Andre1134 Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Witajcie! Dzisiaj tworzyłem druga brzeczke z brewkitu Australia Pale Ale od Coopersa + ekstrakt słodowy płynny superjasny od Gozdawy, drożdże te z brewkitu. Minęło jakieś 6 godzin od warzenia i póki co zero bulgotania, jedynie osad który utworzył się chwile po zalaniu na jakieś 2cm uniósł się i pływają „gluty” z tego osadu w brzeczce. Brzeczke zalewalem schłodzona woda do jakiś 10 stopni. Drożdże rehydratyzowalem w Ok 25 stopniach. Czy według was wszystko jest w porzadku? Poniżej foto jak to wyglada teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Zrób zdjęcie od strony bulgotka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre1134 Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 2 minuty temu, INTseed napisał(a): Zrób zdjęcie od strony bulgotka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Nie otwieraj fermentora. Od góry chciałem fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre1134 Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Dekielek jest bialy, nie przezroczysty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 (edytowane) Jaką miałeś temperaturę całej brzeczki po zmieszaniu, a nie samej wody + jaką temp masz w pomieszczeniu? Producent pisze, że temp. fermentacji to niby 18-25C. Przy 25C to nic dobrego może z tego nie wyjść z tymi drożdżami, ale to tak na marginesie... Wewnątrz fermentora może być 2C więcej. Warto utrzymywać temp. z dolnego zakresu zwłaszcza przez pierwszych kilka dni, z czasem można stopniowo podnieść... Generalnie warto te drożdże zamienić na inne spoza zestawu - pewnie brak info co to jest... Masz pianę z drożdży na górze, osad na dole. A napowietrzyłeś wodę? To ważna kwestia, żeby drożdże dobrze pracowały... Zostaw i poczekaj. Edytowane 12 Listopada 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre1134 Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Brzeczka miała 18 stopni, pomieszczenie w którym stoi bardzo podobnie 17-19. Tak napowietrzałem zaraz po zlaniu brzeczki do fermentatora jak i przed dodaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Wygląda to OK Andre1134 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Z tego co piszesz to temperatura spoko. Generalnie nie otwieraj za dużo tej pokrywy, bo tylko warstwa CO2 z samej góry Ci wylatuje... Tak to OK. Andre1134 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre1134 Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 47 minut temu, Szumidło napisał(a): Z tego co piszesz to temperatura spoko. Generalnie nie otwieraj za dużo tej pokrywy, bo tylko warstwa CO2 z samej góry Ci wylatuje... Tak to OK. 2 godziny temu, fotohobby napisał(a): Wygląda to OK Ok, teraz jak sprawdzałem to temp jest nawet niższa, 16-17 w pomieszczeniu, a brzeczka 18C. Dekielka staram się nie otwierać, w sumie dużo nie myślac otworzyłem wczoraj tylko do zdjęcia zachowując wszelkie zasady ostrożności. Dziękuję bardzo za odpowiedzi, jak coś się zmieni dam znać, może w końcu zacznie bulgotać. Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Zamknij dobrze pokrywę i wróć do fermentora w pierwszy weekend Grudnia. Wtedy śmiało do butelek. Coopers pochodzi z kraju gdzie 16-17 stopni to mróz. Są jacyś Osie na forum, niech potwierdzą. Piwo będzie ok. Andre1134 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre1134 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Aktualizacja. Piwko się już ustatkowało, gluty opadły na dno, kolor fajnie się zmienił i widać pracujące drożdże, lecz nadal brak bulgotu. Mam do was pytanie odnośnie dochmielania, mogę teraz dorzucić chmiel do brzeczki w woreczku muslinowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Jaki chmiel i ile ? Generalne wrzucasz po zakończeniu burzliwej fermentacji, a nawet po etapie "sprzątania" po sobie drożdży, nie dłużej, niż na 3-4 dni (w temp pokojowej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Ten brewkit masz już chmielony ogólnie... Pytanie, czy wygotowałeś chmiel na samym początku, czy wlałeś bez gotowania... 😉 Pytanie czy chcesz dodać citre albo cascade czy marynke albo lubelski? Bo może po prostu nie wyjść wcale lepiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Do tego woreczek muślinowy mocno Ci ograniczy wydobywające się aromaty z chmielu. Ja mam dwie opcje na chmielenie na zimno. Pierwsza to odlanie brzeczki np 2l na 20l. Podgrzanie do np. 68 stopni dodanie chmielu i parzenie z 20-30 min. Potem to wszystko przecedzone przez bardzo gęste sito. Delikatnie wszystko zamieszane i za 2-3 dni rozlew. Druga to odlanej też 2l brzeczki dodanie chmielu i wstawienie garnka do lodówki na dwa dni. Oczywiście wszystko sterylne i garnek dobrze owinięty folią żeby żadne zapachy nie chciane się nie dostały. Potem to tak samo na sito super gęste i za 2-3 dni rozlew. Ten ostatni sposób ostatnio przetestowałem z bardzo dobrym rezultatem. Nie wrzucam chmielu luzem bo zamęczył bym się potem z filtracją. Chyba że masz sprawdzony sposób na filtracje. Ja wszystko lecę w jednym fermentorze od roku i zero problemów z piwami🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) @Reters - po pierwsze - piszesz o odlewaniu brzeczki, a to juz jest piwo Po drugie - nie jestem pewien, czy wsypanie 50, 100g chmielu do 2l wody da faktycznie lepszy efekt, niż spory woreczek (1-2l) w tymi 50, 100g chmielu w 20l litrach piwa. Edytowane 14 Listopada 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Używałem woreczka jakoś w 2-3 warce i no słabe efekty. A w środku chmiel w ogóle mi się nie namoczył. To raz a dwa jak bym miał dodawać po 50-100 gr chmielu(gdzie teraz na chmielenie użyłem 30gr i po dwóch dniach jest aromat, smak taki jak ma być) to dla mnie szkoda chmielu. Zresztą takie chmielenie polecali ludzie na forum zagranicznym jak nie chcemy się męczyć z filtracją. Bo ona wiadomo że musi być zrobiona bardzo dobrze. Jak nam drobinki chmielu zostaną w brzeczce czy piwie, to nic dobrego z tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 @Reters1.5g chmielu na litr to nie jest jakaś specjalnie duża dawka. Ja raczej poniżej 3g/l nie schodzę (sypane luzem), albo 4 w woreczku NYLONOWYM, tylko takim o pojemności 1-2l obciążonym tak, żeby nie pływał na powierzchni. Jak dasz ma mniejszym, to zbije się i nawet granulat się nie rozpuści Sypiąc luzem też nie męczę się z filtracją, tylko robię CC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Widzisz, dlatego Twoje patenty jak najbardziej też mogą się sprawdzić. U mnie akurat sprawdziły się te co opisałem. Z woreczkiem jak już się decydujemy to tylko właśnie na taki większy i go obciążenie. Cold Crash jak się nie ma warunków, to u mnie zupełnie odpada. Z kombinowania już wiem, że do większości piw różnych stylów jednak nie będę chmielił na zimno. A jak będę to max 30gr na 20l. Kiedyś sądziłem, że z chmielenia na zimno(herbatki itp) nie wydobywa się nic goryczki. Oj wydobywa się i już to wiem dobitnie. Aczkolwiek jest też wiele różnych czynników, na ile ta goryczka będzie silna. U mnie siostra czy znajomi przez to że przeginałem w ostatnich piwach z chmielem na zimno marudzą, że za gorzko;) Ale jak raz dałem 50 raz 70 gr dodatkowo po burzliwej fermentacji to co się dziwić😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Jeśli wrzucasz chmiel do 68C, to część alfa kwasów zizomeruje i goryczka się zwiększy. Chmielenie na zimno nie powoduje zwiększenia goryczki poza sytuacją, kiedy niedokładna filtracja nie usuwa najdrobniejszych cząstek chmielu, zawieszonych w piwie, które dają odczucie drapiącej, wysuszającej goryczy. Moim zdaniem nie da się wyfiltrować chmielu za pomocą sitka, worek nylonowy sprawdzi się lepiej, no a CC najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) Jak użyjesz odpowiednie sito które jakiś czas temu kupiłem też z polecenia to nie ma szans żeby drobinki się przedostały z chmielu. I tutaj mam inne zdanie co do chmielenia na zimno. Szczególnie po ostatnim takim chmieleniu. Porównując butelkę piwa bez takiego chmielenia i z chmieleniem na zimno w sposób jaki opisałem, goryczka jest minimalnie zwiększona i w żadnym wypadku nie drapiąca czy zalegająca. Moim zdaniem nie jest prawdą, że chmielenie na zimno zupełnie nie podnosi goryczki. Oczywiście podnosi mniej niż parzenie właśnie w około 78 stopniach. Edytowane 15 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) No cóż, to Twoje subiektywne zdanie, nie znajdujące potwierdzenia w żądnym znanym mi kalkulatorze. Nie raz warki 16-18l NEIPA chmieliłem na zimno 100g chmielu (często wysokogoryczkowym, np Mosaic). Gdyby chmiel (jego rodzaj) użyty na zimno miałby wpływ na goryczkę to przy tej ilości odczułbym różnicę Ale nigdy nie marudzono, że za gorzko, a Neipy robię głównie dla tych co ponad 35-40 IBU juz marudzą. Tylko przy takiej ilości za tym zawsze szedł CC. Może Twoje piwa chmielone na zimno mają niceo większy poziom odfermentowania z uwagi na hop creep, ale stawiam jednak na kwestię filtracji. Edytowane 15 Listopada 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 To mam troszkę inne spostrzeżenie i czasami kalkulatory pokazują jakieś dziwne wartości. Poza tym, nie ma tam jak wyliczyć goryczki kiedy się parzy w około 70 stopniach chmiel czy chmieli na zimno na różne sposoby. Poza tym jeszcze są inne czynniki wydobywające ibu bo w czystej wodzie bez dodatku cukrów alfa kwasy bardziej się izomerują. Sposoby mi się sprawdziły jestem z nich zadowolony, to po co mam zmieniać... Uwierz mi że filtracja przez to sito co używam jest taka jak ma być. I pozostanę przy swoim zdaniu. Chmielenie na zimno podnosi goryczkę która jest wyczuwalna, czasami minimalnie ale jest wyczuwalna. I żadnych drobinek chmielu w swoich piwa nie mam. Od razu bym to zauważył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Cold-crash + druciak z rosmanna wygotowany na koniec węża po cold crashu w zupełności wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) Godzinę temu, Reters napisał(a): To mam troszkę inne spostrzeżenie i czasami kalkulatory pokazują jakieś dziwne wartości. Poza tym, nie ma tam jak wyliczyć goryczki kiedy się parzy w około 70 stopniach chmiel czy chmieli na zimno na różne sposoby. Poza tym jeszcze są inne czynniki wydobywające ibu bo w czystej wodzie bez dodatku cukrów alfa kwasy bardziej się izomerują Goryczki przy chmieleniu na zimno nie wylicza się, bo nie zachodzi izomeryzacja. To się IBU nie wydobędzie "Alfa-kwasy ani nie mają gorzkiego smaku, ani nie rozpuszczają się w wodzie, dopóki podczas gotowania nie zostaną poddane procesowi izomeryzacji" R. Palmer, "Jak warzyć piwo" Na postrzeganie piwa jako bardziej gorzkiego mogą mieć wpływ żywice konkretnie utlenione beta-kwasy, zawarte w starym chmielu, mające zdolność rozpuszczania sie w wodzie, ale ich wpływ nie jest tak duży, żeby "przegiąć", zresztą kto używa takiego przeleżakowanego chmielu na zimno ? "Parzenie chmielu" to nie chmielenie na zimno, wiec nie poruszajmy tu tego tematu, bo wiadomo, że przy 70C goryczka wzrośnie. I jeżeli eksperymentowałeś z "parzeniem" chmielu w ilości 50g, to owszem, dla degustatorów mogłeś "przegiąć" choć izomeryzasja i tak przebiegła tylko częściowo Chmielisz na zimno dość symbolicznie, a co stałoby się, jakbyś zadał 4-5g/l jak przy normalnej NEIPie ? Goryczka zabiłaby degustatorów ? Cytat I żadnych drobinek chmielu w swoich piwa nie mam. Od razu bym to zauważył. Ich nie widać, dają tylko lekką mgiełkę. Z ciekawości - czego używasz do filtracji ? Edytowane 15 Listopada 2023 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się