michal9890 Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Witam Mam pytanie do osób przeprowadzających fermentację w fermentorze wrzuconym do lodówki. Lodówka stoi w garażu gdzie aktualnie jest ok 14 C. Mam zewnętrzny sterownik temperatury. Przy obecnej temperaturze lodówka się nie załącza (ustawiona temperatura 18C). I tu pojawia się problem lodówka cały czas zamknięta i wyłączona więc pojawia się zaduch i nieprzyjemny zapach. Jak sobie z tym radzicie? Przed użyciem wymyłem lodówkę dwa razy i zlałem konkretnie starsanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Może spróbuj sody oczyszczonej, kawy albo proszku do pieczenia. W "zwykłej" lodówce pomaga 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Może porządne mycie, łącznie z zakamarkami? U mnie takiego problemu nie ma, a lodówka zdecydowanie nie jest nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Spróbuj ciepła woda z octem dokładnie umyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Myłem porządnie również w zakamarkach i nadmienię że nie była ona brudna wcześniej tylko stała nieużywana dłuższy czas. W takim razie umyję jeszcze raz może tą wodą z octem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Ja myję cifem w spryskiwaczu nie żałując tego środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Umyłem woda z octem i przewietrzyłem Wczoraj wstawiłem fermentor Zobaczymy co będzie po tygodniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Słyszałem, że niektórzy stosują ozonowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Nie śmierdzi czasem jajami, może to siarkowodór z fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Nie, nie chodzi o zapachy z fermentacji Po prostu taki zaduch się robi i po czasie zaczyna dochodzić nieprzyjemny zapach Umyłem tym octem i wstawiłem fermentor w niedzielę Póki co nie ma tych zapachów ale dopiero trzeci dzień leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 A może masz przytkany odpływ skroplin? Tam lubi się gromadzić syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 20 godzin temu, monodem napisał(a): A może masz przytkany odpływ skroplin? Tam lubi się gromadzić syf. Hmm Jest tam jakiś otwór Ale jak to przeczyścić ? Trzeba rozbierać lodówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) 11 minut temu, michal9890 napisał(a): Ale jak to przeczyścić ? Przez ten otwór skropliny odpływają rurką na tackę na sprężarce. Nie trzeba rozbierać. Podjdziesz trochę od środka, trochę z tyłu. Czymś cienkim i długim. Ale nie sądzę, aby zapodawalo stamtąd. Jeśli lodówka długo stała zamknięta, to tym zapachem mogły "przejść" plastiki. Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 7 minut temu, michal9890 napisał(a): Hmm Jest tam jakiś otwór Ale jak to przeczyścić ? Trzeba rozbierać lodówkę? Na szczęście nie trzeba rozbierać. Wystarczy jakiś wężyk, linka rowerowa albo cokolwiek elastycznego i cienkiego zarazem. Starsze typy lodówek miały wyprowadzenie tych skroplin z tyłu przy agregacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 2 godziny temu, monodem napisał(a): Na szczęście nie trzeba rozbierać. Wystarczy jakiś wężyk, linka rowerowa albo cokolwiek elastycznego i cienkiego zarazem. Starsze typy lodówek miały wyprowadzenie tych skroplin z tyłu przy agregacie. Dzięki za sugestię Zobaczę jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 A tak w ogóle smród w lodówce może mieć jakiś wpływ na piwo? W mojej też różami nie pachnie a bije taką specyficzną stęchlizną( lodówka czysta umyta), ale póki co nie zaobserwowałem negatywnego wpływu na efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Sam zapach nie, ale on może być objawem brudu i bakterii, a to już może się przenieść w niektórych sytuacjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 A tak w ogóle smród w lodówce może mieć jakiś wpływ na piwo? W mojej też różami nie pachnie a bije taką specyficzną stęchlizną( lodówka czysta umyta), ale póki co nie zaobserwowałem negatywnego wpływu na efekt końcowy.Wymyć ile sie da, wysuszyć, jak w miarę mobilna lodówka to podjedz do jakiegoś punktu gdzie robią klimy samochodowe niech ci puszczą ozonator w lodówceWysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Powiem wam że jak wymyłem octem to jest znacznie lepiej Do tego wrzuciłem taki prosty pochłaniacz wilgoci Przy kolejnej warce sprawdzę jeszcze ten odpływ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi