Michal90 Posted October 11, 2023 Share Posted October 11, 2023 Witajcie znalazłem nie otwarty słód w piwnicy trzymany w suchym i chłodnym miejscu trzymany chyba z ponad rok czasu, ale był śrutowany ktoś wie czy można go użyć, ktoś może już taki używał? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted October 11, 2023 Share Posted October 11, 2023 Jak organoleptycznie jest ok to śmiało możesz używać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 11, 2023 Share Posted October 11, 2023 Niestety wydajność tego słodu będzie zauważalnie niższa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted October 11, 2023 Share Posted October 11, 2023 21 minut temu, monodem napisał(a): Niestety wydajność tego słodu będzie zauważalnie niższa. Nie zauważyłem tego u siebie, a regularnie używam kilkuletnich słodów 🙂 Ten z tematu jest zamknięty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal90 Posted October 11, 2023 Author Share Posted October 11, 2023 9 minut temu, wizi napisał(a): Nie zauważyłem tego u siebie, a regularnie używam kilkuletnich słodów 🙂 Ten z tematu jest zamknięty A używałeś śrutowanych czy nie śrutowanych ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal90 Posted October 11, 2023 Author Share Posted October 11, 2023 41 minut temu, monodem napisał(a): Niestety wydajność tego słodu będzie zauważalnie niższa. Ale można , po za tym ze mniejsza wydajność nie bedzie innych problemów 47 minut temu, wizi napisał(a): Jak organoleptycznie jest ok to śmiało możesz używać. A co to znaczy organoleptyczny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted October 11, 2023 Share Posted October 11, 2023 3 minuty temu, Michal90 napisał(a): A co to znaczy organoleptyczny? https://sjp.pwn.pl/slowniki/organoleptyczny.html x1d 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal90 Posted October 11, 2023 Author Share Posted October 11, 2023 5 minut temu, zasada napisał(a): https://sjp.pwn.pl/slowniki/organoleptyczny.html ok dzieki, pachnie własnie ładnie i wyglada ładnie to bede uzywał Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted October 11, 2023 Share Posted October 11, 2023 Jeżeli są wątpliwości co do jakości czy wydajności słodu można mieszać z innym, świeżym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Gorelord Posted October 11, 2023 Share Posted October 11, 2023 Podepne sie jesli mozna, jak to wygląda z ekstraktami słodowymi? Mam w planie zakup 14 kg jasnego bruntala. 4kg zużyję od razu, póżniej myslałem przelać do zdezynfekowanych baniaków 5l po wodzie i do lodówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted October 11, 2023 Share Posted October 11, 2023 2 godziny temu, Michal90 napisał(a): A używałeś śrutowanych czy nie śrutowanych ? I takich i takich. Parę razy zdarzyło się zmieniać plany i część ześrutowanych słodów czekała na użycie w innej recepturze 22 minuty temu, Igor Gorelord napisał(a): Podepne sie jesli mozna, jak to wygląda z ekstraktami słodowymi? Mam w planie zakup 14 kg jasnego bruntala. 4kg zużyję od razu, póżniej myslałem przelać do zdezynfekowanych baniaków 5l po wodzie i do lodówki. Ekstrakt spokojnie powinien wytrzymać. Nie wiem czy lodówka jest konieczna. Szczelnie zamkniętemu w chłodnym miejscu nie powinno się nic stać przez kilka miesięcy Igor Gorelord and Reters 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Gorelord Posted October 12, 2023 Share Posted October 12, 2023 (edited) W dniu 11.10.2023 o 15:22, wizi napisał(a): I takich i takich. Parę razy zdarzyło się zmieniać plany i część ześrutowanych słodów czekała na użycie w innej recepturze Ekstrakt spokojnie powinien wytrzymać. Nie wiem czy lodówka jest konieczna. Szczelnie zamkniętemu w chłodnym miejscu nie powinno się nic stać przez kilka miesięcy Mam akurat dwie duże szuflady na warzywa w lodówce nie do końca wykorzystane. A jak wiadomo, słody są z roślin, rośliny to warzywa, więc wszystko się zgadza 😁 Edited October 12, 2023 by Igor Gorelord Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted October 12, 2023 Share Posted October 12, 2023 W takim razie maka i cukier to tez warzywa 😛 Link to comment Share on other sites More sharing options...
monodem Posted October 12, 2023 Share Posted October 12, 2023 3 godziny temu, Ununul napisał(a): W takim razie maka i cukier to tez warzywa 😛 No i wóda oczywiście... A piwo to taka lekka zupka-jak pomidorowa z ryżem albo ogórkowa z ziemniaczkami 😂. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted October 12, 2023 Share Posted October 12, 2023 tak jak koledzy wyżej pisali, jeżeli organoleptycznie jest ok to śmiało możesz go wykorzystać. Śrutowany słód zdarzało mi się wykorzystywać po 2-3 latach od zakupu wydajność może nieco niższa ale to kilka procent więc akceptowalne, niektóre słody specjalne nieśrutowane leżą u mnie grubo ponad 5l i z nich korzystam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts