Eselchen Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Cześć, szukam artykułów/książek, które szczegółowo omawiają w jaki sposób wykonać badania gotowego piwa, tj, IBU, barwa, ekstrakt, itp. Interesują mnie badania podstawowych parametrów piwa, jakie wykonują browary rzemieślnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 3 godziny temu, Eselchen napisał: Cześć, szukam artykułów/książek, które szczegółowo omawiają w jaki sposób wykonać badania gotowego piwa, tj, IBU, barwa, ekstrakt, itp. Interesują mnie badania podstawowych parametrów piwa, jakie wykonują browary rzemieślnicze. Ale że w domu chcesz wykonać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu01 Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 Ekstrakt mierzysz spławikiem albo refraktometrem. IBU w browarach (z tego co wiem) liczą w większości z kalkulatora na podstawie dodanego chmielu do gotowania. Barwę to drukujesz sobie te odcienie barw z podpisem i sprawdzasz jaki ma kolor w menzurce. Alkohol mierzysz na podstawie zmiany ekstraktu po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 26 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2022 4 godziny temu, Stachu01 napisał: Ekstrakt mierzysz spławikiem albo refraktometrem. IBU w browarach (z tego co wiem) liczą w większości z kalkulatora na podstawie dodanego chmielu do gotowania. Barwę to drukujesz sobie te odcienie barw z podpisem i sprawdzasz jaki ma kolor w menzurce. Alkohol mierzysz na podstawie zmiany ekstraktu po fermentacji. Chyba nie bardzo koledze chodziło o metody chałupnicze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 chromatorgraf gazowy i jazda:https://sklepsajtom.pl/etanol Co do IBU i koloru, to słyszałem, że browary nie badają ich w jakiś szczególny sposób i rzadko kiedy umieszczają konkretne wartości cech piwa z uwagi, iż mogą być zmienne w czasie. Dlatego goryczka bywa czasem podawana w przybliżeniu (np 3 kropki na 5) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 10 godzin temu, buber napisał: Chyba nie bardzo koledze chodziło o metody chałupnicze Zdziwiłbyś. Browary używają spławików, tylko nie takich za 15zł z Browinu, lecz takich ok 50x droższych, mających świadectwo wzorcowania 21 minut temu, fotohobby napisał: Co do IBU i koloru, to słyszałem, że browary nie badają ich w jakiś szczególny sposób i rzadko kiedy umieszczają konkretne wartości cech piwa z uwagi, iż mogą być zmienne w czasie. Były czasy, że podawali wartości wychodzące z kalkulatorów. Teraz już nie podają, bo IJHARS kary walił. Ograniczają się tylko do informacji wymaganych prawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Właśnie o tych karach słyszałem i dlatego przeszli na "gwiazdki", "kropki", jeśli chodzi o dodatkowe informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Chodziło mi o bardziej laboratoryjne metody, ale chyba bez specjalistycznego (drogiego) sprzętu jest to niemożliwe. Na ksb.edu.pl oferują szkolenia stacjonarne z analizy piwa i jest napisane: „Kontrolę jakości piwa wykonywać można nie tylko w bogato wyposażonym laboratorium – już podstawowe szkło laboratoryjne i niewielki blat roboczy pozwalają bliżej poznać podstawowe parametry piwa.” Stad było moje pytanie czy istnieją opracowania jak analizę wykonywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 daj sędziom piwowarskim, oni Ci tam wszystko wykryją, laboratoria przy nich wymiękają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 2 godziny temu, lechu555 napisał: daj sędziom piwowarskim, oni Ci tam wszystko wykryją, laboratoria przy nich wymiękają... Przy okazji dostaniesz podpis "popraw higienę w browarze... piwo po za stylem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Chętnie bym dał sędziom 2 piwa do oceny ale nie znam żadnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 14 godzin temu, wizi napisał: Zdziwiłbyś. Browary używają spławików, tylko nie takich za 15zł z Browinu, lecz takich ok 50x droższych, mających świadectwo wzorcowania Były czasy, że podawali wartości wychodzące z kalkulatorów. Teraz już nie podają, bo IJHARS kary walił. Ograniczają się tylko do informacji wymaganych prawnie No więc pomiar spławikiem 50x droższym niż ten z Browinu wciąż nie jest metodą chałupniczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 2 godziny temu, buber napisał: No więc pomiar spławikiem 50x droższym niż ten z Browinu wciąż nie jest metodą chałupniczą Bo chałupnictwo to rozlanie brzeczki na ławie i sprawdzanie blg gołą dupą ? zasada i grober75 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się