Jump to content

Niskoalkoholowe [prośba o porady]


Igorrodz

Recommended Posts

Hi
Przeszukałem forum (i inne zakątki sieci) w poszukiwaniu receptury na piwo niskoalkoholowe. Proszę o wasze porady do tego, co wymyśliłem na jedną z najbliższych warek. Tu piwa ma być zaledwie 10l, może się uda zrobić coś dobrego?

Pale Ale 0,5kg

Wiedeński 0,15kg

Karmel 150 0,15kg

Pszeniczny 0,15kg

Żytni 0,15kg

 

Zacieranie: Pszeniczny + żytni w 50st.C przez 20min, następnie dodam ten zacier do pozostałego, zacieranego przez 60min w 72st.C. Potem wygrzew całości. Tu pytanie, czy nie spróbować w wyższej temperaturze 75st.C (boję się o "przedobrzenie" i dezaktywację enzymów)?

Chmielenie: Cascade PL (6,2% AK, mam go 100g w domu) 15g na 15 min. a następnie 15g na flame out i 20g na hop stand (80stC i mniej) - odfiltrowanie dopiero przy przelewaniu brzeczki nastawnej do wiadra na fermentację). Czy robić chmielenie na zimno podczas cichej? Chmielu jest ok czy za mało/za dużo? Drugim chmielem, który mam, jest Mandarina Bavaria (9,1% AK) -50g.

Wychodzi [szacunkowo] --- 5,6BLG, około 13IBU (balans 0,59) i 2,1% alko.

Fermentacja US-05, aby piwo było neutralne (choć zastanawiam się też nad S-33)

Wasze porady i sugestie to...?

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, andy1856 napisał:

Na pewno zmieniłbym drożdże

Oba produkty aktualnie niedostępne. FM były sezonowe a SafBrew są tylko w paczce 500G, co jest zupełnie bez sensu w mojej sytuacji. Tak więc ten, tego... i w ogóle. 

Link to comment
Share on other sites

Wg mnie spokojnie możesz zacierać w 74-75 stopniach, natomiast trzeba wtedy mocno pilnować, żeby miejscowo nie przegrzać zacieru. Możesz zwiększyć ilość wody do zacierania, np. 4l/kg. 

13 ibu nie powinno być jakaś dominującą goryczką, osobiście pewnie bym nawet nieco zwiększył, się to kwestia upodobań i tego, w co celujesz. Tak samo z chmieleniem na zimno - jeśli chcesz więcej aromatów chmielowych, to jak najbardziej warto. Choć wtedy może warto pójść w ciekawsze aromatycznie chmiele, również na etapie warzenia.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, punix napisał:

13 ibu nie powinno być jakaś dominującą goryczką, osobiście pewnie bym nawet nieco zwiększył, się to kwestia upodobań i tego, w co celujesz.

13Ibu przy 5,6BLG to nie to samo, co 13Ibu przy 12BLG czy przy 18BLG, zatem niekoniecznie konieczne jest więcej w moim przypadku. Coś goryczki jeszcze dojdzie z flame out (Brewness tego nie liczy), z hop stand już nie powinno. Ok, może dać więcej chmielu Cascade PL na chmielenie whirpoolowe, muszę pomysleć...? 
P.S. Mógłbym użyć jeszcze Simcoe (12,6% AK) ;) 

Link to comment
Share on other sites

Ja głównie robię niskoalkoholowe, moja rada to zmiana w zasypie. Ja dodaję zawsze około 20% Caramunicha III. Oczywiście możesz dodać jakiś odpowiednik z innej słodowni. Ale mocny ciężki karmel bardzo dodaje pełni gotowego piwa. Moi znajomi zawsze są zdziwieni jak piją moje lite'y.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 3.11.2021 o 19:07, karczmarz napisał:

Ja dodaję zawsze około 20% Caramunicha III.

Dzięki, zmieniłem karmelowy 150 ze Strzegomia na to, co zaproponowałeś - 150g.

 

 

W dniu 3.11.2021 o 14:49, andy1856 napisał:

Nie są sezonowe i są gdzieniegdzie dostępne.

