Jump to content

Różne drożdże


Recommended Posts

Witam. Czy jak połączę suche drożdże dwóch różnych producentów czy będę miał większa ilość zdrowych komórek drożdżowych? Takie drożdże zgrają się ze sobą? Chodzi mi tylko o komórki czy będzie ich wiecej i czy będzie lepsze odfermentowanie. 

Edited by RenoGatT
Link to comment
Share on other sites

Oczywiście będzie więcej, to nie znaczy koniecznie lepiej. Można mieszać różne szczepy, z lepszym lub gorszym efektem. Zrobiłem nawet parę piw (Cream Ale, American Wheat) na mieszanej gęstwie z ale i lagera i byłem bardzo zadowolony. Generalnie obydwa szczepy, jeśli są zadane od początku,  powinny dać coś od siebie. 

Link to comment
Share on other sites

@RenoGatT a jakie dokładnie planujesz? Bo jeśli jeden szczep od dwóch producentów to łatwiej zakładać powodzenie. Jeśli różne szczepy to lepiej wiedzieć więcej. BYO miało ostatnio świetny artykuł o mieszaniu szczepów. Jest dostępny bez logowania: https://byo.com/article/yeast-pitch-blends/

https://byo-com.translate.goog/article/yeast-pitch-blends/?_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

Link to comment
Share on other sites

Ja nie bardzo rozumiem po co miałbym to robić ? Jakie to miałoby dać efekt którego nie dostanę od jednego szczepu ?

Zakładam że zapłaci Pan za dwie paczki różnych drożdży ? Czy to się opłaca ? Ja uważam że nie.

Cenowo wyjdzie tak jakby kupić drożdże polskie FM - i to jest adres zakupowy który Panu rekomenduje zamiast łączenia dwóch szczepów.

Z firmy FM za rozsądne pieniądze na pewno znajdą się takie szczepy których Pan poszukuje,

Bardzo dobrze dla Polski i dla FM że drożdże WLP/Wyeast kosztują już 70 złotych lub więcej za paczkę - nikt nie będzie ich kupował i ma to swoje dobre strony.

Edited by Piotr Ba
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, zasada napisał(a):

@RenoGatT a jakie dokładnie planujesz? Bo jeśli jeden szczep od dwóch producentów to łatwiej zakładać powodzenie. Jeśli różne szczepy to lepiej wiedzieć więcej. BYO miało ostatnio świetny artykuł o mieszaniu szczepów. Jest dostępny bez logowania: https://byo.com/article/yeast-pitch-blends/

https://byo-com.translate.goog/article/yeast-pitch-blends/?_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

Już dałem, dwie paczki M54 i jedna S 04. Piwo to taki mój wymyślony bigos co mi zalegało to do gara 22 litry 17 blg. 

Link to comment
Share on other sites

@Piotr Ba tak się robi na przykład po to, żeby mieć profil estrów z jednego szczepu (np. jakiś brytyjski) , a odfermentowanie z drugiego (np. jakieś amerykańskie albo lagerowe). Wtedy te co mają dać więcej charakteru zadajesz najpierw, a te, które mają dać go mniej (a np. odfermentować głebiej) dajesz później.

Drożdże FM są w porządku, czasem korzystam,  ale jednak myślę,  że stwierdzenie, że

35 minut temu, Piotr Ba napisał(a):

drożdże WLP/Wyeast kosztują już 70 złotych lub więcej za paczkę - nikt nie będzie ich kupował i ma to swoje dobre strony.

jest na wyrost. Oczywiście cena poszła odczuwalnie w górę, ale nadal można to rozłożyć na kilka warek. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, RenoGatT napisał(a):

Już dałem, dwie paczki M54 i jedna S 04. Piwo to taki mój wymyślony bigos co mi zalegało to do gara 22 litry 17 blg. 

Raz zrobilem taki bigos. Blg 34 pozorny po fermentacji 11. Na gestwie. Przeslodzone. Nie nagazowalo sie, a potem utlenilo na sos sojowy. Ohyda. Musze wylac reszte, zeby butelki odzyskac. Bigos polecam z kapusty nie ze slodow. Albo lepiej - lazanki

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, Ununul napisał(a):

Raz zrobilem taki bigos. Blg 34 pozorny po fermentacji 11. Na gestwie. Przeslodzone. Nie nagazowalo sie, a potem utlenilo na sos sojowy. Ohyda. Musze wylac reszte, zeby butelki odzyskac. Bigos polecam z kapusty nie ze slodow. Albo lepiej - lazanki

Pozdrawiam

Z 34 blg to sie nie dziwie ze nie wyszło z tego piwo

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Mnie niezbyt to niepokoi.

Na szczęście nie hoduję gołębi:

https://golebiesilver.pl/drozdze-premium-500-g-p-28.html

ani bydła:

https://sklep.bosmed.pl/pl/p/Drozdze-Premium/87

Również nie robię wina:

https://www.amazon.pl/Zestaw-winiarski-Aromatic-Winiarskie-Fermentacji/dp/B06VX15X8K

 

Sorry ale drożdży premium do piwa nie znalazłem. Tylko te powyższe mają w nazwie premium. W sklepach, w których robię zakupy, też żadne drożdże nie zdrożały 2x. Ba nawet są w podobnych cenach co rok temu.

 

Jak boli Cię cena to po prostu nie kupuj lub kup zamiennik innej firmy (jeśli taki jest produkowany).

 

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Piotr Ba napisał(a):

Nie niepokoji was 2-krotny (niczym nie uzasadniony) wzrost cen drożdży premium ? Trochę to utrudni wyrobienie specjalistycznego piwa na zawody.

Jakie to drożdże premium które ułatwiają wyrobienie specjalistycznego piwa na zawody?

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, lechu555 napisał(a):

takie które leczą sędziowską szarlatanerię z ich urojeń

Nie ma takich. Ale słyszałem o piwowarze domowym który wysłał na konkurs piwo z jednego z topowych browarów jako swoje. Niestety nie było finału a w metryczce było coś o lepszym doborze surowców oraz o poprawieniu warunków fermentacji 😛

 

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

57 minut temu, anteks napisał(a):

Nie ma takich.

 

Ale słyszałem o piwowarze domowym który wysłał na konkurs piwo z jednego z topowych browarów jako swoje. Niestety nie wygralo a w metryczce było coś o lepszym doborze surowców oraz o poprawieniu warunków fermentacji 😛

 

Otóż to! 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.