Wojtek Krzywda Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Cześć, wczoraj rozlałem do butelek pierwszą warkę. Zestaw Pale Ale 11blg z browamatora, 20l, drożdże s04. Zacieranie robiłem ponad 2h ( aż do pierwszej negatywnej próby jodowej ). Po wysładzaniu 22l brzeczki. Potem chmielenie goryczkowym i aromatycznym, łącznie godzina. Zostało 18l brzeczki. Drożdże z powodów technicznych zadane niestety w temp ok 29 stopni. Fermentacja zachodziła poprawnie, przy temp 20-22 stopni, po tygodniu burzliwej przelałem do drugiego fermentora i 2 tygodnie cichej. W trakcie butelkowania Balingomierz wskazuje ok 1°. Piwo niestety jest mętne, straciło swój początkowy smak i zapach chmielowy a uzyskało za to mocniejszy posmak alkoholowy. Co moge zrobić żeby w kolejnych warkach tego uniknąć? Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Lodówke kup do fermentacji. Niestety za wysoko fermentowałeś. Jeśli nie chcesz lodówki zastosuj kveiki.Nie musisz przelewać piwa jeśli nie chmielisz na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Czy zadanie drożdży w 29°C wiąże się z chłodzeniem w wannie/na balkonie? Jeśli tak, to warto zainwestować w chłodnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krzywda Opublikowano 24 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 30 minut temu, punix napisał: Czy zadanie drożdży w 29°C wiąże się z chłodzeniem w wannie/na balkonie? Jeśli tak, to warto zainwestować w chłodnicę. Tak, brzeczka chlodzona była w wannie z zimną wodą. Musiałem dodać drożdże w takiej temp ponieważ za wcześnie je uwodniłem i nie chciałem ich trzymać w wodzie dłużej niż 2 godziny. Bo tyle właśnie brzeczka chlodziła sie do tych 29 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 To już pewnie wiesz, ale drożdże dobrze uwadniać dopiero, gdy brzeczka ma odpowiednią temperaturę. A chłodnica znacznie przyspiesza i ułatwia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 A na pocieszenie to, to że piwo na początku było ok a potem wydawało się dużo gorsze wcale nie oznacza, że po 2-4 tygodniach w butelce się nie poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 1 plato o ile dobrze zmierzyłeś to dość mało jak na drożdże S04. Pewnie mogło dojść do jakiegoś zakażenia. Jak nie musisz (nie zbierasz gestwy) to faktycznie pomiń przelewanie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 28 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 On 9/24/2022 at 6:38 PM, punix said: To już pewnie wiesz, ale drożdże dobrze uwadniać dopiero, gdy brzeczka ma odpowiednią temperaturę. A chłodnica znacznie przyspiesza i ułatwia. Fermentis na swoich sucharach podaje, żeby uwadniać od razu w brzeczce. Zlać trochę do wiadra, wsypać drożdże i wlać resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 W dniu 28.09.2022 o 11:37, Pingwinho napisał: Fermentis na swoich sucharach podaje, żeby uwadniać od razu w brzeczce. Zlać trochę do wiadra, wsypać drożdże i wlać resztę. Osobiście bym dalej uwadniał, ale niezłym kompromisem jest ponoć rozsypanie na powierzchni piany po napowietrzeniu. Tak jak pisali przedmówcy, aromat/smak alkoholowy to najpewniej zbyt wysoka temperatura fermentacji, zwłaszcza na początku. Zadać drożdże warto minimalnie poniżej planowanej temperatury fermentacji, a nie powyżej. Co do utraty aromatu i smaku chmielowego - albo zostały przykryte przez wady fermebtacyjne, albo to (co bardziej prawdopodobne) utlenienie. Wady fermentacyjne powstają na wcześniejszym etapie, więc to raczej świeży aromat chmielowy je przykrywał - chyba że to kwestia infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się