punix Opublikowano 8 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2022 48 minut temu, czeski_skoczek napisał: wytarłem ręcznikiem, niby jest napisane że nie wymaga płukania.. mam nadzieje, ze to nie jest jakaś ironia xD ?;) - tu chodzi o życie mojej narzeczonej ! Generalnie, wytarłem wszystko dokładnie ręcznikiem papierowym ... 25 minut temu, x1d napisał: To teraz umyj oxi jeszcze raz, bo na ręczniku naniosłeś więcej flory niż było przed myciem. Dokładnie tak jak @x1d napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 8 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2022 (edytowane) ok, pierwsze i tak liczone "na starty", ogólnie na razie kolor wygląda tak Dam temu szanse Edytowane 8 Lipca 2022 przez czeski_skoczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 8 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2022 a ta wskazuje teraz aerometr (jeszcze 30 minut się chmieli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 9 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 (edytowane) Dzień dobry! Dobra, ok 4.30 skończyłem. Niestety popełniłem błąd (albo cała masę drobny błędów) i za wcześnie zacząłem przygotowywać drożdże (gdy brzeczka nie była jeszcze schłodzona) i musiałem przez 60 minut mieszać, aż uzyskałem 27 stopni Celsjusza. Gdy osiągnąłem 27 stopni Celsjusza zadałem drożdże, i rozpocząłem chłodzenie w lodówce. Chwilę później brzeczka została ostudzona do 20 stopni, a ja poszedłem spać . Potem powoli od 4:30 do 9.30 temp. brzeczki rosła - wzrosła mniej więcej o 2,5 stopnia(22,5). O godz. 9.30 widziałem całkiem ładną białą piane - około 0,5mm (wtedy temperatura brzeczki miała 22,5 stopnia). Gdy wstałem, schłodziłem brzeczkę do 19 stopni i tak trzymam. No i zdecydowałem trzymać w przedziale 18-19 stopni Celsjusza +/- 0,5 stopnia. Popełniłem jeszcze jeden błąd.. mam balonik, w kształcie litery "S" - widziałem już gdzieś na forum, problem który mi się przytrafił. Po zamknięciu dekla i "przyciśnięciu go", powietrze zassało kilka kropel wody do środka .. niestety ta woda nie była przegotowana, czy to już przekreśla partie ?? Moje pytanie do Was: 1) Po ilu godzinach/dniach można już jednoznacznie określi, ze brzeczka do wylania ???:) 2) Drugie pytanie, czy na koniec chmielenia wyciskacie woreczek muślinowy (z chmielem w środku)? Polecicie jakiś godny uwagi art., jak chmielić? czy to już metoda prób i błędów ?:) Edytowane 9 Lipca 2022 przez czeski_skoczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 7 minut temu, czeski_skoczek napisał: Polecicie jakiś godny uwagi art., jak chmielić? Hefeweizena chmielic homeopatycznie. Nie rozumie o co pytasz mówiąc szczerze. Co to znaczy "jak chmielić"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 9 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 (edytowane) 20 minut temu, zasada napisał: Hefeweizena chmielic homeopatycznie. Nie rozumie o co pytasz mówiąc szczerze. Co to znaczy "jak chmielić"? Hmm, chodzi mi o moment na końcu, przed zlaniem brzeczki do fermentatora - gdy dodajemy chmiel w woreczku muślinowym i gotujemy przez 60 minut, to mam na myśli - przepraszam, ale czy pisze jakoś niezrozumiale? wydaje mi się, że wyrażam się całkiem jasno Edytowane 9 Lipca 2022 przez czeski_skoczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Pytanie o wyciskanie jest jasne. Chmielę luzem a siateczki do filtracji zazwyczaj nie wyciskam. Ale się zdarzało. Ja nie rozumiem pytania o artykuł nt.jak chmielić, to dość ogólne zagadnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 9 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 aaa, ok ok - to wycofuje się z tego pytania . Może z biegiem czasu utworzy mi sie obraz, jak chmielić w przypadku wybranego stylu piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 16 minut temu, czeski_skoczek napisał: Jak chmielić w przypadku wybranego stylu piwa To akurat jest do wyczytania z opisów stylu i sensownych opracowań (nadal głównie obcojęzycznych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Cześć, za 4 h będzie około 48h, jak piwko mi fermentuje. Pierwsze pytanie, czy taka pianka to coś czym powinienem się przejmować ? Na dnie mam taki osad: niby jakieś pęcherzyki wydobywają się z tego osadu -czyli jakieś oznaki pracy widze, ale muszę przyznać, że spodziewałem się czegoś więcej Wiem, że brak bombelkowania w baloniku jeszcze nic nie oznacza, ale tak kompletnie nic ? wiadro szczelnie zamknięte(przynajmniej tak mi się wydaje) Tak wygląda pilnowanie temp. przeze mnie: Nadal pracuje na automatyzacją tego, więc zdarzyło mi się, że temperatura poleciała dwa razy do 16 stopni, na około 1.5h . No i na początku też kilka razy pod 20 stopni poleciało. Może powinienem dodać troszkę więcej drożdży w strzykawce, czy coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 13 minut temu, czeski_skoczek napisał: Cześć, za 4 h będzie około 48h, jak piwko mi fermentuje. Pierwsze pytanie, czy taka pianka to coś czym powinienem się przejmować ? Na dnie mam taki osad: niby jakieś pęcherzyki wydobywają się z tego osadu -czyli jakieś oznaki pracy widze, ale muszę przyznać, że spodziewałem się czegoś więcej Wiem, że brak bombelkowania w baloniku jeszcze nic nie oznacza, ale tak kompletnie nic ? wiadro szczelnie zamknięte(przynajmniej tak mi się wydaje) Tak wygląda pilnowanie temp. przeze mnie: Nadal pracuje na automatyzacją tego, więc zdarzyło mi się, że temperatura poleciała dwa razy do 16 stopni, na około 1.5h . No i na początku też kilka razy pod 20 stopni poleciało. Może powinienem dodać troszkę więcej drożdży w strzykawce, czy coś Fermentacja się rozpoczęła, w najbliższych godzinach wszystko z dna się podniesie. Piana na powierzchni to prawidłowa oznaka fermentacji. Masz nieszczelne wiadro. czeski_skoczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 4 minuty temu, Suchejroo napisał: Fermentacja się rozpoczęła, w najbliższych godzinach wszystko z dna się podniesie. Piana na powierzchni to prawidłowa oznaka fermentacji. Masz nieszczelne wiadro. Macie pomysł, jak to "doszczelnić" tak w locie??, czy lepiej w lepsiejszą aparaturę zainwestować ?:):P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 2 minuty temu, czeski_skoczek napisał: Macie pomysł, jak to "doszczelnić" tak w locie??, czy lepiej w lepsiejszą aparaturę zainwestować ?:):P Ale to też nie jest wielki problem. Albo masz gdzieś pokrywę niedociśniętą, albo ucieka Ci przy rurce - możesz spróbować głębiej ją wepchnąć. Nie musisz inwestować w lepsze wiadra, bo to jest wystarczające póki co Możesz pokazać zdjęcie góry wiadra bo widzę że sondę masz wprowadzoną do piwa i obstawiam że tam ucieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Pewnie! Chciałem to sylikonem uszczelnić, ale na razie troszkę się cykam ... późno było gdy kończyłem gotowanie, więc na tą partie nie przygotowałem się odpowiednio ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 1 godzinę temu, czeski_skoczek napisał: Pewnie! Chciałem to sylikonem uszczelnić, ale na razie troszkę się cykam ... późno było gdy kończyłem gotowanie, więc na tą partie nie przygotowałem się odpowiednio ? I zapewne tu jest nieszczelność. Rozumiem sondę zdezynfekowałeś porządnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 12 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 7 godzin temu, Suchejroo napisał: I zapewne tu jest nieszczelność. Rozumiem sondę zdezynfekowałeś porządnie? Tak - niestety do laboratorium Pfizera jeszcze sporo tu brakuje- dezynfekowałem ją nawet kilka razy. Do dezynfekcji używałem zwykłych chusteczek z alkoholem: https://www.schuelke.com/pl-pl/products/mikrozid-universal-wipes-premium.