Jump to content

Gęstwa z piwa 18 Blg do piwa 21 Blg?


Recommended Posts

Witam, czy ma sens użycie gęstwy drożdżowej z piwa o ekstrakcie 18 Blg (NEDIPA, drugi pasaż drożdży) do piwa o ekstrakcie 21 Blg (Triple hazy Ipa)? Wydaje mi się, że drożdże po piwie o ekstrakcie 18 Blg będą już zbytnio " zmęczone". Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Drożdże to Lal Brew New England Ipa.

Edited by kamilnurek
Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, kamilnurek napisał(a):

Chyba, że można czymś zastąpić dedykowaną pożywkę?

Można dodać trochę gęstwy drożdżowej przed gotowaniem brzeczki jako zamiennik pożywki. Gdzieś jest temat na forum jak to dokładnie wykonać. Chyba @coder o tym pisał, ale dokładnie nie pamiętam.

Link to comment
Share on other sites

A czy jakaś uniwersalna pożywka do drożdży kupiona np. w Mrówce na stoisku z gadżetami do wyrobów domowych załatwi sprawę?

 

Chyba, że mogę zastąpić gęstwę z LalBrew New England gęstwą LalBrew Verdant Ipa zebraną  z piwa o ekstrakcie 13 Blg?

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, kamilnurek napisał(a):

A czy jakaś uniwersalna pożywka do drożdży kupiona np. w Mrówce na stoisku z gadżetami do wyrobów domowych załatwi sprawę?

Uniwersalna nie, ale taka z cynkiem w składzie (siarczan cynku) lub ścianami komórkowymi drożdży da radę.

Jak nie to zrób sam tak jak pisał @korzen16

Link to comment
Share on other sites

@kamilnurek

Ostatnio robiłem 12l piwa świdnickiego o ekstrakcie 18 Plato, a potem 16l Imperialnego Stouta 21 Plato.

Do pierwszego piwa poszły dwie saszetki  M42 NEW WORLD STRONG ALE, do drugiego cała gęstwa.

Obydwa piwa odfermentowały podobnie, sprawnie i bez niespodzianek :)

 

Dodawałem pożywkę z cynkiem.  Jeśli nie masz, odbierz  dwie  łyżeczki gęstwy, wrzuć na ostatnie 10 minut do gotowania, możesz też do tego użyć drożdży piekarniczych

Link to comment
Share on other sites

Wybrałem takie rozwiązanie: użyłem gęstwy drożdżowej ( Lalbrew Verdant Ipa) po piwie  o ekstrakcie 13 Blg i zadałem ją do brzeczki 21 Blg. Uprzednio przed końcem gotowania dodałem troszkę w/w gęstwy i ją zagotowałem. Teraz czekam na start fermentacji. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.