RenoGatT Posted June 7, 2023 Share Posted June 7, 2023 (edited) Witam. Czy jak połączę suche drożdże dwóch różnych producentów czy będę miał większa ilość zdrowych komórek drożdżowych? Takie drożdże zgrają się ze sobą? Chodzi mi tylko o komórki czy będzie ich wiecej i czy będzie lepsze odfermentowanie. Edited June 7, 2023 by RenoGatT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 7, 2023 Share Posted June 7, 2023 Oczywiście będzie więcej, to nie znaczy koniecznie lepiej. Można mieszać różne szczepy, z lepszym lub gorszym efektem. Zrobiłem nawet parę piw (Cream Ale, American Wheat) na mieszanej gęstwie z ale i lagera i byłem bardzo zadowolony. Generalnie obydwa szczepy, jeśli są zadane od początku, powinny dać coś od siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 7, 2023 Share Posted June 7, 2023 @RenoGatT a jakie dokładnie planujesz? Bo jeśli jeden szczep od dwóch producentów to łatwiej zakładać powodzenie. Jeśli różne szczepy to lepiej wiedzieć więcej. BYO miało ostatnio świetny artykuł o mieszaniu szczepów. Jest dostępny bez logowania: https://byo.com/article/yeast-pitch-blends/ https://byo-com.translate.goog/article/yeast-pitch-blends/?_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp Link to comment Share on other sites More sharing options...
RenoGatT Posted June 7, 2023 Author Share Posted June 7, 2023 Już dałem, dwie paczki M54 i jedna S 04. Piwo to taki mój wymyślony bigos co mi zalegało to do gara 22 litry 17 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted June 7, 2023 Share Posted June 7, 2023 (edited) Ja nie bardzo rozumiem po co miałbym to robić ? Jakie to miałoby dać efekt którego nie dostanę od jednego szczepu ? Zakładam że zapłaci Pan za dwie paczki różnych drożdży ? Czy to się opłaca ? Ja uważam że nie. Cenowo wyjdzie tak jakby kupić drożdże polskie FM - i to jest adres zakupowy który Panu rekomenduje zamiast łączenia dwóch szczepów. Z firmy FM za rozsądne pieniądze na pewno znajdą się takie szczepy których Pan poszukuje, Bardzo dobrze dla Polski i dla FM że drożdże WLP/Wyeast kosztują już 70 złotych lub więcej za paczkę - nikt nie będzie ich kupował i ma to swoje dobre strony. Edited June 7, 2023 by Piotr Ba Link to comment Share on other sites More sharing options...
RenoGatT Posted June 7, 2023 Author Share Posted June 7, 2023 5 godzin temu, zasada napisał(a): @RenoGatT a jakie dokładnie planujesz? Bo jeśli jeden szczep od dwóch producentów to łatwiej zakładać powodzenie. Jeśli różne szczepy to lepiej wiedzieć więcej. BYO miało ostatnio świetny artykuł o mieszaniu szczepów. Jest dostępny bez logowania: https://byo.com/article/yeast-pitch-blends/ https://byo-com.translate.goog/article/yeast-pitch-blends/?_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp Już dałem, dwie paczki M54 i jedna S 04. Piwo to taki mój wymyślony bigos co mi zalegało to do gara 22 litry 17 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 7, 2023 Share Posted June 7, 2023 @Piotr Ba tak się robi na przykład po to, żeby mieć profil estrów z jednego szczepu (np. jakiś brytyjski) , a odfermentowanie z drugiego (np. jakieś amerykańskie albo lagerowe). Wtedy te co mają dać więcej charakteru zadajesz najpierw, a te, które mają dać go mniej (a np. odfermentować głebiej) dajesz później. Drożdże FM są w porządku, czasem korzystam, ale jednak myślę, że stwierdzenie, że 35 minut temu, Piotr Ba napisał(a): drożdże WLP/Wyeast kosztują już 70 złotych lub więcej za paczkę - nikt nie będzie ich kupował i ma to swoje dobre strony. jest na wyrost. Oczywiście cena poszła odczuwalnie w górę, ale nadal można to rozłożyć na kilka warek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted June 7, 2023 Share Posted June 7, 2023 1 godzinę temu, RenoGatT napisał(a): Już dałem, dwie paczki M54 i jedna S 04. Piwo to taki mój wymyślony bigos co mi zalegało to do gara 22 litry 17 blg. Raz zrobilem taki bigos. Blg 34 pozorny po fermentacji 11. Na gestwie. Przeslodzone. Nie nagazowalo sie, a potem utlenilo na sos sojowy. Ohyda. Musze wylac reszte, zeby butelki odzyskac. Bigos polecam z kapusty nie ze slodow. Albo lepiej - lazanki Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