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Najlepiej poczytaj o dezynfekcji sprzętu. Przy tej ilości roboty szkoda zepsuć efekt robiąc tego typu prowizorki, skoro są dobre, dedykowane środki do dezynfekcji. Na forum masz całe wątki na ten temat, zwłaszcza ten: https://www.piwo.org/forums/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-środki-chemiczne-używane-w-piwowarstwie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 12 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 (edytowane) wiesz co, najpierw użyłem OXI do dezynfekcji fermentatora - sonda była w środku również. Nie mniej minęło kilka chwil pomiędzy zadaniem drożdży, a chłodzeniem i w tym czasie po prostu przecierałem już co chwila tymi chusteczkami Edytowane 12 Lipca 2022 przez czeski_skoczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Cześć! Minęła już 5 doba od zlania wszystkiego do fermentatora(jutro robię następną partie). Od wczoraj nic się nie dzieje, nawet nie wytwarzają się bąbelki z osadu na dnie i nic się nie podniosło :(. Korci mnie żeby wziąć strzykawkę i pobrać troszkę piwa i zobaczyć ile jeszcze cukru zostało (jak kończyłem chmielenie było około 11,5Blg ). Wyczytałem, że piwo powinno fermentować około 14 dni, co jeśli już skończyło? Mozna to jakoś uratować ? Czy jeśli już się skończyło, to oznacza że piwo do wylania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Nie, nie znaczy. A więcej mówiąc: po pełnym tygodniu fermentacji zrób pierwszy pomiar. W połowie drugiego tygodnia zrób drugi. W zależności od tego czy będą się różniły zostaw na dłużej lub krócej. Jeśli się nie zmieni rozlałbym po 2 tygodniach. Jeśli byłoby jakas zostawionym jeszcze kilka dni. To zachowawcze ale w miarę bezpieczne i biorące pod uwagę najczęstsze warzenie w weekend podejście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 ok, dziękuje !! mam przeczucie, że za mało drożdży dałem - niestety nie mam gram wagi precyzyjnej, tylko zwykłą kuchenną. Podczas robienia rozczynu waga drożdży wahała się miedzy 6/7g w 75 ml wody, woda miała około 23 stopni . Pytanie, jak to jest z dodaniem drożdży w trakcie fermentacji? Praktykuje się coś takiego ? czy lepiej trzymać sie zasady, że piwo w fermentatorze to świętość i co by nie było, przez pierwszy tydzień, najlepiej się do tego nie zbliżać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) On 7/9/2022 at 3:55 PM, czeski_skoczek said: moment na końcu, przed zlaniem brzeczki do fermentatora - gdy dodajemy chmiel w woreczku muślinowym i gotujemy przez 60 minut Z tym jasnym wyrażaniem się to bym nie przesadzał. Po drugie: zadajesz mnóstwo pytań, na które odpowiedzi były wiele razy podawane na forum oraz wiki. Edytowane 14 Lipca 2022 przez Pingwinho czeski_skoczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 11 minut temu, Pingwinho napisał: Z tym jasnym wyrażaniem się to bym nie przesadzał. Po drugie: zadajesz mnóstwo pytań, na które odpowiedzi były wiele razy podawane na forum oraz wiki. Nie każdemu dogodzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 5 godzin temu, czeski_skoczek napisał: ok, dziękuje !! mam przeczucie, że za mało drożdży dałem - niestety nie mam gram wagi precyzyjnej, tylko zwykłą kuchenną. Podczas robienia rozczynu waga drożdży wahała się miedzy 6/7g w 75 ml wody, woda miała około 23 stopni . Pytanie, jak to jest z dodaniem drożdży w trakcie fermentacji? Praktykuje się coś takiego ? czy lepiej trzymać sie zasady, że piwo w fermentatorze to świętość i co by nie było, przez pierwszy tydzień, najlepiej się do tego nie zbliżać ? Na oko pół paczki bez zabawy w ważenie czeski_skoczek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeski_skoczek Opublikowano 16 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2022 (edytowane) Hej ! dziś "od plombowałem" piwerko i ku mojemu zdziwieniu wyczułem piękny aromat (raczej głownie) goździka i banana . Zrobiłem pomiar w aerometrze i wskaźnik opadł na samo dno (nie unosił się już w ogóle). Niestety, nie przyszła mi kapslownica, więc przetrzymam jeszcze do wtorku - mam nadzieje, że nie złapie jakiejś bakterii !! Dziękuje bardzo za wszelkie rady i odpowiedzi ! Edytowane 16 Lipca 2022 przez czeski_skoczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się