Skocz do zawartości

Czy to odpowiednia temperatura?


Mateoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przygotowałem sobie piwko typu Golden Ale i odstawiłem do piwnicy gdzie aktualnie w środku dnia jest 16,5 stopnia. I zastanawiam sie, czy to odpowiednia temperatura.
Pytam bo fermentacja co prawda ruszyła ale rurka pyrka bardzo wolno raz na 30 sekund i nie zrobiła się żadna piana. Podczas robienia poprzednich piwek rurka pyrkała jak szalona i było dużo piany. Użyłem drożdży Safale US-05 i brewkitu BlackRock Golden Ale.
Myślicie żeby przełożyć fermentor w cieplejsze miejsce?
Pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Częstotliwość bulgania nie musi być żadnym wyznacznikiem, zależy od wielu czynników.

Możesz przenieść w cieplejsze miejsce jak fermentacja będzie się miała ku końcowi, czyli gdy blg będzie już powoli spadać albo np. po opadnięciu piany z drożdży.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, punix napisał(a):

Możesz przenieść w cieplejsze miejsce jak fermentacja będzie się miała ku końcowi, czyli gdy blg będzie już powoli spadać albo np. po opadnięciu piany z drożdży.

Albo będzie rzadziej bulkać :) Zazwyczaj po kilku dniach.

Czasem wystarczy przestawić parę półek wyżej.

Przed przenoszeniem wyjmij rurkę, żeby nie zassać z niej płynu.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.