Gdzie? Wskaż mi świeże. I nie w paczce 500g ;) 

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Dla tych co szukają jakiegoś przepisu na niskoalkoholowe, oto moje receptury na (Light)IPA aka LIPA i LIPKA 😉 Teoretycznie 40 IBU wg BeerSmith.

 

  • 3.5%
    • 1.900 kg    Pilsner Malt (4.0 EBC)    Grain    1    63.3 %
      1.100 kg    Pale Malt  (6.5 EBC)    Grain    2    36.7 %
      10.00 g    Chinook  [8.80 %] - Boil 60.0 min    Hop    4    11.6 IBUs
      25.00 g    Mosaic  [12.00 %] - Boil 10.0 min    Hop    5    14.3 IBUs
      30.00 g    Citra [13.40 %] - Boil 5.0 min    Hop    6    10.5 IBUs
      20.00 g    Styrian Dragon [6.90 %] - Boil 5.0 min    Hop    7    3.6 IBUs
    2%
    • 1.100 kg    Pilsner Malt (4.0 EBC)    Grain    1    59.5 %
      0.500 kg    Pale Malt (6.5 EBC)    Grain    2    27.0 %
      0.250 kg    Rye Malt(5.9 EBC)    Grain    3    13.5 %
      10.00 g    Chinook  [8.80 %] - Boil 60.0 min    Hop    4    11.6 IBUs
      25.00 g    Mosaic  [12.00 %] - Boil 10.0 min    Hop    5    14.3 IBUs
      30.00 g    Citra [13.40 %] - Boil 5.0 min    Hop    6    10.5 IBUs
      20.00 g    Styrian Dragon [6.90 %] - Boil 5.0 min    Hop    7    3.6 IBUs 

Do obu stosuje zamiennie US-05 lub FM52, zależy od tego co na stanie. 

 

60 min - 66 stopni

20 min - 72 stopnie

5 min - 78 -stopni

 

Można też bez Styrian Dragon, ale mi lepiej wchodzi tak jak jest. 

Link to comment
Share on other sites

43 minuty temu, Fidley napisał(a):

Dla tych co szukają jakiegoś przepisu na niskoalkoholowe, oto moje receptury na (Light)IPA aka LIPA i LIPKA 😉 Teoretycznie 40 IBU wg BeerSmith.

 

  • 3.5%
    • 1.900 kg    Pilsner Malt (4.0 EBC)    Grain    1    63.3 %
      1.100 kg    Pale Malt  (6.5 EBC)    Grain    2    36.7 %
      10.00 g    Chinook  [8.80 %] - Boil 60.0 min    Hop    4    11.6 IBUs
      25.00 g    Mosaic  [12.00 %] - Boil 10.0 min    Hop    5    14.3 IBUs
      30.00 g    Citra [13.40 %] - Boil 5.0 min    Hop    6    10.5 IBUs
      20.00 g    Styrian Dragon [6.90 %] - Boil 5.0 min    Hop    7    3.6 IBUs
    2%
    • 1.100 kg    Pilsner Malt (4.0 EBC)    Grain    1    59.5 %
      0.500 kg    Pale Malt (6.5 EBC)    Grain    2    27.0 %
      0.250 kg    Rye Malt(5.9 EBC)    Grain    3    13.5 %
      10.00 g    Chinook  [8.80 %] - Boil 60.0 min    Hop    4    11.6 IBUs
      25.00 g    Mosaic  [12.00 %] - Boil 10.0 min    Hop    5    14.3 IBUs
      30.00 g    Citra [13.40 %] - Boil 5.0 min    Hop    6    10.5 IBUs
      20.00 g    Styrian Dragon [6.90 %] - Boil 5.0 min    Hop    7    3.6 IBUs 

Do obu stosuje zamiennie US-05 lub FM52, zależy od tego co na stanie. 

 

60 min - 66 stopni

20 min - 72 stopnie

5 min - 78 -stopni

 

Można też bez Styrian Dragon, ale mi lepiej wchodzi tak jak jest. 

Ile litrów jakie blg?

