Mateoo Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Witam. Interesuje mnie czy są jakieś inne na warunki domowe sposoby gazowania piwa? Zrobiłem już swoje 4 warki, każdą gazowałem metodą refermentacji (dawałem około 4g glukozy na pół litra piwa) i w każdej z nich poziom gazu pozostawiał wiele do życzenia. Gaz również bardzo szybko się z piwa ulatniał praktycznie po dwóch minutach już go nie było czuć w piwie. Piwa trzymałem przez 2 tygodnie nawet do miesiąca ale efekt w każdym był taki sam. Refermentowane były w takich samych warunkach w jakich przebiegała burzliwa fermentacja. Dlatego szukam alternatyw najlepiej jakieś fizyczne wprowadzenie gazu do piwa, są może jakieś maszyny lub metody żeby coś takiego zrobić? Pozdrawiam Mateo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 (edytowane) Od około roku wykonuje piwa z brewkitów plus mocno je modyfikuje. Używam do nagazowania dropsów coopersa. Zakapslowałem w tym momencie około 400 butelek piwa, zupełnie nie miałem z nagazowaniem tak dziwnych problemów jak Ty. Jak dawałem testowo 4gr cukierka(jeden+troszkę obkrojonego i na wagę jubilerską) to piwa aż ciutkę za mocno były nagazowane. Do ciemnych piw ostatnio testuje 2,5 gr na 0,5l i już wiem, że to tak na styku do takich styli, teraz do portera dla testów nawet dam do kilku butelek 2gr dropsa lub nawet 1,5 wszystko jeszcze do testów. I oczywiście nawet w końcowych łykach wyczuwa się minimalne nagazowanie. Więc bardzo mnie dziwi taki objaw u Ciebie. Jeszcze szczególnie przy 4gr glukozy na butelkę. Przyczyn może być kilka, nie odpowiednie proporcje zalewy(cukier-woda) nie regularne wymieszanie z piwem przed rozlewem, nie trzymające odpowiednio kapsle, może coś z brzeczką i procesem fermentacji... Niech ktoś może jeszcze się wypowie. Edytowane 27 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 @Reters używałem też czeskich dropsów do gazowania i efekt ten sam co z glukoza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 To nie mam pojęcia. Tak jak Ci napisałem. U mnie zero problemów. Jak by były, od razu bym reagował. Gdzieś na pewno jest przyczyna. I żeby nie było. Zalewa cukrowa jest też świetna tylko trzeba mieć dobry patent żeby jak najmniej natlenić brzeczkę i równomiernie ją wymieszać. Ja akurat zostaje przy moich dropsach coopersa bo jestem leniwy z natury😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 1 godzinę temu, Mateoo napisał(a): Piwa trzymałem przez 2 tygodnie nawet do miesiąca ale efekt w każdym był taki sam. Refermentowane były w takich samych warunkach w jakich przebiegała burzliwa fermentacja Nie do końca rozumiem: gdzie je trzymałeś? Takie same warunki - tzn? Jaka temperatura refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 (edytowane) 2 minuty temu, dzejkej napisał(a): Nie do końca rozumiem: gdzie je trzymałeś? Takie same warunki - tzn? Jaka temperatura refermentacji? Trzymałem je w piwnicy tam gdzie piwo fermentowało. Temperatura 17-20 stopni. Piwo w stylu ale. Teraz udało mi się zrobić bardzo smacznego lagera, właśnie fermentuje tym razem już w piwnicy jest tylko 13 stopni więc myśle, że warunki dobre. Chce zabrać to piwo do rodziny na święta i po prostu chce to dobrze zrobić. Edytowane 27 Listopada 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 2 godziny temu, Mateoo napisał(a): Witam. Interesuje mnie czy są jakieś inne na warunki domowe sposoby gazowania piwa? Zrobiłem już swoje 4 warki, każdą gazowałem metodą refermentacji (dawałem około 4g glukozy na pół litra piwa) i w każdej z nich poziom gazu pozostawiał wiele do życzenia. Gaz również bardzo szybko się z piwa ulatniał praktycznie po dwóch minutach już go nie było czuć w piwie. Piwa trzymałem przez 2 tygodnie nawet do miesiąca ale efekt w każdym był taki sam. Refermentowane były w takich samych warunkach w jakich przebiegała burzliwa fermentacja. Dlatego szukam alternatyw najlepiej jakieś fizyczne wprowadzenie gazu do piwa, są może jakieś maszyny lub metody żeby coś takiego zrobić? Pozdrawiam Mateo Fizycznie to nagazowanie w kegu i nalewarka przeciwciśnieniowa lub w petach z takim dynksem https://pl.aliexpress.com/item/4001034715806.html?spm=a2g0o.detail.1000014.13.548ci8wPi8wPzp&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40050.362094.0&scm_id=1007.40050.362094.0&scm-url=1007.40050.362094.0&pvid=12c385c3-5f39-49f4-b932-575378afe0e7&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.362094.0,pvid:12c385c3-5f39-49f4-b932-575378afe0e7,tpp_buckets:668%232846%238108%231977&pdp_npi=4%40dis!PLN!15.02!14.86!!!3.67!!%40211b612817010970111114992ef68a!12000018388480207!rec!PL!768596356! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 2 godziny temu, Mateoo napisał(a): Witam. Interesuje mnie czy są jakieś inne na warunki domowe sposoby gazowania piwa? Zrobiłem już swoje 4 warki, każdą gazowałem metodą refermentacji (dawałem około 4g glukozy na pół litra piwa) i w każdej z nich poziom gazu pozostawiał wiele do życzenia. Gaz również bardzo szybko się z piwa ulatniał praktycznie po dwóch minutach już go nie było czuć w piwie. Piwa trzymałem przez 2 tygodnie nawet do miesiąca ale efekt w każdym był taki sam. Refermentowane były w takich samych warunkach w jakich przebiegała burzliwa fermentacja. Dlatego szukam alternatyw najlepiej jakieś fizyczne wprowadzenie gazu do piwa, są może jakieś maszyny lub metody żeby coś takiego zrobić? Pozdrawiam Mateo 4 g glukozy na butelkę to całkiem sporo, powinno wyjść mocno nagazowane piwo. Może np. kapslownica nie dociąga kapsli i dwutlenek węgla ucieka z butelek? Jakiej używasz? buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 @punix Kapslownicy stołowej GRIFO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Czyli raczej gdzie indziej trzeba problemu szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Właśnie o tym wspomniałem wcześniej, 4gr na butelkę to już jest dość sporo. Jak nie słabe kapslowanie to szukaj gdzie indziej przyczyny. Może ktoś Ci coś doradzi i zdiagnozuje problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Jeśli tylko masz warunki na kegi, to warto to rozważyć. Ja mam cześć kegów przerobione na fermentory (ucięte rurki w corny powyżej osadów lub pływak). W ten sposób można nawet nie przelewać piwa, a gazować zaworkiem ciśnieniowym. W każdym razie mimo posiadania nalewarki nawet już mi się nie chce butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 Butelkujesz piwa po jakim czasie od skończenia fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Ja refermentuje brzeczką - szybciej i praktyczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego W dniu 27.11.2023 o 13:40, Mateoo napisał(a): Witam. Interesuje mnie czy są jakieś inne na warunki domowe sposoby gazowania piwa? Zrobiłem już swoje 4 warki, każdą gazowałem metodą refermentacji (dawałem około 4g glukozy na pół litra piwa) i w każdej z nich poziom gazu pozostawiał wiele do życzenia. Gaz również bardzo szybko się z piwa ulatniał praktycznie po dwóch minutach już go nie było czuć w piwie. Piwa trzymałem przez 2 tygodnie nawet do miesiąca ale efekt w każdym był taki sam. Refermentowane były w takich samych warunkach w jakich przebiegała burzliwa fermentacja. Dlatego szukam alternatyw najlepiej jakieś fizyczne wprowadzenie gazu do piwa, są może jakieś maszyny lub metody żeby coś takiego zrobić? Pozdrawiam Mateo W jaki sposób dodajesz glukozę? Sypiesz do butelki czy robisz roztwór? Są dwa scenariusze jak sypiesz do butelki to glukoza się nie rozpuszcza i tworzy skorupę na dnie butelki, którą drożdże następnie nakrywają i nie przejadają. Jeżeli robisz roztwór to możesz go źle rozmieszać w piwie - jedne butelki wtedy masz niedogazowane inne granaty. Spróbuj zwykły cukier stołowy, syp 3,5 g na bezpośrednio do butelki. Do tego przy zakapslowaniu piwa wymieszaj dokładnie w butelce płyn, zanim wstawisz je do piwnicy. Kolejna możliwość - możesz mieć złej jakości glukozę albo partnerka chodzi do piwnicy i podważa Ci kapsle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 2 Lutego Udostępnij Opublikowano 2 Lutego (edytowane) Przy dropsach które używam od ponad roku do nagazowania piwa. 3.4 gr to już tak na styku. Dla mnie do ciemnych stylów ale za dużo, chyba że butelkujemy nie dofermentowane piwo. Jednak zdecydowanie po 2-3 godzinach od zakapslowania jest na dnie taka otoczka płynna z dropsa. Wystarczy każdą butelkę energicznie przechylić do góry nogami wtedy ta otoczka pięknie się rozprowadza. Z czym od iluś miesięcy nie mam już praktycznie problemów? Z nagazowaniem;) Tyle ode mnie🙂 Edytowane 2 Lutego przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się