punix Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 12 minut temu, Škoda napisał(a): Smak na początku był pszeniczny, coś ala książece pszeniczne (co już się dowiedziałem, że z pszenicą to ma mało wspólnego). Później ta pszenica jakby była mniej intensywna, a w zapachu takie słodkie nuty pszeniczne? Może lekko owocowość? A powód był taki, że jak wypiłem te 200ml to czułem, że mocna bomba wjeżdża jakby po bimbrze , dziwne uczucie, dzisiaj stestuje chyba jeszcze raz.. Brzmi jak mocna alkoholowość i estry - czyżbyś fermentował w zbyt wysokich temperaturach? Jaki tam był zasyp, drożdże i temperatura fermentacji? Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 To było piwo z ekstraktów. Brewkit+ esktrakt słodowy płynny nie chmielony Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Škoda Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) Dokładnie, tak jak @Reters wspomniał wyżej. Fermentacja w 21-23 stopniach. Poza tym , dzięki @Reters za zaproszenie, napewno zasmakowałbym czegoś lepszego jak do tej pory Edytowane 23 Listopada 2023 przez Škoda Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Spoko;) Mam tutaj kolegę co mieszka prawie obok mnie i warzy piwo od podstaw już z 10 lat. I to jest wyznacznik jak powinno smakować dobre domowe piwo zależnie od stylu. Takie wyznaczniki są często bardzo ważne, bo wtedy wiemy do czego dążyć by nasze piwa były coraz lepsze. Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Škoda Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 A ciul.. wrócę do domu po 22:00 to delikatnie przeleję do szklanego naczynia, wtedy porobię zdjęcia i napiszę czy coś się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Wygląda to jak drożdże z refermentacji i do tego osad z fermentacji piwa. Czy przeniosłeś piwo bezpośrednio przed rozlewem? W jakim pojemniku fermentujesz, przezroczystym czy białym. Czy piwo było klarowne przy rozlewie? Jaka miało temperaturę przy rozlewie. W jaki sposób rozlewasz, czy nie zaciągają przypadkiem osadu z dna, bo wszystko wskazuje na to, żetak właśnie było. Raz też zdążyło mi się zabutelkowac dość mętne piwo i wyglądało to podobnie do twojego. Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Też kiedyś miałem podobnie po refermentacji, już nie pamiętam na jakich drożdżach było piwo, ale na pewno na lagerowych i gęstwie. Zamiast zbić się na dnie butelki, to przykleiły się do ścianek butelki. Kręciłem butelkami w osi by opadły, ale nie do końca to pomogło. Lagerowanie w temp. 1°C i też nie opadły. Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Škoda Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) @korzen16 17 minut temu, korzen16 napisał(a): Czy przeniosłeś piwo bezpośrednio przed rozlewem? Tak, z podłogi na stół, w celu zlania piwa, ale delikatnie by nie wzburzyć osadu z fermentora. 17 minut temu, korzen16 napisał(a): W jakim pojemniku fermentujesz, przezroczystym czy białym. Pojemnik 33L przezroczysty. 17 minut temu, korzen16 napisał(a): Jaka miało temperaturę przy rozlewie. 21-22° 17 minut temu, korzen16 napisał(a): W jaki sposób rozlewasz Wężyk silikonowy fi10 + dozownik (jak przydusisz do podłoża to piwo leci) P.S. Piwo było klarowne przy rozlewanie. Edytowane 23 Listopada 2023 przez Škoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 2 godziny temu, Škoda napisał(a): Dokładnie, tak jak @Reters wspomniał wyżej. Fermentacja w 21-23 stopniach. Poza tym , dzięki @Reters za zaproszenie, napewno zasmakowałbym czegoś lepszego jak do tej pory 21-23°C to temperatura otoczenia, czy w fermentorze? Jeśli otoczenia, to w fermentorze mogło przekraczać 26°C. 23 to już sporo, 26 - wyraźnie za dużo. Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Škoda Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) 4 minuty temu, punix napisał(a): 21-23°C to temperatura otoczenia, czy w fermentorze? Temperatura Fermentora P.S. pytanie typowo zielone.. ale.. dużą rolę mogło odegrać to, że 5 dni po butelkowaniu już otworzyłem piwo? Czy przy pszenicznym to nie powinno robić większej różnicy? Edytowane 23 Listopada 2023 przez Škoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) 49 minut temu, Škoda napisał(a): Wężyk silikonowy fi10 + dozownik (jak przydusisz do podłoża to piwo leci) Bardziej ciekawi mnie co jest po drugiej stronie w fermentorze - jak pilnujesz żeby nie zaciągać osadu Edytowane 23 Listopada 2023 przez korzen16 Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Škoda Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 2 minuty temu, korzen16 napisał(a): Bardziej ciekawi mnie co jest po drugiej stronie w fermentorze - jak pilnujesz żeby nie zaciągać osadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 No to waśnie stąd możesz mieć dużą ilość drożdży w butelkach - zaciągasz z dna. Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Tu może być problem. Załóż reduktor osadu na kranik, budzisz zaciągał piwo od strony górnej a nie z boku i to powinno zabezpieczyć Cię przed zaciąganiem z dna. Škoda i Szumidło 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Škoda Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Ale to oznacza, że piwo do wylania czy można pić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Można pić, po prostu będzie więcej osadu - drożdży. Jeśli to przeszkadza, możesz dobrze schłodzić butelkę i nalewać delikatnie do szklanki, zostawiając osad w butelce. Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) Oj.... Nie robi się tak jak masz kranik tak nisko(jak ja u siebie) i działasz wszystko w jednym fermentorze podobniej jak ja. Wtedy tylko reduktor nas ratuje. Właśnie taki jak wyżej polecony. I ustaw reduktor tym otworkiem na górę(nie w bok) to bardzo ważne. Edytowane 23 Listopada 2023 przez Reters Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Škoda Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Dziękuję Panowie! Właśnie degustuję piwko i napiszę szczerze, że jest pyszne :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Widzisz;) Czyli nie ma tragedii;) Zobaczysz jak zaczniesz parzyć słody do brewkitów czy dodawać chmiel przy samym nastawie. Potem podstawa odpowiednie temp. dla drożdży odpowiednie do danego szczepu i stylu piwa. Ja tam już już mam to obcykane dość dobrze i dlatego wierzę, że moje piwa będą coraz lepsze. Chyba że weźmiesz się za pełne zacieranie. Ale to już o rady nie do mnie😆 Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 (edytowane) To dokup i wkręć w kran od środka: https://browamator.pl/reduktor-osadow/3-4-615. Przy rozlewie jak masz końcówkę (przez kran nie chce lecieć) to robisz na OFF, podnosisz z jednej strony do góry, cały osad zgromadzi Ci się elegancko na dole... Ja np. kupiłem sobie strzykawę 100 ml, żeby zebrać sam browar znad gęstwy... Ogólnie to nawet jak nie przelewasz na cichą to chocież na rozlew przelej sobie znad osadu wężykiem (metodą grawitacyjną) - wówczas nie zaciągniesz sobie do butelek właśnie tego co najprawdopodoniej tam obecnie masz... 5 dni od rozlewu to strasznie wcześnie - musi poleżakować. Zapomnij o nim na 2 tyg minimum, najlepiej miesiąc - zobaczysz, że będzie 2x lepsze. Jak będziesz robić stouta to po 3 miesiącach+ zacznie smakować jak trzeba, po pół roku będzie git. Edytowane 23 Listopada 2023 przez Szumidło Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 24 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 (edytowane) Ja bym jednak nie przelewał wężykiem. Dodatkowa styczność z tlenem. Jak odpowiednio przeprowadzisz rozlew przez zaworek grawitacyjny, przelewanie jest zbędne. Też wężyk, drugi fermentor to wszystko narażenie na infekcje+natlenienie. Zgodzę się z tym podniesieniem fermentora pod koniec rozlewu, żeby piwko sobie przeszło na stronę reduktora osadu. Tylko rób to powolutku. Edytowane 24 Listopada 2023 przez Reters Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Škoda Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Za 3 dni minie miesiąc od wstawienia Warki z Pseudo-Lagerem (German Hell Bock), na dziś dzień fermentor prezentuje się przyzwoicie, nic nie ruszany, nie zaglądane, czyli tak jak powinno być, w przeciwieństwie do pszeniczniaka, to tutaj temperaturki były stricte przestrzegane. Teraz do Was pytanie moi drodzy. Czy mierzyć jutro BLG i za 2 znowu? Czy zostawić może na jeszcze tydzień dłużej w tym fermentorze? Zmieni to coś na lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Na 99% jest już dawno po fermentacji, choć na początku zawsze warto zrobić ten drugi pomiar po kilku dniach dla pewności. Dodatkowy tydzień raczej tu już wiele nie wniesie. Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Škoda Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 (edytowane) Ok, w takim razie, zaraz robię pomiar stężenia, w niedzielę kolejny i rozlewamy jak bez zmian. Poza tym pytanie, ten reduktor do osadów dostanę gdzieś w jakimś stacjonarnym sklepie lub gdziekolwiek fizycznie? Czy muszę zamawiać specjalnie? Pomiar zrobiony : Początkowe - 12,2 Brix Końcowe - 4 Brix myślałem, że chociaż do 2 Brix zejdzie, a tu tylko 4. Edytowane 24 Listopada 2023 przez Škoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 W każdym piwowarskim, jeśli masz coś koło siebie stacjonarnie. Można popatrzeć w sklepach typu obi, castorama na akcesoriach do wina, ale nie kojarzę, żeby bywały. Škoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się