Tucio Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 (edytowane) Dzień dobry, Po 10 latach wróciłem do ważenia piwa gdzie wcześniej działałem na gotowych zestawach piwowarskich z puszki. Ok nie mogę powiedzieć że jestem doświadczony ale z 8 podejść miałem. Tym razem zakupiłem Brewkit Coopers Brew A IPA. Zamieszałem w beczce wg przepisu dodałem drożdży i.... Nic. Początkowo stwierdziłem że zbyt niska temperatura bowiem ok19.5 stopnia. Ale po dwóch dobach od dodania drożdży przeniosłem do pomieszczenia z temp 24 stopnie i nic jedynie zapach drożdży poczułem w łazience. Ok po 3 dobach od dodania drożdży otworzyłem wieko i taki mam oto widok jak na zdjęciu. Pytanie czy to piwo wystartowało i pracuje czy nie. Rurka nie bombluje ale mam obawy odnośnie szczelności układu. Proszę o informację co z tematem robić? Edytowane 9 Marca 2023 przez Tucio Zdjęcie się nie dodało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Nie wygląda jakby fermentowalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Pomiar Blg prawdę Ci powie. Jakiś tam pierścień z resztek piany jest, więc może już być po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 Wg mnie to już po fermentacji, zmierz blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tucio Opublikowano 9 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2023 (edytowane) Jeśli nie wystartowało to rozumiem żeby dodać nowych drożdży pytanie jakich?. Jaki wynik blg wskazuję aby dodać drożdży a jaki że jest po burzliwej? Wiem możecie mi wierzyć lub nie są to pytania podstawowe ale wcześniej wszystko się zadziało książkowo i nigdy nie miałem potrzeby otwierania wieka. A tutaj wracam do tematu i zamiast mieć z górki to uczę się podstaw... Jutro piątek więc na wariata może uda mi się zorganizować nowe drożdże... Edytowane 9 Marca 2023 przez Tucio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Godzinę temu, Tucio napisał: Jeśli nie wystartowało to rozumiem żeby dodać nowych drożdży pytanie jakich?. Jaki wynik blg wskazuję aby dodać drożdży a jaki że jest po burzliwej? Wiem możecie mi wierzyć lub nie są to pytania podstawowe ale wcześniej wszystko się zadziało książkowo i nigdy nie miałem potrzeby otwierania wieka. A tutaj wracam do tematu i zamiast mieć z górki to uczę się podstaw... Jutro piątek więc na wariata może uda mi się zorganizować nowe drożdże... Nie kombinuj bo już jest po fermentacji, następnym razem niższa temp fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Zmierzyłeś początkowe BLG przed zadaniem drożdży? Bo jeśli nie, to działaś po omacku na ryzyk fizyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 19,5C to nawet zbyt wysoka temperatura. Po pierścieniu osadów nad brzeczką sądzę, że fermentacja burzliwa już się zakończyła, natomiast wygląda na to, że zbyt imponująca nie była. Poziom odfermentowania może być niski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Jeśli jedynym sposobem napowietrzenia brzeczki było jej zamieszanie, to myślę, że w tym może być problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tucio Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Bardzo dziękuję za udzielone wskazówki. Odnalazłem swój cukromierz i wychodzi blisko 1 blg. Stąd szykuje się do butelkowania. Ile to jeszcze może stać i w jakiej temperaturze. Nie wiem czy kapsle kupować na spokojnie przez net czy się przejechać na szybko w poniedziałek do sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 W dniu 10.03.2023 o 02:00, Reters napisał: Zmierzyłeś początkowe BLG przed zadaniem drożdży? Bo jeśli nie, to działaś po omacku na ryzyk fizyk. Przy ekstrakcie chmielonym? Po co? Przecież tam jest minimalna zmienność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 17 minut temu, Tucio napisał: Bardzo dziękuję za udzielone wskazówki. Odnalazłem swój cukromierz i wychodzi blisko 1 blg. Stąd szykuje się do butelkowania. Ile to jeszcze może stać i w jakiej temperaturze. Nie wiem czy kapsle kupować na spokojnie przez net czy się przejechać na szybko w poniedziałek do sklepu. Odstaw w najchłodniejsze miejsce, jakie znajdziesz (np balkon) i może spokojnie stać. W pokojowej zresztą też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Zostaw na 2-5 dni w ciepłym, niech drożdże posprzątają, a potem na balkon / do lodówki na kolejne 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Godzinę temu, primordial napisał: Przy ekstrakcie chmielonym? Po co? Przecież tam jest minimalna zmienność. Przecież mierzenie BLG na początku gdy mamy gotową brzeczkę to jest taka podstawa jak np. czystość. Zmienność może być też różna, zależnie od dodatków i ilości jakie damy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 No, a jak nic nie damy, to przy brewkicie, znając ilość dolanej wody można to z dużym prawdopodobieństwem określić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się