Ununul Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Mi sie paski nie sprawdzaja ze wzgledu na to, ze sa dla mnie nieczytelne. Raczej pHmetr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) 24 minuty temu, Raf78 napisał(a): Czy każde paski do badania poziomu pH nadają się do brzeczki piwnej? Takie w wąskim zakresie np 3-6 będą bardziej miarodajne. Co do phmetru- tak, ale trzeba pamiętać o kalibracji i zaufaniu do producenta. Edytowane 4 Stycznia przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Czy paski Browin do piwa będą ok? Czy ktoś z Was także używa wody z wodociągu chlorowanej do produkcji piwa? Edytowane 4 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 26 minut temu, Raf78 napisał(a): Czy paski Browin do piwa będą ok? Czy ktoś z Was także używa wody z wodociągu chlorowanej do produkcji piwa? Filtruję britą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 38 minut temu, Raf78 napisał(a): Czy ktoś z Was także używa wody z wodociągu chlorowanej do produkcji piwa? Zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 1 godzinę temu, Ununul napisał(a): Mi sie paski nie sprawdzaja ze wzgledu na to, ze sa dla mnie nieczytelne. Raczej pHmetr. 1 godzinę temu, x1d napisał(a): Takie w wąskim zakresie np 3-6 będą bardziej miarodajne. Co do phmetru- tak, ale trzeba pamiętać o kalibracji i zaufaniu do producenta. Phametr myśe że w piwowartwie domowym to troche przesada, znam nawet topowy browar który używa pasków. Ja używam takich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 1 godzinę temu, x1d napisał(a): Takie w wąskim zakresie np 3-6 będą bardziej miarodajne. Co do phmetru- tak, ale trzeba pamiętać o kalibracji i zaufaniu do producenta. A to oczywiste przy kazdym urzadzeniu pomiarowym trzeba pamietac o kalibracji, konserwacji i sprawdzac czy dobrze dziala. Jeszcze trzeba dbac, zeby elektroda nie wyschla. @up no tak, ale jak ktos ma problem z kolorami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia @anteks te paski to nasz różnych producentów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 15 minut temu, Raf78 napisał(a): @anteks te paski to nasz różnych producentów? Te z lewej z allegro a te z prawej z serowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Nie wiem, czy dostanę gdzieś w sklepie u mnie. Dzisiaj sprawdziłem kilka miejsc i nie mieli... Oczywiście pozostaje zamówienie internetowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 15 minut temu, Raf78 napisał(a): Nie wiem, czy dostanę gdzieś w sklepie u mnie. Dzisiaj sprawdziłem kilka miejsc i nie mieli... Oczywiście pozostaje zamówienie internetowe... ja brałem z https://allegro.pl/uzytkownik/BS-future?string=paski lakmusowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Nie wiem, czy dostanę gdzieś w sklepie u mnie. Dzisiaj sprawdziłem kilka miejsc i nie mieli... Oczywiście pozostaje zamówienie internetowe...A sprawdzałeś może w jakimś:Akwarystycznym Obi, media expert, mrówkaSerwis expresów do kawy, sklep z expresami do kawyOstatnie ale najgłupsze gdzie kiedyś widziałem paski to sklep typowo hydrauliczny( C.O / woda pitna itp.)Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Tam najczęśćiej są pełne zakresy, a do zacierania przydaje się 3.8-5.4, i ew 5.4-7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Czym jeszcze można zakwasić wodę jak nie mam kwasu mlekowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia kwas fosforowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Chodzi mi o coś do kupienia od ręki bez zamawiania w internecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Kwas cytrynowy . https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275384-kwasek-cytrynowy-vs-stablix-vs-proaqua-test-obnizania-ph/ A masz paski do kontroli pH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Tak kupiłem elektroniczny miernik pH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) Mam w domu kwas askorbinowy nie wiem czy byłby odpowiedni do zakwaszenie wody. Edytowane 5 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 32 minuty temu, Raf78 napisał(a): Mam w domu kwas askorbinowy nie wiem czy byłby odpowiedni do zakwaszenie wody. Na początku używałem właśnie jego, dopiero z czasem kupiłem mlekowy i fosforowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Na początek myślę zakwasić wodę do wysładzania. Godzinę temu, korzen16 napisał(a): Godzinę temu, korzen16 napisał(a): Na początku używałem właśnie jego, dopiero z czasem kupiłem mlekowy i fosforowy Czy lepiej ten askorbinowy czy kwas cytrynowy E 330 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia A czy jest ktoś kto nie kombinuje z pH wody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Godzinę temu, Raf78 napisał(a): Na początek myślę zakwasić wodę do wysładzania. Czy lepiej ten askorbinowy czy kwas cytrynowy E 330 Cytrynowy. Askorbinowy ma wyższe pH, więc trzeba go dodać więcej, jest tez silnym przeciwutleniaczem, nie wiadomo, jak wpłynie na drożdże 26 minut temu, Raf78 napisał(a): A czy jest ktoś kto nie kombinuje z pH wody... Czasem nie trzeba - jeśli masz przewagę słodów podstawowych, plus 20% karmelu, to często (w zależności od twardości wody) pH zacieru stabilizuje się w okolicy 5.4 Z drugiej strony przy piwach ciemnych spada poniżej 5.4 i trzeba iść w górę za pomocą kredy. Jeśli masz pełny raport wody, to ten kalkulator dokładne określi pH i ewentualny dodatek kwasu/kredy, tudzież soli https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Raf78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): A czy jest ktoś kto nie kombinuje z pH wody... Ja nie kombinuję, tylko dodaję tyle kwasu i soli, ile mi kalkulator w Brewfather wyliczy. Pasków czy pH metru nie używam. Wcześniej używałem kalkulatora w Brewers Friend, ale z nim jest więcej zachodu. Brewfather jest wygodniejszy w obsłudze i wszechstronniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi