karollom Opublikowano 22 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Witam, Piszę w piaskownicy mimo, że uwarzylem już sporo piw ale miałem kilkuletnią przerwę (dzieci, dom, kupa pracy). Obchodząc ostatnio strych znalazłem mój "zestaw" Do warzenia i mówię a co mi tam. No to może coś na polskich chmielach zaryzykujmy, bo pojawiło się coś wiecej niz marynka i lubelski. Polskie India pale ale: Zasyp: Pale ale 6kg Wiedeński 1kg Karmel (do barwy i slodowosci) 0,2kg Pszeniczny 0,1kg Chmiele: Magnat 50gr - 60min Sybilla 30gr - 15min Iunga 30gr - 15min Sybilla 20gr - 0min Iunga 20gr - 0min Sybilla 30gr - na cichą Iunga 30 gr na cichą Drożdże us-05 suche 1 opakowanie Założenia: Około 17-18 blg Ibu ok 65-70 Zacieranie 66* - 67* po angielsku Mash out Chce żeby piwo było treściwe, z nutka chlebowa, goryczka mocno wyczuwalna, cytrusowa i trawiasta troche zywiczna. Nie mam kompletnie doświadczenia w polskich odmianach chmielu, poprzednie moje warki to apy, aipy i jakies tam milk stouty. Proszę o poradę czy coś takiego wyjdzie z moimi założeniami, co zmienić? Może jakieś inne odmiany polskich chmieli są warte uwagi? Gdzie warto ich użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Ile ma być tego piwa? Bo jak warka 20L to z samego chmielu na goryczkę wychodzi ponad 100IBU. Wiedeńskiego to do ipy chyba nikt nie daje, a jedna paczka US-05 na taki baling to mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Wiedeński nie zawadzi. Tyle że w takim składzie na próżno szukać chlebowosci zwłaszcza przy takiej goryczce. Sumarycznie wyszło 100 ibu. Zmniejsz magnata do 20g wtedy będzie ok 60 ibu i weź 2 paczki drożdży albo zacznij od czegoś lżejszego a tę planowaną warkę zrobisz z gęstwy. Z chmieli to zaciekawił mnie jeszcze Izabella. Ma bardzo mała zawartość kohumulonu. Ale jeszcze nie próbowałem. Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Glabro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Brewness w takim razie oszukał z goryczka. No dobra, zmniejsze magnata z by wyszło koło 70 ibu, da rade tego chleba wtrącić jakoś zmieniając zasyp? Oczywiście faktycznie warto dwie paczki tych us 05 wziąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Ja mam trochę inne doświadczenia. Jak chce się coś fajnego wycisnąć z tych chmieli to trzeba ich naprawdę sporo sypać. Sypałbym na aromat 10g/L podzielone, połowę na koniec wrzenia, a drugą połowę na hopstand gdy brzeczka schłodzi się do 80-75°C. Na samą goryczkę wtedy sypię znacznie mniej. Całe sypanie pomiędzy początkiem gotowanie a końcem pomijam. Na zimno natomiast 5-10g/L Drożdże jak nie masz jeszcze kupionych to polecałbym inne np. k97 one trochę lepiej wyciągną z chmielu to co najlepsze. Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 A jak ze slodem pszenicznym dla poprawy piany? Przy moim zasypie ile musialbym go użyć żeby zauważyć efekt? Piwo będzie mocne więc będzie alkohol który negatywnie wpłynie a chciałbym mieć ładna czapę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 6 minut temu, karollom napisał: jak ze slodem pszenicznym dla poprawy piany Ja zazwyczaj dawalem ok.500g. Co do zasypu poszedłbym w Wiedeń/Monach dla kolorytu i "chlebowosci" a zrezygnował z karmelowego w ogóle. Chmieleniec poza radami @Biniuzzastanawia mnie czy to co chcesz (cytrus, trawa, żywica) da się osiągnąć naszymi odmianami w ogóle a szczególnie planowanymi. Na bank ciekawe będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Biniu napisał: Ja mam trochę inne doświadczenia. Jak chce się coś fajnego wycisnąć z tych chmieli to trzeba ich naprawdę sporo sypać. Sypałbym na aromat 1g/L podzielone, połowę na koniec wrzenia, a drugą połowę na hopstand gdy brzeczka schłodzi się do 80-75°C. Na samą goryczkę wtedy sypię znacznie mniej. Całe sypanie pomiędzy początkiem gotowanie a końcem pomijam. Na zimno natomiast 0.5-1g/L Drożdże jak nie masz jeszcze kupionych to polecałbym inne np. k97 one trochę lepiej wyciągną z chmielu to co najlepsze. Coś tu się nie zgadza, najpierw twierdzisz żeby coś fajnego wycisnąć z tych chmieli trzeba ich sporo sypać, a później polecasz mu sypnąć 10-20g chmielu na zimno przy 20L warce Edytowane 23 Stycznia 2022 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 6 minut temu, skazi napisał: Coś tu się nie zgadza, najpierw twierdzisz żeby coś fajnego wycisnąć z tych chmieli trzeba ich sporo sypać, a później polecasz mu sypnąć 10-20g chmielu na zimno przy 20L warce Pewnie chodziło koledze o 10g na litr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Czyli to moje 100g pszenicznego bez sensu, jak chce uzyskac lepsza pianę dać 500 tak? Powinienem zrobić przez to dodatkowa przerwe w 72st? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 1 godzinę temu, karollom napisał: Czyli to moje 100g pszenicznego bez sensu, jak chce uzyskac lepsza pianę dać 500 tak? Imo bez sensu. A i 500 nie wiem czy bardziej nie jest psychologiczne. Nie zaszkodzi na bank. 72°C nie stosowałem w tym celu. Nic nie powiem. karollom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 1 godzinę temu, karollom napisał: Pewnie chodziło koledze o 10g na litr ? Dokładnie. Machnąłem się o jedno miejsce po przecinku. Już poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Mam podobne doświadczenia. U mnie w Polish IPA warka 10l zasyp 84% pale 8% pszeniczny 8% biały cukier, dałem 45g na hop stand i 45g na zimno i efekt był bdb. Edytowane 23 Stycznia 2022 przez MienkiN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 20 godzin temu, karollom napisał: Nie mam kompletnie doświadczenia w polskich odmianach chmielu, Proponowałbym kilka singlehopów w mocy aipy czy pilsa, żeby te chmiele poznać. Iunga i magnat bardziej na goryczkę pasuje, sybilla jest bardzo delikatna i raczej zginie w tym towarzystwie. Bardzo fajna jest też oktawia, izabella czy puławski. No i mityczna cytrusowa zula, która nigdy mi dobrze nie wyszła, co nie znaczy, że nie warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 11 minut temu, x1d napisał: 12 minut temu, x1d napisał: Proponowałbym kilka singlehopów w mocy aipy czy pilsa, żeby te chmiele poznać. Iunga i magnat bardziej na goryczkę pasuje, sybilla jest bardzo delikatna i raczej zginie w tym towarzystwie. Bardzo fajna jest też oktawia, izabella czy puławski. No i mityczna cytrusowa zula, która nigdy mi dobrze nie wyszła, co nie znaczy, że nie warto spróbować. Jasne że próbowałem, Sybilla single hop zdaje się że z browaru artezan mi podszedł dlatego ja umieściłem. Iunge wziąłem z opisu dlatego jest w recepturze. Czyli warto by było zamienić iunge na wyżej wymieniona oktawie czy izabelle? Magnat typowo na goryczka wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) 13 godzin temu, x1d napisał: Bardzo fajna jest też oktawia, izabella czy puławski. No i mityczna cytrusowa zula, która nigdy mi dobrze nie wyszła, co nie znaczy, że nie warto spróbować. O ludu, jak ja znam ten ból z tą cholerną Zulą... Tak się cieszyłem, że w końcu jakiś chmiel się trafił co to o połowę taniej będzie można te aromaty wyciągnąć, a jeszcze ani razu Zula w żaden sposób nie dała kompletnie niczego w aromacie. Daję mu ostatnią szansę (trzecią), a jak nie podziała to na kompost wyrzucę precz. O Oktawii też zdania są strasznie podzielone na tym forum, jedni, że super chmiel, drudzy, że kompletnie zero aromatów. Piłem Kormorana Oktawię i Zulę - oba ZERO aromatu, ale może sposób przechowywania w Żabce nie jest wybitny. Tyle czasu szukam jakiegoś porządnego polskiego chmielu w stronę ameryki, ale chyba powoli kieruję się ku opinii, że po prostu polskie chmielarstwo jest do bani, a przynajmniej coś z powtarzalnością efektów polskich nowofalowych chmieli jest chyba nie tak. Albo na allegro sprzedają jakieś podróby. Edytowane 24 Stycznia 2022 przez lechu555 andy1856 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Lubelskie, to nie Oregon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 57 minut temu, lechu555 napisał: O ludu, jak ja znam ten ból z tą cholerną Zulą... Tak się cieszyłem, że w końcu jakiś chmiel się trafił co to o połowę taniej będzie można te aromaty wyciągnąć, a jeszcze ani razu Zula w żaden sposób nie dała kompletnie niczego w aromacie. Daję mu ostatnią szansę (trzecią), a jak nie podziała to na kompost wyrzucę precz. O Oktawii też zdania są strasznie podzielone na tym forum, jedni, że super chmiel, drudzy, że kompletnie zero aromatów. Piłem Kormorana Oktawię i Zulę - oba ZERO aromatu, ale może sposób przechowywania w Żabce nie jest wybitny. Tyle czasu szukam jakiegoś porządnego polskiego chmielu w stronę ameryki, ale chyba powoli kieruję się ku opinii, że po prostu polskie chmielarstwo jest do bani, a przynajmniej coś z powtarzalnością efektów polskich nowofalowych chmieli jest chyba nie tak. Albo na allegro sprzedają jakieś podróby. IMO na chmielu nie należy oszczędzać, tylko wybierać sprawdzone źródła. Przepakowywanie i przechowywanie są tu kluczowe. Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, x1d napisał: IMO na chmielu nie należy oszczędzać, tylko wybierać sprawdzone źródła. Przepakowywanie i przechowywanie są tu kluczowe. No niby tak, ale ostatnio nabyłem tutaj na forum chmiel od ziomka co to sprzedawał resztki z 2019 roku, Citra, Moisaic, Simcoe, wszystkie miały jakąś dziurkę w opakowaniu i powietrze się dostało do środka i tak sobie leżało dłużej nieokreślony czas, trzymane w zamrażarce jak zwykle i aromat nienaganny za każdym razem, a Żula pomimo odessania powietrza z opakowania nie daje rady. No to kurde jak tutaj wierzyć w polskie chmielarstwo... Nawet w komercyjnych (nie koncernowych) browarach jest problem z ich wpływem na aromat (Kormoran, raczej kupuje ze sprawdzonego źródła). Oktawię też mam, ale się zwyczajnie boje jej użyć, żeby nie spieprzyć piwa. Więc z tym pakowaniem i przechowywaniem to ok, ale to chyba połowa historii albo ja naprawdę nie wiem... Może allegro to nie jest najlepsza opcja na zakup (tutaj trzeba by opinii kupujących chmiel na alledrogo). Edytowane 24 Stycznia 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Polecam chmiel z Polish Hops, na pewno będziesz zadowolony, w sklepie Doroty pojawiła się świeża dostawa z roku 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się