punix Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 Można wyciągnąć i zostawić, wtedy nie ma problemu. Na filtrację - cold crash i dekantacja od góry, plus ewentualnie pończocha i/lub druciak na wężyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Jak obciążyć woreczek jakiś sprawdzony sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Najlepsze są szklane kulki, ale możesz wrzucić coś z nierdzewki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 A gdzie te kulki nabyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 25 minut temu, Raf78 napisał(a): A gdzie te kulki nabyć? empik, allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 2 godziny temu, korzen16 napisał(a): wrzucić coś z nierdzewki Tak straciłem rurkę z kotła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 8 minut temu, x1d napisał(a): Tak straciłem rurkę z kotła... ale że zeżarło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 2 minuty temu, anteks napisał(a): ale że zeżarło? W pewnym sensie - wywaliłem razem z chmielinami :] korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 6 godzin temu, anteks napisał(a): empik, allegro A masz jakieś sprawdzone. Bo sądzę że chodzi ci o te bez atestów do celów dekoracyjnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 7 godzin temu, x1d napisał(a): W pewnym sensie - wywaliłem razem z chmielinami :] Ojo joj Godzinę temu, Raf78 napisał(a): A masz jakieś sprawdzone. Bo sądzę że chodzi ci o te bez atestów do celów dekoracyjnych Szukaj tych bezbarwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Mam prośbę i doradzenie, jaki byście wybrali kociołek Klarstein Brauheld 35l, czy 45 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 (edytowane) 9 minut temu, Raf78 napisał(a): Mam prośbę i doradzenie, jaki byście wybrali kociołek Klarstein Brauheld 35l, czy 45 l. To zależy jaki masz fermentor ps ja bym brał ten większy Edytowane 6 Grudnia 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Fermentor 33l, jak na razie. Myślę że ten kocioł 45 l spokojnie zrobi Warkę 20 l czy 25, nie będzie za duży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Klarstein brauheld 45 l jedzie do mnie 🙂Jeżeli, któryś z kolegów miałby doświadczenie z tym kotłem i cenne uwagi na początek będę bardzo wdzięczny. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Ciekawe czy takie kulki się nadadzą https://allegro.pl/oferta/kule-stil-crin-szklane-do-proc-45-szt-13777137318 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Nadadzą się, tylko pamiętać o dezynfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 (edytowane) Zamierzam zastosować ten woreczek z woalu https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/warzelnia/torba-do-chmielenia 15x58cm na 100g chmielu. Ile tych kulek 16mm włożyć? Czy tych 40 szt. 16mm wystarczy do obciążenia 100 g chmielu Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zastanawiam się jeszcze nad kupnem pręta z nierdzewki i pocięcie na takie walce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Polecam kieliszki do wódki, z tych cięższych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 (edytowane) Który woreczek do chmielenia byście wybrali: większy tj. ok 15x50cm czy węższą skarpetę ok. 7x50 cm. W przypadku 1 mógłbym dać po 50g chmielu Citra i Mosaic. W 2 każdy oddzielnie. Rozważam obciążenie woreczków prętami ze stali nierdzewnej. U mnie dostępne są 304, wiem że lepsze byłyby 316. No ale wszystkie kegi wykonywane są właśnie z 304, aj mam informację że miejscowe browary też stosują 304 na armaturę. Czysto ktoś stosował do obciążenia stal nierdzewną 304? Edytowane 8 Grudnia 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Dzisiaj po raz pierwszy będę chmielił na zimno. Dojechała do mnie torebka do chmielenia z Twój browar 15x58cm. Kupiłem także metr pręta z nierdzewki o średnicy 2 cm. Przytnę go na odpowiednie długości, przeszlifuję wypoleruję i oczywiście wygotuje i zdezynfekuje. Będzie służył na lata🙂 Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Jeszcze jedno pytanie czy po 50 g citra i mosaic na 2 dni nie będzie za bardzo aromatyczne. Wyczytałem że mosaic ma posmak żywiczny a tego chciałbym uniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Nie powinno być za dużo. W środę wrzuciłem do WARKA#50 po 50g Mosaica, Citry i Simcoe i na dzień dzisiejszy jeszcze nie ma uderzenia chmielu. Potrzymam jeszcze za dwa dni i wrzucę na cc i do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Nie zdążyłem dzisiaj zadać chmielu bo bawię się także w wędzonki🙂 Ile zatem mógłbym trzymać te wartości chmielu po 50 g citra i mosaic? Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Uważam, że 5-6 dnie to maksymalny czas, potem trzeba go usunąć lub przelać do innego fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi