Jump to content

Nieprzyjemny zapach z lodówki

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do osób przeprowadzających fermentację w fermentorze wrzuconym do lodówki. Lodówka stoi w garażu gdzie aktualnie jest ok 14 C. Mam zewnętrzny sterownik temperatury. Przy obecnej temperaturze lodówka się nie załącza (ustawiona temperatura 18C). I tu pojawia się problem lodówka cały czas zamknięta i wyłączona więc pojawia się zaduch i nieprzyjemny zapach. Jak sobie z tym radzicie? Przed użyciem wymyłem lodówkę dwa razy i zlałem konkretnie starsanem. 

Myłem porządnie również w zakamarkach i nadmienię że nie była ona brudna wcześniej tylko stała nieużywana dłuższy czas. W takim razie umyję jeszcze raz może tą wodą z octem.

Nie, nie chodzi o zapachy z fermentacji Po prostu taki zaduch się robi i po czasie zaczyna dochodzić nieprzyjemny zapach Umyłem tym octem i wstawiłem fermentor w niedzielę Póki co nie ma tych zapachów ale dopiero trzeci dzień leci 

20 godzin temu, monodem napisał(a):

A może masz przytkany odpływ skroplin? Tam lubi się gromadzić syf. 

Hmm Jest tam jakiś otwór Ale jak to przeczyścić ? Trzeba rozbierać lodówkę? 

11 minut temu, michal9890 napisał(a):

Ale jak to przeczyścić ?

Przez ten otwór skropliny odpływają rurką na tackę na sprężarce. Nie trzeba rozbierać. Podjdziesz trochę od środka, trochę z tyłu. Czymś cienkim i długim.

Ale nie sądzę, aby zapodawalo stamtąd. Jeśli lodówka długo stała zamknięta, to tym zapachem mogły "przejść" plastiki.

Edited by dzejkej

7 minut temu, michal9890 napisał(a):

Hmm Jest tam jakiś otwór Ale jak to przeczyścić ? Trzeba rozbierać lodówkę? 

Na szczęście nie trzeba rozbierać. Wystarczy jakiś wężyk, linka rowerowa albo cokolwiek elastycznego i cienkiego zarazem. Starsze typy lodówek miały wyprowadzenie tych skroplin z tyłu przy agregacie. 

2 godziny temu, monodem napisał(a):

Na szczęście nie trzeba rozbierać. Wystarczy jakiś wężyk, linka rowerowa albo cokolwiek elastycznego i cienkiego zarazem. Starsze typy lodówek miały wyprowadzenie tych skroplin z tyłu przy agregacie. 

Dzięki za sugestię Zobaczę jutro 

• 3 weeks later...

A tak w ogóle smród w lodówce może mieć jakiś wpływ na piwo? W mojej też różami nie pachnie a bije taką specyficzną stęchlizną( lodówka czysta umyta), ale póki co nie zaobserwowałem negatywnego wpływu na efekt końcowy.

A tak w ogóle smród w lodówce może mieć jakiś wpływ na piwo? W mojej też różami nie pachnie a bije taką specyficzną stęchlizną( lodówka czysta umyta), ale póki co nie zaobserwowałem negatywnego wpływu na efekt końcowy.
Wymyć ile sie da, wysuszyć, jak w miarę mobilna lodówka to podjedz do jakiegoś punktu gdzie robią klimy samochodowe niech ci puszczą ozonator w lodówce

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Powiem wam że jak wymyłem octem to jest znacznie lepiej Do tego wrzuciłem taki prosty pochłaniacz wilgoci Przy kolejnej warce sprawdzę jeszcze ten odpływ