kamilnurek Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 (edytowane) Witam, czy ma sens użycie gęstwy drożdżowej z piwa o ekstrakcie 18 Blg (NEDIPA, drugi pasaż drożdży) do piwa o ekstrakcie 21 Blg (Triple hazy Ipa)? Wydaje mi się, że drożdże po piwie o ekstrakcie 18 Blg będą już zbytnio " zmęczone". Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Drożdże to Lal Brew New England Ipa. Edytowane 28 Grudnia 2023 przez kamilnurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Ja bym dał z pożywką dodatkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilnurek Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Nie mam pożywki w domu a do soboty raczej nie przyślą. Chyba, że można czymś zastąpić dedykowaną pożywkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 2 minuty temu, kamilnurek napisał(a): Chyba, że można czymś zastąpić dedykowaną pożywkę? Można dodać trochę gęstwy drożdżowej przed gotowaniem brzeczki jako zamiennik pożywki. Gdzieś jest temat na forum jak to dokładnie wykonać. Chyba @coder o tym pisał, ale dokładnie nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilnurek Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 A czy jakaś uniwersalna pożywka do drożdży kupiona np. w Mrówce na stoisku z gadżetami do wyrobów domowych załatwi sprawę? Chyba, że mogę zastąpić gęstwę z LalBrew New England gęstwą LalBrew Verdant Ipa zebraną z piwa o ekstrakcie 13 Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Użyłbym tych po lżejszym piwie skoro masz wybór. Choć po 18°Blg też powinny bez większego problemu działać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 8 godzin temu, kamilnurek napisał(a): A czy jakaś uniwersalna pożywka do drożdży kupiona np. w Mrówce na stoisku z gadżetami do wyrobów domowych załatwi sprawę? Uniwersalna nie, ale taka z cynkiem w składzie (siarczan cynku) lub ścianami komórkowymi drożdży da radę. Jak nie to zrób sam tak jak pisał @korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 @kamilnurek Ostatnio robiłem 12l piwa świdnickiego o ekstrakcie 18 Plato, a potem 16l Imperialnego Stouta 21 Plato. Do pierwszego piwa poszły dwie saszetki M42 NEW WORLD STRONG ALE, do drugiego cała gęstwa. Obydwa piwa odfermentowały podobnie, sprawnie i bez niespodzianek Dodawałem pożywkę z cynkiem. Jeśli nie masz, odbierz dwie łyżeczki gęstwy, wrzuć na ostatnie 10 minut do gotowania, możesz też do tego użyć drożdży piekarniczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Taka ciekawostka odnośnie pożywek. Oglądać do woli, ale od 13:57. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilnurek Opublikowano 31 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2023 Wybrałem takie rozwiązanie: użyłem gęstwy drożdżowej ( Lalbrew Verdant Ipa) po piwie o ekstrakcie 13 Blg i zadałem ją do brzeczki 21 Blg. Uprzednio przed końcem gotowania dodałem troszkę w/w gęstwy i ją zagotowałem. Teraz czekam na start fermentacji. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi