Jump to content

Czy to odpowiednia temperatura?


Recommended Posts

Witam!

Przygotowałem sobie piwko typu Golden Ale i odstawiłem do piwnicy gdzie aktualnie w środku dnia jest 16,5 stopnia. I zastanawiam sie, czy to odpowiednia temperatura.
Pytam bo fermentacja co prawda ruszyła ale rurka pyrka bardzo wolno raz na 30 sekund i nie zrobiła się żadna piana. Podczas robienia poprzednich piwek rurka pyrkała jak szalona i było dużo piany. Użyłem drożdży Safale US-05 i brewkitu BlackRock Golden Ale.
Myślicie żeby przełożyć fermentor w cieplejsze miejsce?
Pozdrawiam

 

Link to comment
Share on other sites

Częstotliwość bulgania nie musi być żadnym wyznacznikiem, zależy od wielu czynników.

Możesz przenieść w cieplejsze miejsce jak fermentacja będzie się miała ku końcowi, czyli gdy blg będzie już powoli spadać albo np. po opadnięciu piany z drożdży.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, punix napisał(a):

Możesz przenieść w cieplejsze miejsce jak fermentacja będzie się miała ku końcowi, czyli gdy blg będzie już powoli spadać albo np. po opadnięciu piany z drożdży.

Albo będzie rzadziej bulkać :) Zazwyczaj po kilku dniach.

Czasem wystarczy przestawić parę półek wyżej.

Przed przenoszeniem wyjmij rurkę, żeby nie zassać z niej płynu.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.