Charlie89 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Piwo rozlane i zabutelkowane, za 2 tygodnie się okaże co wyszło ? Przy kapslowaniu zauważyłem że greta dołączana do zestawu to faktycznie dziadowstwo. O ile fajnie idzie z butelkami z dużym kołnierzem to z krótkim to już tragedia Jaką kapslownicę polecacie dla początkującego? Nie musi być jakaś super pro, tylko oczko wyżej jakościowo od tej grety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Eterna jest lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 30 minut temu, Charlie89 napisał: Jaką kapslownicę polecacie dla początkującego? Każda stołowa będzie lepsza, jak nie chcesz dużo wydawać to TAKĄ, a jak chcesz naprawdę dobrą to TAKĄ. Kapslowanie ze stołową, to prawdziwa przyjemność, nie do porównania z ręcznymi, które nawet szyjkę butelki potrafią obciąć. Charlie89 i Adamiko 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Godzinę temu, kiwitom napisał: Każda stołowa będzie lepsza, jak nie chcesz dużo wydawać to TAKĄ, a jak chcesz naprawdę dobrą to TAKĄ. Kapslowanie ze stołową, to prawdziwa przyjemność, nie do porównania z ręcznymi, które nawet szyjkę butelki potrafią obciąć. Dobrze gada polac mu Sam miesiac temu zakupiłem od innego forumowicza kapslownica stołowa- jakbym musial wrócić do Grety to chyba bym się popłakał. kiwitom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Ja jak zwykle polecam taką https://allegro.pl/oferta/piwo-domowe-kapslownica-vik-26mm-wino-piwo-greta-7994042105?fromVariant=6668009101 Zakapslowałem nią z lekka licząc 2k butelek, jedynym minusem jest plastikowy gwint, w który wkręcona jest głowica, ale po tuningu klejem (po jakiś 60 warkach) działa dalej, choć teraz raczej już keguję. Ma wymienne wkładki na wysokie/niskie szyjki, i zdecydowanie lepiej działa z niskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Charlie89 Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Dziś, po 2 tygodniach od butelkowania otworzyłem pierwszą butelkę żeby sprawdzić jak to wyszło. Nie jest aż tak tragicznie jak myślałem że będzie Na pewno dałem za mało glukozy w obawie przed granatami, piwo jest słabo wysycone, z aromatami też szału nie ma, jednak w smaku jest całkiem niezłe. To była pierwsza warka w życiu, popełniłem kilka błędów o których wiem i pewnie 2x tyle o których mi nic nie wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 Nie ma co się bać granatów. 2.5 nagazowanie wytrzyma kazda butelka bez infekcji ? a pierwsza warka nie zdąży dać granatów bo znika za szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Charlie89 Opublikowano 11 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 2 godziny temu, Koora napisał: Nie ma co się bać granatów. 2.5 nagazowanie wytrzyma kazda butelka bez infekcji ? a pierwsza warka nie zdąży dać granatów bo znika za szybko. No właśnie celowałem tak w 2,3 - 2,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maja-76 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) a ja chcę się dopytać co do przepisu. kiedy dodawałeś słód karmelowy ciemny? nie ma tego w przepisie ma ktoś z was jeszcze takie przepisy? Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez maja-76 dodanie obrazka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, maja-76 napisał: a ja chcę się dopytać co do przepisu. kiedy dodawałeś słód karmelowy ciemny? nie ma tego w przepisie ma ktoś z was jeszcze takie przepisy? Jak nie jest wyszczególnione to od samego początku razem z innymi. Nie wiem jakie drożdze, ale w przypadku większości przypadków 20C na start będzie zdecydowanie za dużo. Warto wgłębić się w temat. Czasem nie schodził bym poniżej 14dni, żeby unknąć nieprzyjemnych niespodzianek. Szczególnie na początku kiedy czasem ciężko określić co się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2022 On 8/15/2022 at 3:53 PM, maja-76 said: kiedy dodawałeś słód karmelowy ciemny? A Twój Browar zapakował Ci osobno ten słód? Z moich doświadczeń TB pakuje wszystko do jednej paczki, chyba że właśnie jest do dodania na wysładzania. Karmelowy ciemny w TB to chyba 600 EBC - możesz spokojnie dawać z innymi słodami podstawowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się