Ununul Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Mi sie paski nie sprawdzaja ze wzgledu na to, ze sa dla mnie nieczytelne. Raczej pHmetr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) 24 minuty temu, Raf78 napisał(a): Czy każde paski do badania poziomu pH nadają się do brzeczki piwnej? Takie w wąskim zakresie np 3-6 będą bardziej miarodajne. Co do phmetru- tak, ale trzeba pamiętać o kalibracji i zaufaniu do producenta. Edytowane 4 Stycznia przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Czy paski Browin do piwa będą ok? Czy ktoś z Was także używa wody z wodociągu chlorowanej do produkcji piwa? Edytowane 4 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 26 minut temu, Raf78 napisał(a): Czy paski Browin do piwa będą ok? Czy ktoś z Was także używa wody z wodociągu chlorowanej do produkcji piwa? Filtruję britą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 38 minut temu, Raf78 napisał(a): Czy ktoś z Was także używa wody z wodociągu chlorowanej do produkcji piwa? Zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 1 godzinę temu, Ununul napisał(a): Mi sie paski nie sprawdzaja ze wzgledu na to, ze sa dla mnie nieczytelne. Raczej pHmetr. 1 godzinę temu, x1d napisał(a): Takie w wąskim zakresie np 3-6 będą bardziej miarodajne. Co do phmetru- tak, ale trzeba pamiętać o kalibracji i zaufaniu do producenta. Phametr myśe że w piwowartwie domowym to troche przesada, znam nawet topowy browar który używa pasków. Ja używam takich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 1 godzinę temu, x1d napisał(a): Takie w wąskim zakresie np 3-6 będą bardziej miarodajne. Co do phmetru- tak, ale trzeba pamiętać o kalibracji i zaufaniu do producenta. A to oczywiste przy kazdym urzadzeniu pomiarowym trzeba pamietac o kalibracji, konserwacji i sprawdzac czy dobrze dziala. Jeszcze trzeba dbac, zeby elektroda nie wyschla. @up no tak, ale jak ktos ma problem z kolorami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia @anteks te paski to nasz różnych producentów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 15 minut temu, Raf78 napisał(a): @anteks te paski to nasz różnych producentów? Te z lewej z allegro a te z prawej z serowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Nie wiem, czy dostanę gdzieś w sklepie u mnie. Dzisiaj sprawdziłem kilka miejsc i nie mieli... Oczywiście pozostaje zamówienie internetowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 15 minut temu, Raf78 napisał(a): Nie wiem, czy dostanę gdzieś w sklepie u mnie. Dzisiaj sprawdziłem kilka miejsc i nie mieli... Oczywiście pozostaje zamówienie internetowe... ja brałem z https://allegro.pl/uzytkownik/BS-future?string=paski lakmusowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Nie wiem, czy dostanę gdzieś w sklepie u mnie. Dzisiaj sprawdziłem kilka miejsc i nie mieli... Oczywiście pozostaje zamówienie internetowe...A sprawdzałeś może w jakimś:Akwarystycznym Obi, media expert, mrówkaSerwis expresów do kawy, sklep z expresami do kawyOstatnie ale najgłupsze gdzie kiedyś widziałem paski to sklep typowo hydrauliczny( C.O / woda pitna itp.)Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Tam najczęśćiej są pełne zakresy, a do zacierania przydaje się 3.8-5.4, i ew 5.4-7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Czym jeszcze można zakwasić wodę jak nie mam kwasu mlekowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia kwas fosforowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Chodzi mi o coś do kupienia od ręki bez zamawiania w internecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Kwas cytrynowy . https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275384-kwasek-cytrynowy-vs-stablix-vs-proaqua-test-obnizania-ph/ A masz paski do kontroli pH ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Tak kupiłem elektroniczny miernik pH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia (edytowane) Mam w domu kwas askorbinowy nie wiem czy byłby odpowiedni do zakwaszenie wody. Edytowane 5 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 32 minuty temu, Raf78 napisał(a): Mam w domu kwas askorbinowy nie wiem czy byłby odpowiedni do zakwaszenie wody. Na początku używałem właśnie jego, dopiero z czasem kupiłem mlekowy i fosforowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Na początek myślę zakwasić wodę do wysładzania. Godzinę temu, korzen16 napisał(a): Godzinę temu, korzen16 napisał(a): Na początku używałem właśnie jego, dopiero z czasem kupiłem mlekowy i fosforowy Czy lepiej ten askorbinowy czy kwas cytrynowy E 330 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia A czy jest ktoś kto nie kombinuje z pH wody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Godzinę temu, Raf78 napisał(a): Na początek myślę zakwasić wodę do wysładzania. Czy lepiej ten askorbinowy czy kwas cytrynowy E 330 Cytrynowy. Askorbinowy ma wyższe pH, więc trzeba go dodać więcej, jest tez silnym przeciwutleniaczem, nie wiadomo, jak wpłynie na drożdże 26 minut temu, Raf78 napisał(a): A czy jest ktoś kto nie kombinuje z pH wody... Czasem nie trzeba - jeśli masz przewagę słodów podstawowych, plus 20% karmelu, to często (w zależności od twardości wody) pH zacieru stabilizuje się w okolicy 5.4 Z drugiej strony przy piwach ciemnych spada poniżej 5.4 i trzeba iść w górę za pomocą kredy. Jeśli masz pełny raport wody, to ten kalkulator dokładne określi pH i ewentualny dodatek kwasu/kredy, tudzież soli https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ Raf78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): A czy jest ktoś kto nie kombinuje z pH wody... Ja nie kombinuję, tylko dodaję tyle kwasu i soli, ile mi kalkulator w Brewfather wyliczy. Pasków czy pH metru nie używam. Wcześniej używałem kalkulatora w Brewers Friend, ale z nim jest więcej zachodu. Brewfather jest wygodniejszy w obsłudze i wszechstronniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się