Jump to content

Słód ile czasu ważny


Recommended Posts

21 minut temu, monodem napisał(a):

Niestety wydajność tego słodu będzie zauważalnie niższa. 

Nie zauważyłem tego u siebie, a regularnie używam kilkuletnich słodów 🙂 Ten z tematu jest zamknięty

Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, monodem napisał(a):

Niestety wydajność tego słodu będzie zauważalnie niższa. 

Ale można , po za tym ze mniejsza wydajność nie bedzie innych problemów

 

47 minut temu, wizi napisał(a):

Jak organoleptycznie jest ok to śmiało możesz używać.

A co to znaczy organoleptyczny?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Michal90 napisał(a):

A używałeś śrutowanych czy nie śrutowanych ?

I takich i takich. Parę razy zdarzyło się zmieniać plany i część ześrutowanych słodów czekała na użycie w innej recepturze

 

22 minuty temu, Igor Gorelord napisał(a):

Podepne sie jesli mozna, jak to wygląda z ekstraktami słodowymi? Mam w planie zakup 14 kg jasnego bruntala. 4kg zużyję od razu, póżniej myslałem przelać do zdezynfekowanych baniaków 5l po wodzie i do lodówki. 

Ekstrakt spokojnie powinien wytrzymać. Nie wiem czy lodówka jest konieczna. Szczelnie zamkniętemu w chłodnym miejscu nie powinno się nic stać przez kilka miesięcy

Link to comment
Share on other sites

W dniu 11.10.2023 o 15:22, wizi napisał(a):

I takich i takich. Parę razy zdarzyło się zmieniać plany i część ześrutowanych słodów czekała na użycie w innej recepturze

 

Ekstrakt spokojnie powinien wytrzymać. Nie wiem czy lodówka jest konieczna. Szczelnie zamkniętemu w chłodnym miejscu nie powinno się nic stać przez kilka miesięcy

 

Mam akurat dwie duże szuflady na warzywa w lodówce nie do końca wykorzystane. A jak wiadomo, słody są z roślin, rośliny to warzywa, więc wszystko się zgadza 😁

Edited by Igor Gorelord
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Ununul napisał(a):

W takim razie maka i cukier to tez warzywa 😛

No i wóda oczywiście... 

A piwo to taka lekka zupka-jak pomidorowa z ryżem albo ogórkowa z ziemniaczkami 😂

Link to comment
Share on other sites

tak jak koledzy wyżej pisali, jeżeli organoleptycznie jest ok to śmiało możesz go wykorzystać.

Śrutowany słód zdarzało mi się wykorzystywać po 2-3 latach od zakupu wydajność może nieco niższa ale to kilka procent więc akceptowalne, niektóre słody specjalne nieśrutowane leżą u mnie grubo ponad 5l i z nich korzystam.    

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.