Michal90 Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Witajcie znalazłem nie otwarty słód w piwnicy trzymany w suchym i chłodnym miejscu trzymany chyba z ponad rok czasu, ale był śrutowany ktoś wie czy można go użyć, ktoś może już taki używał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Jak organoleptycznie jest ok to śmiało możesz używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Niestety wydajność tego słodu będzie zauważalnie niższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 21 minut temu, monodem napisał(a): Niestety wydajność tego słodu będzie zauważalnie niższa. Nie zauważyłem tego u siebie, a regularnie używam kilkuletnich słodów 🙂 Ten z tematu jest zamknięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal90 Opublikowano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 9 minut temu, wizi napisał(a): Nie zauważyłem tego u siebie, a regularnie używam kilkuletnich słodów 🙂 Ten z tematu jest zamknięty A używałeś śrutowanych czy nie śrutowanych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal90 Opublikowano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 41 minut temu, monodem napisał(a): Niestety wydajność tego słodu będzie zauważalnie niższa. Ale można , po za tym ze mniejsza wydajność nie bedzie innych problemów 47 minut temu, wizi napisał(a): Jak organoleptycznie jest ok to śmiało możesz używać. A co to znaczy organoleptyczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 3 minuty temu, Michal90 napisał(a): A co to znaczy organoleptyczny? https://sjp.pwn.pl/slowniki/organoleptyczny.html x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal90 Opublikowano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 5 minut temu, zasada napisał(a): https://sjp.pwn.pl/slowniki/organoleptyczny.html ok dzieki, pachnie własnie ładnie i wyglada ładnie to bede uzywał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Jeżeli są wątpliwości co do jakości czy wydajności słodu można mieszać z innym, świeżym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Podepne sie jesli mozna, jak to wygląda z ekstraktami słodowymi? Mam w planie zakup 14 kg jasnego bruntala. 4kg zużyję od razu, póżniej myslałem przelać do zdezynfekowanych baniaków 5l po wodzie i do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 2 godziny temu, Michal90 napisał(a): A używałeś śrutowanych czy nie śrutowanych ? I takich i takich. Parę razy zdarzyło się zmieniać plany i część ześrutowanych słodów czekała na użycie w innej recepturze 22 minuty temu, Igor Gorelord napisał(a): Podepne sie jesli mozna, jak to wygląda z ekstraktami słodowymi? Mam w planie zakup 14 kg jasnego bruntala. 4kg zużyję od razu, póżniej myslałem przelać do zdezynfekowanych baniaków 5l po wodzie i do lodówki. Ekstrakt spokojnie powinien wytrzymać. Nie wiem czy lodówka jest konieczna. Szczelnie zamkniętemu w chłodnym miejscu nie powinno się nic stać przez kilka miesięcy Igor Gorelord i Reters 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 (edytowane) W dniu 11.10.2023 o 15:22, wizi napisał(a): I takich i takich. Parę razy zdarzyło się zmieniać plany i część ześrutowanych słodów czekała na użycie w innej recepturze Ekstrakt spokojnie powinien wytrzymać. Nie wiem czy lodówka jest konieczna. Szczelnie zamkniętemu w chłodnym miejscu nie powinno się nic stać przez kilka miesięcy Mam akurat dwie duże szuflady na warzywa w lodówce nie do końca wykorzystane. A jak wiadomo, słody są z roślin, rośliny to warzywa, więc wszystko się zgadza 😁 Edytowane 12 Października 2023 przez Igor Gorelord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 W takim razie maka i cukier to tez warzywa 😛 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 3 godziny temu, Ununul napisał(a): W takim razie maka i cukier to tez warzywa 😛 No i wóda oczywiście... A piwo to taka lekka zupka-jak pomidorowa z ryżem albo ogórkowa z ziemniaczkami 😂. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 tak jak koledzy wyżej pisali, jeżeli organoleptycznie jest ok to śmiało możesz go wykorzystać. Śrutowany słód zdarzało mi się wykorzystywać po 2-3 latach od zakupu wydajność może nieco niższa ale to kilka procent więc akceptowalne, niektóre słody specjalne nieśrutowane leżą u mnie grubo ponad 5l i z nich korzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się