Mikus86 Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Witajcie, Niedawno zrobiłem kolejną warkę z brewkita - piwo Australian Pale Ale + ekstrakt słodowy. Dodałem drożdże S04 - wcześniej uwodniłem. Po około 1,5 tygodnia burzliwej fermentacji sprawdziłem poziom cukru - ponad 5 więc jeszcze zostawiłem. Kolejne 5 dni - to samo (nie sprawdziłem poziomu przed rozpoczęciem fermentacji) Jeżeli więc nie spadało uznałem, że fermentacja się zakończyła i można butelkować. Do butelek wsypałem cukier z miarki. Po około 1,5 tygodniu chciałem sprawdzić, jak smakuje i zonk. Piwo praktycznie w ogóle nie nagazowało się. Fermentacja była w temperaturze około 18 stopni, w takiej samej stoi piwo. Z tego już pewnie nic nie będzie, ale chciałbym na przyszłość się dowiedzieć, co zrobiłem źle? Czy jeżeli przy takim poziomie cukru i braku dalszej fermentacji powinienem zadać jeszcze więcej drożdży? Będę wdzięczny za jakieś sugestie. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Troche malo danych - ile dawales cukru do każdej butelki? - czym kapslowales ? I co za tym idzie czy kapsle były dobrze dociśnięte? 1,5 tyg to trochę mało. Ja zazwyczaj oceniam nagazowania po 3-4 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikus86 Opublikowano 15 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 9 minut temu, Adamiko napisał: Troche malo danych - ile dawales cukru do każdej butelki? - czym kapslowales ? I co za tym idzie czy kapsle były dobrze dociśnięte? 1,5 tyg to trochę mało. Ja zazwyczaj oceniam nagazowania po 3-4 tyg. Do każdej butelki dawałem tyle cukru ile wychodziło z miarki dołączonej do zestawu. Tam jest taka trójramienna miarka (do butelki 0,3, 0,5 i 0,66 l) Kapslowałem kapslownicą Greta, ale miałem też kilka butelek z zamknięciem palakowym. W obu przypadkach to samo. Co do czasu, to być może, ale poprzednie piwa które robiłem po takim czasie były już super nagazowane stąd moje obawy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 S04 lubią czasem stanąć bez przyczyny, potem dojadają. Weź jedną butelkę, wstrząśnij, zostaw w temperaturze pokojowej, sprawdź po tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Za krótko na nagazowanie. Ja zawsze daję cukier do pustego wiadra i zlewam piwo do niego, wsypywanie do butelek to mordęga. Odczekaj jeszcze z tydzień, półtora przy 18°C nagazowanie może trwać od 3 do 4 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Cukier Ci się na pewno rozpuścił w piwie? Może leży na dnie nierozpuszczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Tak jak pisali koledzy jest jeszcze czas na nagazowanie. Polecam zmienic na glukoze zamiast cukru i tak jak pisal kolega wczesniej robic roztwór i lac na dnie fermentora. Wtedy masz pewność że Ci się cukry rozpuszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Godzinę temu, Adamiko napisał: Polecam zmienic na glukoze Bo ponieważ, że? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikus86 Opublikowano 15 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Dzięki za sugestię. Wcześniej faktycznie robiłem roztwór z cukrem, pomieszam je i poczekam cierpliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Godzinę temu, Mibor napisał: Bo ponieważ, że? Właśnie miałem zadać to samo pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Bo glukoza jest o niebo lepsza od cukru, lepiej się rozpuszcza i jest lepiej przyswajalna przez robaki, jest też mniejsze prawdopodobieństwo posmaków bimbrowych, same plusy...