnej goryczki. Zrobiłeś jak zrobiłeś  zostaw do pełnego tygodnia i jak wg. instrukcji butelkuj. Ale na przyszłość polecam fermentacje burzliwą o wiele dłuższą ale to doczytaj na forum skoro mówisz, że czytasz.

 

Undeath dzięki za profesjonalne podejście, reszta potrafi tylko szydzić widzę. Czy mam sciagnąć ten chmiel wyparzoną chochlą czy może zostać? To źle że go dodałem? Dziekuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak kolego to dokładnie Lager 18-22 C Bąbelkowało lekko sprawdzałem blg nic nie drgnęło przez 3 dni wiec przelałem na cichą. Mówicie że dodawanie chmielu na zimną jest złe w tym piwie? 

 

 

Tak na przyszłość to lager i temperatury rzędu 18-22°C się wzajemnie wykluczają. Pewnie wykluczają się też lager i drożdże, których użyłeś. Ogólnie to będzie może nawet lepiej jak dodasz ten chmiel na zimno... byle nie trzymać za długo, ~3dni. Chmiel jeśli do tego czasu nie opadnie na dno, a pewnie nie opadnie, to musisz go oddzielić w inny sposób np. zakładając wyparzoną pończochę na koniec rurki, którą będziesz zlewał piwo, sposoby są różne - poczytaj na forum jest na pewno jeden obszerny temat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.