Jump to content

Pierwsze piwo z brewkitu


Etrox

Recommended Posts

I też bardziej bym mierzył w około 130 gr curku. Tak 3.2-3.4 gr na butelkę. Wtedy nagazowanie około 2.4-2.6 Do portera dam teraz 2 gr na butelkę lub nawet 1,5 gr. Ale tyle co piszesz to grubo😉

Link to comment
Share on other sites

W dniu 23.10.2023 o 11:38, Reters napisał(a):

Ogólnie się przyjęło, że jak 2-3 dni blg nie spada to można butelkować. Aczkolwiek to też nie jest takie że na 100% drożdże wszystko dojadły. Jest sporo zmiennych.

Miałeś przegazowane piwo z refermentacji?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, korzen16 napisał(a):

Lub ten

Na wiki w przepisie na FAH sa wklejone trzy:

Zaleca się każdorazowe korzystanie z kalkulatorów nagazowania, przykładowo:

Link to comment
Share on other sites

Dziwna sprawa wyszła w nowym nastawie brewkitu. Mam dwa fermentory nastawione. W piwnicy termometr pokazuje 15°C. Termometr w jednym fermentorze pokazuje 14°C a w drugim 16°C.

Skąd taka różnica w temperaturze w pierwszym pojemniku i czy nie jest to przypadkiem za mała temperatura na US05

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, zgredooo napisał(a):

Dziwna sprawa wyszła w nowym nastawie brewkitu. Mam dwa fermentory nastawione. W piwnicy termometr pokazuje 15°C. Termometr w jednym fermentorze pokazuje 14°C a w drugim 16°C.

Skąd taka różnica w temperaturze w pierwszym pojemniku i czy nie jest to przypadkiem za mała temperatura na US05

Albo w jednym fermentorze fermentacja już ruszyła, albo po prostu są źle skalibrowane

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, zgredooo said:

Dziwna sprawa wyszła w nowym nastawie brewkitu. Mam dwa fermentory nastawione. W piwnicy termometr pokazuje 15°C. Termometr w jednym fermentorze pokazuje 14°C a w drugim 16°C.

Sprawdź dokładność tych termometrów. ±1°C przy tańszych termometrach to nie jest nic niezwykłego. Poza tym w jednym fermentorze drożdże już mogły zacząć wytwarzać ciepło.

 

1 hour ago, zgredooo said:

czy nie jest to przypadkiem za mała temperatura na US05

Na początek fermentacji może być. Ponieważ drożdże zaraz ją sobie podniosą, a pod koniec fermentacji powróci do wyjściowej (a nawet niżej, bo w teraz w piwnicy będzie się robiło coraz chłodniej), może warto pomyśleć o przeniesieniu na koniec do pomieszczenia o trochę wyższej temperaturze.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, fotohobby napisał(a):

Albo w jednym fermentorze fermentacja już ruszyła, albo po prostu są źle skalibrowane

No to mogą być źle skalibrowane bo ten drugi to z większą temperaturą już jest raczej po fermentacji bo tak leży już ponad miesiąc.

 

1 godzinę temu, vmario napisał(a):

Sprawdź dokładność tych termometrów. ±1°C przy tańszych termometrach to nie jest nic niezwykłego. Poza tym w jednym fermentorze drożdże już mogły zacząć wytwarzać ciepło.

 

Na początek fermentacji może być. Ponieważ drożdże zaraz ją sobie podniosą, a pod koniec fermentacji powróci do wyjściowej (a nawet niżej, bo w teraz w piwnicy będzie się robiło coraz chłodniej), może warto pomyśleć o przeniesieniu na koniec do pomieszczenia o trochę wyższej temperaturze.

To jakie polecasz termometry na fermentor naklejane ?

 

Tak zrobię przeniosę do temperatury pokojowej już pod sam koniec.

Link to comment
Share on other sites

Te naklejane ciekokrystaliczne nie są dokładne. Lepiej kupić elektroniczny z zewnętrzną sondą,nawet coś tego typu.

TERMOMETR-CYFROWY-Z-SONDA-50-110-STOPNI-BATERIE.webp.a9187f3f92dfd7a7353525d20b2ee1f9.webp

 

Sondę można ją przykleić na zewnątrz fermentora i zaizolować od zewnątrz np. kawałkiem styropianu - będzie zdecydowanie dokładniej niż z ciekłokrystalicznym.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, zgredooo said:

To jakie polecasz termometry na fermentor naklejane ?

Jak napisał @punix, najlepiej termometr z zewnętrzną sondą przyczepić do fermentora, izolując styropianem od otoczenia. Przyczepić można taśmą malarską. Wprawdzie ja mam dobre doświadczenia z dokładnością tych naklejanych, ale porządny termometr elektroniczny jest pewniejszy i przyda się do zacierania, fermentacji, a nawet kandyzowania cukru.

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, punix napisał(a):

Te naklejane ciekokrystaliczne nie są dokładne. Lepiej kupić elektroniczny z zewnętrzną sondą,nawet coś tego typu.