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 1 godzinę temu, Mibor napisał: Bo ponieważ, że? Mniejsza szansa ze bedziesz mial posmak bimbru i chyba lepsza rozpuszczalność w mniejszej temperaturze ale to by trzeba było przejrzeć jakieś tablice chemiczne aby się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Ło. Bimbrowość od cukru białego to chyba jednak gdy użyjesz go jako uzupełnienia do Brewkita i puścisz S04 w temperaturze otoczenia powiedzmy w maju-czerwcu. Od początku tylko cukru białego do refermentacji używam, i nie natknąłem się na nic podobnego. Łachim i Mibor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Napisałem prawdopodobieństwo, a że jest one niewielkie, to nie zmienia faktu, że przy glukozie jest praktycznie równe zeru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 29 minut temu, kiwitom napisał: Napisałem prawdopodobieństwo, a że jest one niewielkie, to nie zmienia faktu, że przy glukozie jest praktycznie równe zeru. Żeby nie było, od początku czytania tego forum koledzy uskuteczniali ze cukier jest blee i dlatego zdanie bardziej doświadczonych szanuje osobiście na glukozie nigdy mi taki problem się nie pojawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 No i mamy konsensus ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 8 godzin temu, Adamiko napisał: koledzy uskuteczniali ze cukier jest blee Pierwsze: którzy koledzy? Drugie: cukier do czego jest ble? Trzecie: dawaj linki. Czwarte: uskuteczniali? A! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 (edytowane) W sporej części poradników jak warzyć piwo jest napisane, że przy cukrze mogą się pojawić posmaki bimbrowe, ale dotyczy to uzupełniania brewkitów cukrem, a nie refermentacji. Z tą lepszą rozpuszczalnością glukozy nad cukrem też bym nie przesadzał, przy robieniu roztworu różnica jest pewnie marginalna. Kiedyś stosowałem glukozę, teraz cukier i mimo że butelkuję piwa po cold crushu w 2-3 stopniach, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby butelki były nierówno nagazowane. Edytowane 16 Października 2021 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Konia z rzędem temu, który rozpozna, czy piwo było refermentowane cukrem, czy glukozą. Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 (edytowane) Myślę, że w ślepym teście przy normalnym piwie większość (o ile ktokolwiek) nie jest w stanie rozróżnić czy piwo było refermentowane cukrem białym czy glukozą. Rozpuszczalność to też żadem argument bo roztwór i tak lepiej zagotować dla bezpieczeństwa, a w przypadku sypania bezpośrednio do butelki podczas refermentacji te 2 czy nawet 5 gramów cukru w 0,5 l piwa rozpuści się bez problemu. w moim przypadku szkoda zachodu na refermentację glukozą, nie muszę pamiętać czy mam ją w domu. Cukier biały zwykle jest, a jak nie to zawsze można pożyczyć pół szklanki od sąsiadów czy kupić w pierwszej lepszej "placówce pocztowej" Każdy oczywiście robi jak chce i jak mu wygodniej, ale jak nie widać różnicy to... Edit @Łachim mnie ubiegł, ale miał mniej do pisania Edytowane 16 Października 2021 przez Mibor Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikus86 Opublikowano 16 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Jeszcze raz wszystkim dziękuję za sugestie. Pomieszałem butelki, zobaczymy za kilka dni czy jest jakaś poprawa, na pewno dam znać. Na przyszłość już wiem, żeby zrobić roztwór z cukru/glukozy z wodą i tak rozmieszać - pewność, że cukier będzie równomiernie rozłożony po brzeczce i przede wszystkim rozpuszczony. Co do dyskusji która się powyżej utworzyła myślę, że nie ma to żadnego znaczenia czy dodam glukozę czy cukier - jest tego znikoma ilość, więc wątpię, aby miała jakieś różnice smakowe. Co innego zrobienie warki z glukozy zamiast słodów. Tutaj już różnica była zauważalna (pierwszą robiłem z glukozy, kolejne ze słodów). Życzę spokojnego weekendu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 16 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2021 Widze ze niesłusznie wywołałem burze - nimniejszym przyznaje się do błędu. Gdzies przyswajając na początku wiedzę przeczytałem o tych posmakach bimbrowych i odniosłem to do całego cukru swiata w browarach zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się