zgredooo Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Takie pytanie, dziś podczas rozlewu i dodawaniu cukru do nagazowania, strasznie mi się pieniło piwo w butelce po dodaniu cukru. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem. Mogła to być wina temperatury piwa do rozlewu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 6 minut temu, zgredooo napisał(a): Takie pytanie, dziś podczas rozlewu i dodawaniu cukru do nagazowania, strasznie mi się pieniło piwo w butelce po dodaniu cukru. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem. Mogła to być wina temperatury piwa do rozlewu ? Im chłodniej tym lepiej, a najlepiej rozpuścić cukier w wodzie i dodawać roztwór za pomocą strzykawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgredooo Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Teraz, fotohobby napisał(a): Im chłodniej tym lepiej, a najlepiej rozpuścić cukier w wodzie i dodawać roztwór za pomocą strzykawki Ok, następnym razem sprawdzę opcję z strzykawką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 2 godziny temu, zgredooo napisał(a): Takie pytanie, dziś podczas rozlewu i dodawaniu cukru do nagazowania, strasznie mi się pieniło piwo w butelce po dodaniu cukru. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałem. Mogła to być wina temperatury piwa do rozlewu ? Taka uroda dodawania cukru go piwa, zapewne było lekko gazowane po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zamiast strzykawki można po prostu dolać roztwór przed rozlewem i lekko zakręcić mieszadłem, po pół godziny będziesz mieć równomiernie rozprowadzony... Apropo temperatury to swojego czasu słyszałem argument, że niska temperatura przy rozlewie sprzyja wiekszej absorbcji tlenu, a co za tym idzie większemu natlenieniu... To jak to z tym jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 10 minut temu, Szumidło napisał(a): niska temperatura przy rozlewie sprzyja wiekszej absorbcji tlenu Ja od jakiegoś czasu do każdej warki przy rozlewie dodaję kwas askorbinowy. Wiem, że zalecany jest szczególnie do piw podatnych na utlenianie, ale do innych też dodaję w połowie dawki zakładając, że nie zaszkodzi Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 15 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 12 hours ago, Szumidło said: Apropo temperatury to swojego czasu słyszałem argument, że niska temperatura przy rozlewie sprzyja wiekszej absorbcji tlenu, a co za tym idzie większemu natlenieniu... To jak to z tym jest? Jak najbardziej prawda. Im niższa temperatura cieczy tym większa rozpuszczalność gazów - tak CO2, jak i tlenu. Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgredooo Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 (edytowane) W dniu 14.12.2023 o 22:45, Szumidło napisał(a): Zamiast strzykawki można po prostu dolać roztwór przed rozlewem i lekko zakręcić mieszadłem, po pół godziny będziesz mieć równomiernie rozprowadzony... Apropo temperatury to swojego czasu słyszałem argument, że niska temperatura przy rozlewie sprzyja wiekszej absorbcji tlenu, a co za tym idzie większemu natlenieniu... To jak to z tym jest? Czyli nie trzeba go przelewać do drugiego pojemnika ? Nie powinna się wdać infekcja ? Czy miał ktoś kiedyś takie drobinki w brewkicie ? Zastanawiam się czy do wyrzucenia jest.... Edytowane 16 Grudnia 2023 przez zgredooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Wygląda na drożdże. Jak wlejesz roztwór cukru (byle nie za gęsty) to możesz rozmieszać zdezynfekowanym mieszadłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgredooo Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 To mogły by się dostać drożdże do brewiktu gdzieś podczas procesu produkcji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 To nie są przypadkiem grudy z suchego ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 36 minut temu, zgredooo napisał(a): To mogły by się dostać drożdże do brewiktu gdzieś podczas procesu produkcji ? Ah, ok trzeba było pisać, że to puszka ekstraktu Wygląda, jakby coś skrystalizowało, zmieszaj z wodą i sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgredooo Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 W dniu 16.12.2023 o 18:47, Szumidło napisał(a): To nie są przypadkiem grudy z suchego ekstraktu? Nie używam suchego tylko płynny zawsze.... W dniu 16.12.2023 o 18:54, fotohobby napisał(a): Ah, ok trzeba było pisać, że to puszka ekstraktu Wygląda, jakby coś skrystalizowało, zmieszaj z wodą i sprawdź Wymieszałem i właśnie to zostało.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się