Skocz do zawartości

Pierwsze piwo z brewkitu


Etrox

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, zgredooo napisał(a):

Takie pytanie, dziś podczas rozlewu i dodawaniu cukru do nagazowania, strasznie mi się pieniło piwo w butelce po dodaniu cukru. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem.

Mogła to być wina temperatury piwa do rozlewu ?

Im chłodniej tym lepiej, a najlepiej rozpuścić cukier w wodzie i dodawać roztwór za pomocą strzykawki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, zgredooo napisał(a):

Takie pytanie, dziś podczas rozlewu i dodawaniu cukru do nagazowania, strasznie mi się pieniło piwo w butelce po dodaniu cukru. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem.

Mogła to być wina temperatury piwa do rozlewu ?

Taka uroda dodawania cukru go piwa, zapewne było lekko gazowane po fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast strzykawki można po prostu dolać roztwór przed rozlewem i lekko zakręcić mieszadłem, po pół godziny będziesz mieć równomiernie rozprowadzony...

 

Apropo temperatury to swojego czasu słyszałem argument, że niska temperatura przy rozlewie sprzyja wiekszej absorbcji tlenu, a co za tym idzie większemu natlenieniu... To jak to z tym jest?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Szumidło napisał(a):

niska temperatura przy rozlewie sprzyja wiekszej absorbcji tlenu

 Ja od jakiegoś czasu do każdej warki przy rozlewie dodaję kwas askorbinowy. Wiem, że zalecany jest szczególnie do piw podatnych na utlenianie, ale do innych też dodaję w połowie dawki zakładając, że nie zaszkodzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 hours ago, Szumidło said:

Apropo temperatury to swojego czasu słyszałem argument, że niska temperatura przy rozlewie sprzyja wiekszej absorbcji tlenu, a co za tym idzie większemu natlenieniu... To jak to z tym jest?

Jak najbardziej prawda. Im niższa temperatura cieczy tym większa rozpuszczalność gazów - tak CO2, jak i tlenu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  

W dniu 14.12.2023 o 22:45, Szumidło napisał(a):

Zamiast strzykawki można po prostu dolać roztwór przed rozlewem i lekko zakręcić mieszadłem, po pół godziny będziesz mieć równomiernie rozprowadzony...

 

Apropo temperatury to swojego czasu słyszałem argument, że niska temperatura przy rozlewie sprzyja wiekszej absorbcji tlenu, a co za tym idzie większemu natlenieniu... To jak to z tym jest?

Czyli nie trzeba go przelewać do drugiego pojemnika ?

Nie powinna się wdać infekcja ?

 

 

Czy miał ktoś kiedyś takie drobinki w brewkicie ?

Zastanawiam się czy do wyrzucenia jest....

IMG_20231215_181717.jpg

Edytowane przez zgredooo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, zgredooo napisał(a):

To mogły by się dostać drożdże do brewiktu gdzieś podczas procesu produkcji ?

Ah, ok trzeba było pisać, że to puszka ekstraktu :)

Wygląda, jakby coś skrystalizowało, zmieszaj z wodą i sprawdź

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.12.2023 o 18:47, Szumidło napisał(a):

To nie są przypadkiem grudy z suchego ekstraktu?

Nie używam suchego tylko płynny zawsze....

 

W dniu 16.12.2023 o 18:54, fotohobby napisał(a):

Ah, ok trzeba było pisać, że to puszka ekstraktu :)

Wygląda, jakby coś skrystalizowało, zmieszaj z wodą i sprawdź

Wymieszałem i właśnie to zostało....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.