Mateoo Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 Witam! Przygotowałem sobie piwko typu Golden Ale i odstawiłem do piwnicy gdzie aktualnie w środku dnia jest 16,5 stopnia. I zastanawiam sie, czy to odpowiednia temperatura. Pytam bo fermentacja co prawda ruszyła ale rurka pyrka bardzo wolno raz na 30 sekund i nie zrobiła się żadna piana. Podczas robienia poprzednich piwek rurka pyrkała jak szalona i było dużo piany. Użyłem drożdży Safale US-05 i brewkitu BlackRock Golden Ale. Myślicie żeby przełożyć fermentor w cieplejsze miejsce? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 Dobra. Nie przenoś. Drożdże podniosą temperaturę. Nie stawiaj na ziemi fermentora. Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 15 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 2 godziny temu, INTseed napisał(a): Dobra. Nie przenoś. Drożdże podniosą temperaturę. Nie stawiaj na ziemi fermentora. Fermentor stoi na takim regale na samym dole ale nie na ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 (edytowane) Czyli jest git. Oby nie było mocnych wahań temperatury. I pod koniec burzliwej jak masz możliwości możesz podwyższyć temp. o stopień-dwa. Wszystko z rozwagą Edytowane 15 Października 2023 przez Reters Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 16 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 Wewnątrz fermentora jest wyższa temperatura niż w piwnicy - wraz z postępem fermentacji ta różnica zmniejsza się. Jak pyka znaczy że jest OK. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Zmierzyłem i puka raz na 25 sekund. To dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) Częstotliwość bulgania nie musi być żadnym wyznacznikiem, zależy od wielu czynników. Możesz przenieść w cieplejsze miejsce jak fermentacja będzie się miała ku końcowi, czyli gdy blg będzie już powoli spadać albo np. po opadnięciu piany z drożdży. Edytowane 17 Października 2023 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 4 minuty temu, punix napisał(a): Możesz przenieść w cieplejsze miejsce jak fermentacja będzie się miała ku końcowi, czyli gdy blg będzie już powoli spadać albo np. po opadnięciu piany z drożdży. Albo będzie rzadziej bulkać Zazwyczaj po kilku dniach. Czasem wystarczy przestawić parę półek wyżej. Przed przenoszeniem wyjmij rurkę, żeby nie zassać z niej płynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się