RenoGatT Posted June 7, 2023 Author Share Posted June 7, 2023 18 minut temu, Ununul napisał(a): Raz zrobilem taki bigos. Blg 34 pozorny po fermentacji 11. Na gestwie. Przeslodzone. Nie nagazowalo sie, a potem utlenilo na sos sojowy. Ohyda. Musze wylac reszte, zeby butelki odzyskac. Bigos polecam z kapusty nie ze slodow. Albo lepiej - lazanki Pozdrawiam Z 34 blg to sie nie dziwie ze nie wyszło z tego piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted June 7, 2023 Share Posted June 7, 2023 2 godziny temu, RenoGatT napisał(a): Z 34 blg to sie nie dziwie ze nie wyszło z tego piwo A co według Ciebie wyszło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted June 7, 2023 Share Posted June 7, 2023 Sos sojowy 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted July 2, 2023 Share Posted July 2, 2023 Nie niepokoji was 2-krotny (niczym nie uzasadniony) wzrost cen drożdży premium ? Trochę to utrudni wyrobienie specjalistycznego piwa na zawody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted July 2, 2023 Share Posted July 2, 2023 Niczym nieuzasadniony? Nie piszę nic więcej, bo zaraz będzie flame war Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted July 2, 2023 Share Posted July 2, 2023 (edited) Mnie niezbyt to niepokoi. Na szczęście nie hoduję gołębi: https://golebiesilver.pl/drozdze-premium-500-g-p-28.html ani bydła: https://sklep.bosmed.pl/pl/p/Drozdze-Premium/87 Również nie robię wina: https://www.amazon.pl/Zestaw-winiarski-Aromatic-Winiarskie-Fermentacji/dp/B06VX15X8K Sorry ale drożdży premium do piwa nie znalazłem. Tylko te powyższe mają w nazwie premium. W sklepach, w których robię zakupy, też żadne drożdże nie zdrożały 2x. Ba nawet są w podobnych cenach co rok temu. Jak boli Cię cena to po prostu nie kupuj lub kup zamiennik innej firmy (jeśli taki jest produkowany). Edited July 2, 2023 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted July 2, 2023 Share Posted July 2, 2023 Ja tez nie zauwazylem podniesienia cen drozdzy. Jak juz to wzrosly ceny wysylki. I najtanszych drozdzy o kilka zlotych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 2, 2023 Share Posted July 2, 2023 (edited) 5 godzin temu, Piotr Ba napisał(a): Nie niepokoji was 2-krotny (niczym nie uzasadniony) wzrost cen drożdży premium ? Trochę to utrudni wyrobienie specjalistycznego piwa na zawody. Jakie to drożdże premium które ułatwiają wyrobienie specjalistycznego piwa na zawody? Edited July 2, 2023 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted July 2, 2023 Share Posted July 2, 2023 7 godzin temu, anteks napisał(a): Jakie to drożdże premium które ułatwiają wyrobienie specjalistycznego piwa na zawody? takie które leczą sędziowską szarlatanerię z ich urojeń Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 2, 2023 Share Posted July 2, 2023 (edited) 1 godzinę temu, lechu555 napisał(a): takie które leczą sędziowską szarlatanerię z ich urojeń Nie ma takich. Ale słyszałem o piwowarze domowym który wysłał na konkurs piwo z jednego z topowych browarów jako swoje. Niestety nie było finału a w metryczce było coś o lepszym doborze surowców oraz o poprawieniu warunków fermentacji 😛 Edited July 2, 2023 by anteks Łachim, lechu555 and smola 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechu555 Posted July 2, 2023 Share Posted July 2, 2023 57 minut temu, anteks napisał(a): Nie ma takich. Ale słyszałem o piwowarze domowym który wysłał na konkurs piwo z jednego z topowych browarów jako swoje. Niestety nie wygralo a w metryczce było coś o lepszym doborze surowców oraz o poprawieniu warunków fermentacji 😛 Otóż to! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now