Link to comment
Share on other sites

Nie znam stylu to się nie wypowiem. Z niskoalkoholowych robiłem ipy, witbiery oraz weizeny, ale jedynie ipy się broniły na dłuższą metę. Dobrze nachmielone daje wrażenie piwa pełnego, a ciemniejsze słody dają widoczna różnicę w kolorze i smaku. Byle by nie przesadzić z tymi ciemnymi (karmelowe, żytnie) bo inaczej wychodzą słodkie ( chyba, że ktoś lubi ).

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
W dniu 21.06.2023 o 19:52, Fidley napisał(a):

Dla tych co szukają jakiegoś przepisu na niskoalkoholowe, oto moje receptury na (Light)IPA aka LIPA i LIPKA 😉 Teoretycznie 40 IBU wg BeerSmith.

 

  • 3.5%
    • 1.900 kg    Pilsner Malt (4.0 EBC)    Grain    1    63.3 %
      1.100 kg    Pale Malt  (6.5 EBC)    Grain    2    36.7 %
      10.00 g    Chinook  [8.80 %] - Boil 60.0 min    Hop    4    11.6 IBUs
      25.00 g    Mosaic  [12.00 %] - Boil 10.0 min    Hop    5    14.3 IBUs
      30.00 g    Citra [13.40 %] - Boil 5.0 min    Hop    6    10.5 IBUs
      20.00 g    Styrian Dragon [6.90 %] - Boil 5.0 min    Hop    7    3.6 IBUs
    2%
    • 1.100 kg    Pilsner Malt (4.0 EBC)    Grain    1    59.5 %
      0.500 kg    Pale Malt (6.5 EBC)    Grain    2    27.0 %
      0.250 kg    Rye Malt(5.9 EBC)    Grain    3    13.5 %
      10.00 g    Chinook  [8.80 %] - Boil 60.0 min    Hop    4    11.6 IBUs
      25.00 g    Mosaic  [12.00 %] - Boil 10.0 min    Hop    5    14.3 IBUs
      30.00 g    Citra [13.40 %] - Boil 5.0 min    Hop    6    10.5 IBUs
      20.00 g    Styrian Dragon [6.90 %] - Boil 5.0 min    Hop    7    3.6 IBUs 

Do obu stosuje zamiennie US-05 lub FM52, zależy od tego co na stanie. 

 

60 min - 66 stopni

20 min - 72 stopnie

5 min - 78 -stopni

 

Można też bez Styrian Dragon, ale mi lepiej wchodzi tak jak jest. 

A jak z trwałością tych piw? Robisz nadal takie ? Nie ukrywam, że lubię piwo ale nie zawsze można sobie wypić ze dwa wieczorem i na pewno takie niskoalkoholowe byłoby bardziej rozsądne. 

Mocno smak odbiega od takiego pełnowymiarowego piwa? Te koncernowe tak średnio nieraz mi smakują. 

Ale taka bardziej "zdrowa" IPA byłaby super rozwiązaniem. Stouty też tworzą niskoalkoholowe. Ciekawe jak to naprawdę smakuje? I jak z ich trwałością? Wspomniałeś że jakieś ciemne robiłeś. Warto? 

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Pikczer napisał(a):

A jak z trwałością tych piw? Robisz nadal takie ? Nie ukrywam, że lubię piwo ale nie zawsze można sobie wypić ze dwa wieczorem i na pewno takie niskoalkoholowe byłoby bardziej rozsądne. 

Mocno smak odbiega od takiego pełnowymiarowego piwa? Te koncernowe tak średnio nieraz mi smakują. 

Ale taka bardziej "zdrowa" IPA byłaby super rozwiązaniem. Stouty też tworzą niskoalkoholowe. Ciekawe jak to naprawdę smakuje? I jak z ich trwałością? Wspomniałeś że jakieś ciemne robiłeś. Warto? 

Robię cały czas, bo małżonka preferuje wypić więcej, niż mocniej.