TERMOMETR-CYFROWY-Z-SONDA-50-110-STOPNI-BATERIE.webp.a9187f3f92dfd7a7353525d20b2ee1f9.webp

 

Sondę można ją przykleić na zewnątrz fermentora i zaizolować od zewnątrz np. kawałkiem styropianu - będzie zdecydowanie dokładniej niż z ciekłokrystalicznym.

Tych do 10 zł nie polecam. One wskazują dokładnie w granicach 50°C. Przy temperaturach niższych lub wyższych, zaczynają przekłamywać o około 2°C.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ok, jako, że mam już niską temperaturę w piwnicy nadszedł czas na zrobienie lagerana drożdżach dolnej fermetnacji.

Czy wystarczy je zadać na na brzeczkę o temperaturze docelowej bądź zbliżonej do docelowej czy może trzeba je jednak zadać w temp około 20 stopni i powoli schładzać do temperatury docelowej ?

Link to comment
Share on other sites

Najlepsza opcja - schłodzić brzeczkę do docelowej temperatury fermentacji, następnie zrobić rehydrację drożdży, po 15-20 min dolewać stopniowo trochę zimnej brzeczki żeby złagodzić szok temperaturowy. 

 

Trochę gorsza opcja - schłodzić brzeczkę do docelowej temperatury, napowietrzyć, zadać drożdże na pianę.

 

Najgorsza opcja: 

15 minut temu, zgredooo napisał(a):

 zadać w temp około 20 stopni i powoli schładzać do temperatury docelowej ?

 

Zawsze zadawaj drożdże do brzeczki o temperaturze w której planujesz zacząć fermentację. 

Link to comment
Share on other sites

Ha,ha akurat dzisiaj nastawiłem swojego pierwszego lagera. Drożdże zadane w około 11 max 12 stopniach. Fermentacja główna w 8 topniach(zewnętrzna) Zadałem dwie paczki na 20l tylko świadomy jestem, że może być za mało. Tutaj część osób radzi przy takiej temp. fermentacji plato 12 i 20l zadać 4 paczki np. W34/70. Wybór już jest Twój. Ja akurat do moich piw sypię suche drożdże na brzeczkę. Pierwsze dwa robiłem rehydratację, jednak po dobrym napowietrzeniu wysnułem wnioski, że nie mam problemu z fermentacją sypiąc suche na powierzchnię. Wybór należy do Ciebie.

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, Reters napisał(a):

Ha,ha akurat dzisiaj nastawiłem swojego pierwszego lagera. Drożdże zadane w około 11 max 12 stopniach. Fermentacja główna w 8 topniach(zewnętrzna) Zadałem dwie paczki na 20l tylko świadomy jestem, że może być za mało. Tutaj część osób radzi przy takiej temp. fermentacji plato 12 i 20l zadać 4 paczki np. W34/70. Wybór już jest Twój. Ja akurat do moich piw sypię suche drożdże na brzeczkę. Pierwsze dwa robiłem rehydratację, jednak po dobrym napowietrzeniu wysnułem wnioski, że nie mam problemu z fermentacją sypiąc suche na powierzchnię. Wybór należy do Ciebie.

Czyli jedna paczka drożdży może być za mało ?

Według informacji na drożdżach to wychodzi saszetka na 20L.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, zgredooo napisał(a):

Czyli jedna paczka drożdży może być za mało ?

Według informacji na drożdżach to wychodzi saszetka na 20L.

Cześć.

Uwarz 10 litrów Desitki. Gęstwy użyj później praktycznie do czego chcesz na 20 litrów (Pils, Marzeń, Bock, Porter itd.).

Pozdrawiam, Paweł.

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, zgredooo napisał(a):

Według informacji na drożdżach to wychodzi saszetka na 20L.

Na starych saszetkach piszą, że jest na 10-15l. Na stronie 80 to 120 g/hl at ideally 12°C – 18°C (53.6-64.4°F). Mniej więcej wychodzi na to samo.

Jakby nie patrzeć to jedna saszetka na 20l to za mało

Link to comment
Share on other sites

15 stopni to dobra temperatura na start górniakami, ale zawsze sprawdzaj optymalną temperaturę fermentacji dla danego szczepu. Dla niektórych może to być zbyt niska.

Dobra rada - zaczynaj fermentację w dolnym zakresie optimum, a jak fermentacja zacznie spowalniać to stopniowo podnoś temperaturę aż do górnego zakresu optymalnej temperatury. Jak nie masz kontroli nad temperaturą fermentacji, to zaczynaj w piwnicy a jak fermentacja spowolni, to przenieś do temperatury pokojowej.

Link to comment
Share on other sites

Teraz, wizi napisał(a):

15 stopni to dobra temperatura na start górniakami, ale zawsze sprawdzaj optymalną temperaturę fermentacji dla danego szczepu. Dla niektórych może to być zbyt niska.

Dobra rada - zaczynaj fermentację w dolnym zakresie optimum, a jak fermentacja zacznie spowalniać to stopniowo podnoś temperaturę aż do górnego zakresu optymalnej temperatury. Jak nie masz kontroli nad temperaturą fermentacji, to zaczynaj w piwnicy a jak fermentacja spowolni, to przenieś do temperatury pokojowej.

No to będzie za niska bo według termometru jest 12 stopni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.