zajaszcze Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Witam serdecznie. Jako, że swojego Herm-sa buduje już 3 rok, i będę budował jeszcze z 2 lata to postanowiłem kupić sobie kociołek automatyczny. Jako, ze nie mam doświadczenia ze sprzętem chciałbym się poradzić was użytkowników. Budżet założyłem sobie 3tys. W tej cenie wybrałem następujące oferty: 1. ROYAL 2400PLNKocioł warzelny do piwa – 60 l | expondo.pl 2. KLARSTEIN 2600PLNMundschenk 3XL, kocioł do produkcji brzeczki/instalacja do warzenia piwa, 3000 W, 9 programów, 65 l (klarstein.pl) 3. BrewTaurus ~2900PLN BrewTaurus B65L Brewing System PRO – BrewTaurus.com | Home Beer Brewing Technology 4. BrewZilla ~3000PLN BREWZILLA (65L Robobrew) Single Vessel All-In-One All Grain Brewing System | eBay 5. Hendi 2200PLNHendi Kocioł warzelny do piwa 60 l (289969) | Gastrro.pl Którego byście polecili? Jakie modyfikacje i ile modyfikacji jest potrzebnych aby to działało tak jak trzeba. Pozdrawiam: zajaszcze, Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Cześć, rzuć okiem na (lekko starawe) porównanie: Nie jest to wyczerpujące ale trochę pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Gdzieś tu na forum albo na fb ktoś wystawiał Grainfathera g30 lekko poniżej 3k i sprzęt był nie używany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Widziałem to ogłoszenie. Ale muszę mieć minimalne wybicie 50L. mam dużo znajomych :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Gar 70l + mieszadło jako kadź zacierno-warzelna, 2 wiadra ze sracz wężykami jako kadzie filtracyjne, gar 50l jak zbiornik wody do wysładzania. Wyjdzie tanio i dużo lepiej niż jakikolwiek kociołek automatyczny czy HERMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 1 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 13 godzin temu, Krzyżak napisał: Gar 70l + mieszadło jako kadź zacierno-warzelna, 2 wiadra ze sracz wężykami jako kadzie filtracyjne, gar 50l jak zbiornik wody do wysładzania. Wyjdzie tanio i dużo lepiej niż jakikolwiek kociołek automatyczny czy HERMS. Wyrosłem już z tego, nie lubie być up********y po pachy i caly od sadzy z grzania gazowego. Mam co nieco sprzętu garnek sie znajdzie i to nie jeden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Ten grainfather już nieaktualny, pytalem o niego w momencie zakupu mojego automatu. Sam kupiłem klarstein brauheld pro 45l na black friday za 2179zł. Jego pojemność na ciecz to 55litrow, 45l to ze slodem. Nie używalem jeszcze ale jest bardzo zgrabny nak na swoje rozmiary. Przesiadlem sie z gara 70l z mieszadlem polaczonego z garem do warzenia tez 70litrow, bo wlasnje mialem dosyć zabawy z gazem i tymi wszystkimi pierdolami, tutaj mam wszystko w jednym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zdecydowałem się na tego Hendi - najtańszego. Mam nadzieje, ze nie będę żałował zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 34 minuty temu, zajaszcze napisał: Zdecydowałem się na tego Hendi - najtańszego. Mam nadzieje, ze nie będę żałował zakupu. Wiesz, że on bez chłodnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Tak wiem, chłodnice posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 W czwartek przyjdzie towar, wiec jak chcecie to wrzucę "pierwsze wrażenia". NoToMasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Będziesz zadowolony, kociołek to zupełnie inna jakość i komfort pracy. Nie ma tyle syfu, a i roboty dużo mniej. No i piwo zrobisz w 4h jak już ogarniesz kociołek, a nie w 9-10h, jak to jest bez. Ja mam Royala już od roku i teraz w ogóle nie wyobrażam sobie pracy bez niego. Czysta przyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ask Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 W czwartek przyjdzie towar, wiec jak chcecie to wrzucę "pierwsze wrażenia".Pisz koniecznie bo ja zaledwie kilka warek zrobiłem i nie ma się czym chwalić ale już widzę że jakiś kociołek muszę skombinować sobie bo inaczej za dużo czasu schodzi z ważeniem. Najwięcej oczywiście z myciem tego wszystkiego ale tego raczej nie przeskoczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 3 minuty temu, Ask napisał: 8 godzin temu, zajaszcze napisał: W czwartek przyjdzie towar, wiec jak chcecie to wrzucę "pierwsze wrażenia". Pisz koniecznie bo ja zaledwie kilka warek zrobiłem i nie ma się czym chwalić ale już widzę że jakiś kociołek muszę skombinować sobie bo inaczej za dużo czasu schodzi z ważeniem. Najwięcej oczywiście z myciem tego wszystkiego ale tego raczej nie przeskoczę. Do ważenia to waga się przydaje, a nie kociołek ? tangomagic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 9 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Witam. Wrzucam fotki. Wygląda to nieźle na ta chwilę. +3000w - naprawdę robi robotę. +Przemyślane uchwyt +Dość solidna blacha, naprawdę sie nie spodziewałem. +Cena 2100zl akurat wskoczyła promocja. -słaba pompa -sterowanie na ta chwilę toporne. Narazie tyle mi przychodzi do głowy. Wtorek/sroda pierwsze testy na surowcu. Pozdrawiam Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 W dniu 9.12.2021 o 14:12, zajaszcze napisał: Wtorek/sroda pierwsze testy na surowcu jak poszło pierwsze warzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 17 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Jutro (sobota 18.012.2021), przesunęło się w czasie. Życie zweryfikowało wszystko - jak zawsze. Zasyp 11kg slodów 6kg pilsa 5kg wiedeńskiego 30L wody do zacierania. może więcej, zobaczymy jak wyjdzie objętościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Jutro (sobota 18.012.2021), przesunęło się w czasie. Życie zweryfikowało wszystko - jak zawsze. Zasyp 11kg slodów 6kg pilsa 5kg wiedeńskiego 30L wody do zacierania. może więcej, zobaczymy jak wyjdzie objętościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Tak, więc stało się. W sobotę doszło do pierwszego zbliżenia z maszyną. Podsumowując wszystko co mogło pójść nie tak, to poszło nie tak. Mimo problemów, piwo udało się dokończyć. Zaczynając od podgrzewania wody do temp. zadanej. Poszło to mega szybko, 30L (ostatecznie 45l) wody w około 25 minut (3000w) do temp 55st. Pierwszym błędem który popełniłem, było zbyt szybkie wsypanie słodu, co spowodowało zbrylenie substancji piwo twórczej. Na szczęście udało się to wyprowadzić, ale spowodowało to poważniejszy problem - zatkane sito filtracyjne. Spowodowało to zbyt wolny przepływ przez złoże co spowodowało nierównomierna temperaturę u góry i dołu. Różnica to 5st. Po przekroczeniu 68st, wszelkie problemy zniknęły, sito się odetkało i dalszy proces poszedł książkowo. Oczywiście moc garnka zmniejszyłem do (1000W), moc była wystarczająca aby utrzymać temperaturę. Różnica miedzy góra a dołem była 2st, wiec na sterowniku podniosłem temp o powyższa wartość -było ok. I teraz najciekawsze, kiedy doszło już do momentu wysładzania niestety przeliczyłem się co do masy kosza. Nie miałem siły go podnieść w pojedynkę. Tutaj pomógł sąsiad. Wysładzanie książkowe 30 minut i po robocie. BLG po wysładzaniu z tego zasypu czyli 11kg słodów wyszło - no właśnie, w ferworze walki zapomniałem zmierzyć. Natomiast podczas zacierania maxymalny wynik miałem 17°Blg. Czyli spoko. Do wysładzania zużyłem ok 20L wody, podgrzanej w warniku. Wodę przepompowałem sobie spokojnie pompa, chociaż raz bez latania z garnkami i czajnikami. Niestety podczas sciągania kosza wyślizgnął mi się z ręki i wpadł mi do kociołka, co spowodowało ubytek ok 5L piwa i dużym rozlewiskiem na podłodze. Ostatecznie Skończyłem wysładzanie na ~55L. Gotowanie przebiegało tak jak trzeba. Kociołek zagotował się w ok 20min od ~80st. przy mocy 2000W. Problemy zaczęły po pierwszej porcji chmielu. Hop Stoper wywrócił mi się do góry dnem i całość popłynęła... Nie przeszkadzało mi to do czasu zlewania piwa do fermentora. Bazzoka dodawana w standardzie natychmiast się zatkała, więc standardowo trzeba było zrobić to ręcznie. Ostatecznie wyszło mi 48L gotowego półproduktu o mocy 12,5BLG Jestem podważeniem pompy, w zestawie. Pompa dała radę, jest to pompa coś ala mp-15rm z plastikową głowicą i o połowę mniejszą. Zastanawiam się nad zamianą na właśnie mp-15rm którą posiadam. Niestety gdzieś podczas produkcji przypaliłem delikatnie dno. Na drugi test, wezmę pod uwagę następujące aspekty. -Łuska ryżowa na dno sita. -Trzeba kontrolować częściej temperaturę u góry. -Wyciąg z pasa transportowego do wyciągania kosza. -więcej wody do procesu zacierania. -lepszy kosz na chmieliny -lepsza bazzoka Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Gratulacje. Najważniejsze to nie poddawać się. Czytając Twoją walkę z zacieraniem/warzeniem przypomniało mi się co ja przeżyłem. Powiem tak MASAKRA. Ale koniec końców piwko i tak smakowało. Bazookę to najlepiej wywal, tak z własnego doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 5 godzin temu, zajaszcze napisał: Bazzoka dodawana w standardzie natychmiast się zatkała Kup woreczki na warzywa z Lidla/ Biedronki, wymocz w starsanie i zlewaj przez nie do fermentora. Przy 100-150 g można mieć drugi w zapasie. Przy większej ilości pewnie trzeba mieć zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 W dniu 20.12.2021 o 22:48, zasada napisał: Kup woreczki na warzywa z Lidla/ Biedronki, wymocz w starsanie i zlewaj przez nie do fermentora. Przy 100-150 g można mieć drugi w zapasie. Przy większej ilości pewnie trzeba mieć zapas. Myślałem kiedyś nad kupieniem tego, ale wydawało mi się że oczka są na tyle duże że sporo chmielu przeleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 3 minuty temu, Hary86 napisał: Myślałem kiedyś nad kupieniem tego, ale wydawało mi się że oczka są na tyle duże że sporo chmielu przeleci. Bez obaw. Jeden minus, to konieczność trzymania i wymiany jak się zapełni (150 g już potrafi). Ale korzyści są większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 Potrzebuje pomocy od użytkowników kociołków. Mam taki problem, że już drugą Warkę walczę z przypaleniami na dnie. Czy ktoś podrzucił by mi jakąś ciekawą wskazówkę. Myślałem o tym aby od dołu zamontować mieszadło, aby przy dnie cały czas mieszało. Druga opcją jest dołożenie drugiej pompy która wymuszała by ruch wirowy na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 13 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 12 minut temu, zajaszcze napisał: Potrzebuje pomocy od użytkowników kociołków. Mam taki problem, że już drugą Warkę walczę z przypaleniami na dnie. Czy ktoś podrzucił by mi jakąś ciekawą wskazówkę. Myślałem o tym aby od dołu zamontować mieszadło, aby przy dnie cały czas mieszało. Druga opcją jest dołożenie drugiej pompy która wymuszała by ruch wirowy na dnie. Zależy jaki kociołek, jak z cyrkulacją to pewnie wystarczy zmniejszyć grzanie, ja zacieram i gotuję przy 1900W-2000W i nic się nie przypala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się