Wiadomo, że będzie bardziej wodniste, ale IPA się ratuje właśnie chmielami, bo można dobry smak i aromat uzyskać. Robię czasami te piwa w wersji pełnej ~5.0 i 3.5% w jednym czasie i później porównuje. Wygrywa zawsze pełne, ale np. po 2-gim pełnym, te 3.5 czy 2% są mega przyjemne w piciu i nie czuć różnicy w smaku, a już w procentach tak.


Trwałość jest normalna, to znaczy IPA potrzebuje ze 3-4 tygodnie aby najlepiej smakować i nigdy nie miałem problemu, że coś się z piwem działo. Ale też, jako lekkie piwa, szybciej schodzą 🙂 Więc nie leżały u mnie dłużej niż 3 miesiące. Teraz mam pierwsze partie, gdzie robiłem 40L zamiast 20L, 3 miesiąc minął i nie czuje różnicy w smaku.

 

Jedyne co, to z tym ~2% to trzeba bardziej uważać na czystość, bo taka ilość alko potrzebuje przyłożenia się do czystości, powiedzenie "browar to nie apteka" tutaj do końca się nie sprawdza :D 

 

Jeżeli chodzi o ciemne, to chodziło mi o użycie ciemnych/ciemniejszych słodów do IPY, tak aby koloru nabrały trochę, jak zrobisz w większości na pilzneńskim, to wyjdą białawe, zwłaszcza te 2%, jak dodasz monachijski, żytni, czy ciemny pszeniczny, to wygląda lepiej, ale też mają spory wpływ na smak, więc ostrożne ilości :)

 

W piątek będę butelkować wersję, gdzie powinno być nawet 1.5 albo mniej. Zobaczymy jak wyjdzie :) Podzielę się info po degustacji.


 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Fidley napisał(a):

Robię cały czas, bo małżonka preferuje wypić więcej, niż mocniej.


Wiadomo, że będzie bardziej wodniste, ale IPA się ratuje właśnie chmielami, bo można dobry smak i aromat uzyskać. Robię czasami te piwa w wersji pełnej ~5.0 i 3.5% w jednym czasie i później porównuje. Wygrywa zawsze pełne, ale np. po 2-gim pełnym, te 3.5 czy 2% są mega przyjemne w piciu i nie czuć różnicy w smaku, a już w procentach tak.


Trwałość jest normalna, to znaczy IPA potrzebuje ze 3-4 tygodnie aby najlepiej smakować i nigdy nie miałem problemu, że coś się z piwem działo. Ale też, jako lekkie piwa, szybciej schodzą 🙂 Więc nie leżały u mnie dłużej niż 3 miesiące. Teraz mam pierwsze partie, gdzie robiłem 40L zamiast 20L, 3 miesiąc minął i nie czuje różnicy w smaku.

 

Jedyne co, to z tym ~2% to trzeba bardziej uważać na czystość, bo taka ilość alko potrzebuje przyłożenia się do czystości, powiedzenie "browar to nie apteka" tutaj do końca się nie sprawdza :D 

 

Jeżeli chodzi o ciemne, to chodziło mi o użycie ciemnych/ciemniejszych słodów do IPY, tak aby koloru nabrały trochę, jak zrobisz w większości na pilzneńskim, to wyjdą białawe, zwłaszcza te 2%, jak dodasz monachijski, żytni, czy ciemny pszeniczny, to wygląda lepiej, ale też mają spory wpływ na smak, więc ostrożne ilości :)

 

W piątek będę butelkować wersję, gdzie powinno być nawet 1.5 albo mniej. Zobaczymy jak wyjdzie :) Podzielę się info po degustacji.


 

Super, dzięki za zachęcającą do eksperymentu odpowiedź:)  

Muszę po prostu spróbować i nie wkręcać sobie że się nie uda. Mocno początkujący jestem ale jakoś trzeba się nauczyć. Już wiem czego chcę bardziej. 

3 miesiące trwałości to chyba fajny wynik. Jeszcze nie mam u siebie punktu odniesienia jeśli chodzi o piwa. 

No taka IPA 1,5% to czad normalnie. Mógłbym sobie pozwolić wieczorem na dwa piwka a jednocześnie po ciężkim dniu nie zakręci się w głowie. Na lato to piękna sprawa. 

Muszę tylko jakoś słody skomponować żeby mi 7,5% nie wyszło zamiast 1,5 :)

 

Twój przepis ten nieco wyżej to aktualny? Sprawdza się? 

Chętnie poczytam o tym 1,5% jak wyszło. 

Link to comment
Share on other sites

Przepis aktualny, chociaż ostatnio jeszcze dorzuciłem Mandarine Bavaria na 4 dni na zimo 30g i wyszło lepsze

Przede wszystkim musisz próbować i zmieniać proporcje pod siebie. Robiłem kiedyś piwa z receptur znajomych, takie ich najlepsze, i mi zazwyczaj nie smakowały Ale to bardziej o style chodziło niż warki
Rozdawałem je później hurtowo i smakowało ponoć

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Fidley napisał(a):

Przepis aktualny, chociaż ostatnio jeszcze dorzuciłem Mandarine Bavaria na 4 dni na zimo 30g i wyszło lepsze emoji16.png

Przede wszystkim musisz próbować i zmieniać proporcje pod siebie. Robiłem kiedyś piwa z receptur znajomych, takie ich najlepsze, i mi zazwyczaj nie smakowały emoji16.png Ale to bardziej o style chodziło niż warki emoji16.png
Rozdawałem je później hurtowo i smakowało ponoć emoji1787.png

Z chmielami to też można szaleć. Mam trochę kupionych więc na nich będę bazował. Co wyjdzie to wyjdzie. 

Jak tylko zwolni mi się jakiś fermentor to co by nie było znajdę czas na zacieranie. 

Na razie proste pseudo-piwa się robią. Ćwiczę na nich. 

A ze smakami to wierzę że każdy woli co innego. Np szwagra namówiłem i spróbował też robić sam piwo ale on pije takie siurki, nijakie których ja nie dotknę. A znowu on nie dotknie żadnego piwa w stylu IPA, Porter, czy jakiekolwiek pszeniczne. On lubi tanie koncernowe. No i robi "lagery" na glukozie w 20 stopniach:) 

 

A ten chmiel Mandarine Bavaria chyba sobie zamówię z ciekawości. Spojrzałem na opis to brzmi bardzo ciekawie. 

Zobaczę jakie mam słody i szykuję zestaw:) 

Nie mogę się doczekać:) Przydałby się kolejny fermentor:) 

 

Jest sens polować na drożdże do piw niskoalkoholowych? Jak fermentis LA-01 czy Lallemand LoNa ? Ciężko je dostać. 

Czy próbować na "klasycznych"? 

Edited by Pikczer
Link to comment
Share on other sites

Jestem trochę nie w temacie - ile wody ?

Jestem teraz na wyjeździe, więc nie mam przed sobą beersmitha, ale wydaje mi się, że zacierałem w 15L, wysładzałem do 30L, finalnie wychodziło ok 22L. Z siatką do filtrowania chmielu do 24L.
Link to comment
Share on other sites

Z takich eksperymentow to 10tki robilem kilka razy. Dam 1 przepis sprawdzony:

Czas Apacalypso

1 kg wiedenski

1 kg pale ale Maris Otter

200 g carahell (moze bym zmienil na 100 carapils 100 carahell)

200 g platki zytnie blyskawiczne

zacieranie 67 60'

60' marynka 10g 8.8 AA

15' calypso 10g 14 AA

Po gotowaniu 12 l 10 BLG (niska wydajnosc, zacieranie z wora)

Drozdze Verdant IPA

zeszlo do 2 plato

Na zimno 40 g Calypso

 

Wszyscy zachwalali i wcale nie wodniste. Solidna podbudowa slodowa. Fajne cytrysy w aromacie. I Calypso tansze niz Citra

Link to comment
Share on other sites

 

28 minut temu, zielony07 napisał(a):

A ile wody do zacierania i wysładzania ?

Bo chyba była użyta ?

Oj, już weź przestań z tą wodą! Co to za pomysł w ogóle? :P

A tak serio to 16 lytrów i worek do góry. Bez wysładzania

Edited by Ununul
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.