Jump to content

IPA 14 Blg i drożdże LalBrew Nottingham


Raf78

Recommended Posts

7 godzin temu, x1d napisał(a):

W pewnym sensie - wywaliłem razem z chmielinami :]

Ojo joj ;)

 

Godzinę temu, Raf78 napisał(a):

A masz jakieś sprawdzone. Bo sądzę że chodzi ci o te bez atestów do celów dekoracyjnych

Szukaj tych bezbarwnych

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Raf78 napisał(a):

Mam prośbę i doradzenie, jaki byście wybrali kociołek Klarstein Brauheld 35l, czy 45 l.

To zależy jaki masz fermentor

ps ja bym brał ten większy

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Który woreczek do chmielenia byście wybrali: większy tj. ok 15x50cm czy węższą skarpetę ok. 7x50 cm. W przypadku 1 mógłbym dać po 50g chmielu Citra i Mosaic. W 2 każdy oddzielnie. 

 

Rozważam obciążenie woreczków prętami ze stali nierdzewnej. U mnie dostępne są 304, wiem że lepsze byłyby 316. No ale wszystkie kegi wykonywane są właśnie z 304, aj mam informację że miejscowe browary też stosują 304 na armaturę. Czysto ktoś stosował do obciążenia stal nierdzewną 304?

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj po raz pierwszy będę chmielił na zimno. Dojechała do mnie torebka do chmielenia z Twój browar 15x58cm. Kupiłem także metr pręta z nierdzewki o średnicy 2 cm. Przytnę go na odpowiednie długości, przeszlifuję wypoleruję i oczywiście wygotuje i zdezynfekuje. Będzie służył na lata🙂

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.