anteks Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja 18 minut temu, Reters napisał(a): Więc wreszcie jaka by była fotohobby klasyczna receptura na piwo Kolońskie i jakich drożdży suchych użyć lub jakie są płynne najlepsze?🙂 może? https://wiki.piwo.org/Kolońskie,_Jan_Szała Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Łał dzięki. Zapisuje sobie w zakładkach. A co to znaczy woda mineralna, 13°dH?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Twardość wody w stopniach niemieckich. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2 godziny temu, Reters napisał(a): Więc wreszcie jaka by była fotohobby klasyczna receptura na piwo Kolońskie i jakich drożdży suchych użyć lub jakie są płynne najlepsze?🙂 https://www.beerfreak.pl/wszystko-o-piwnym-stylu-kolsch/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja Świetny artykuł, sporo już łapię o co chodzi. Będę przymierzał się do tego stylu, tylko nigdzie nie ma dostępnych drożdży Lallemand Köln Koelsch Style:( A płynnych nie użyję bo ten starter mnie pokonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Lista drożdży pod styl i wiele wiecej https://piwko.com.pl/styl-piwa/kolsch-kolsch-koelsch Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja 9 godzin temu, Reters napisał(a): Świetny artykuł, sporo już łapię o co chodzi. Będę przymierzał się do tego stylu, tylko nigdzie nie ma dostępnych drożdży Lallemand Köln Koelsch Style:( A płynnych nie użyję bo ten starter mnie pokonuje. Ale jaki z nim problem ? Kup ekstrakt słodowy, 2L butelką PET z wodą, W sobotę rano zrób 1l brzeczki o BLG 8-10, wlej do butelki, zadaj drożdże, zakreć nakrętkę i potrząsaj przez kilkadziesiąt sekund. Odłóż butelką i poluzuj nakrętkę. I tak co pół godziny, pod koniec dnia co godzinę. Do warki wlewasz całość, chyba, że dobrze osiądą na dnie, to część z góry możesz odlać. Możesz też nie robić startera, tylko z ekstraktu uwarzyć na szybko 8l warkę zwykłego, lekkego jasnego piwa 10BLG, a docelową zrobić na gęstwie. Bo z suchych do Kolscha masz jeszcze OGA7 owej Gozdawy właśnie. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja Wyjaśnienie super i z tą butelką pet to nie widziałem o takim patencie. Czasami tutaj słyszałem o jakimś mechanicznym mieszadle itp;) W sumie za jakiś czas może spróbuję tak zrobić. Mam za sobą 20 warek na suchych drożdżach, część z nich jest na prawdę co raz lepsza, jednak spróbował bym właśnie płynnych bo mnie to kusi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 23 Maja Udostępnij Opublikowano 23 Maja (edytowane) 6 godzin temu, Reters napisał(a): Wyjaśnienie super i z tą butelką pet to nie widziałem o takim patencie. Czasami tutaj słyszałem o jakimś mechanicznym mieszadle itp;) W sumie za jakiś czas może spróbuję tak zrobić. Mam za sobą 20 warek na suchych drożdżach, część z nich jest na prawdę co raz lepsza, jednak spróbował bym właśnie płynnych bo mnie to kusi. Nie mechanicznym, a magnetycznym. Mimo to im szybciej się przekonasz tym będzie lepiej mieszadło kupisz na ali za 150zł wraz z pylonem co się kręci w kolbie, kolba za 60zł, suchy ekstrakt gotujesz z wodą w kolbie (możesz je prosto z palnika zanurzać w zimnej wodzie) chłodzisz, dodajesz drożdzę i za 2 dni masz bardzo dużo zdrowych drożdży Zobacz sobie na YT to naprawdę prosta sprawa. Jak nie chcesz kolby to słoik i mieszasz codziennie kilkkanascie razy słoikiem. I tyle Edytowane 23 Maja przez Suchejroo Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 24 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja Ludzie to piwo musi stać, najlepiej w zimnie i to kilka miesięcy. Prywatnie fm42 polecam 3 raz na nich jadę draker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 4 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): Ludzie to piwo musi stać, najlepiej w zimnie i to kilka miesięcy. Prywatnie fm42 polecam 3 raz na nich jadę TO piwo tak, ale nie koelsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca W dniu 23.05.2024 o 09:12, fotohobby napisał(a): Kup ekstrakt słodowy, 2L butelką PET z wodą, W sobotę rano zrób 1l brzeczki o BLG 8-10, wlej do butelki, zadaj drożdże, zakreć nakrętkę i potrząsaj przez kilkadziesiąt sekund. Odłóż butelką i poluzuj nakrętkę. I tak co pół godziny, pod koniec dnia co godzinę. Jedno pytanie: ile wcześniej muszę zacząć? Załóżmy, że chciałbym warzyć w sobotę, tak by mieć wszystko gotowe na zadanie drożdży po południu. Wystarczy jak rozpocznę robić starter w piątek rano? Czy lepiej wcześniej? Tak, żeby nie było ani falstartu, ani obsuwy 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca Dzień, ewentualnie dwa. Ważne, żeby mieć sposobność regularnego porzząsania przez pierwsze parę godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) Plus - lepiej trochę wcześniej niż trochę za późno. Gotowe drożdże po starterze zawsze możesz wsadzić do lodówki. Edytowane 5 Czerwca przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się