Robert87 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 No i tam się kończą zalety czubas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Mozna tak powiedziec ale dzieki prawu czystosci wielkie koncerny sa w jakis sposob blokowane. Takze jakos produktu nie jest w stanie spasc ponizej jakiegos poziomu. Najwiekszym koncernowym chmielem jest naturalnie Herkules dzieki duzej zawartosci Alfakwasow i ceny poniewaz tego wlasnie chmielu jest produkowane/sadzone w Niemczech najwiecej. Jako ciekawostke dodam ze Browar z Bawarii ktory ma najtansze piwo na rynku (pomijajac produkty dedykowane pod marke sklepow) ma jednoczesnie najnowoczesniejszy browar w calych Niemczech. Piwowarow policzysz na palcach jednej reki moze. Tania cene rekompensuja iloscia bo zysk na skrzynce jest znikomy. Co uwazam w Niemczech za pozytywne to przywiazanie ludnosci do regionalnych browarow. Podczas gdy browary masowe notuja minus, male i srednie browary lokalne sa na plus lub zero. Dodatkowo konkurencja jest na zdrowych zasadach, nie ma moze milosci ale browary nie robia sobie pod gorke. Ja kupujac koncernowe lagery probuje je najpierw w temp. pokojowej i odrazu wiesz jakiej jakosci jest to piwo. No ale konczymy offtop bo sie ktos zaraz zdenerwuje hehe Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 W dniu 15.03.2019 o 09:26, Hanys93 napisał: Ja kupujac koncernowe lagery probuje je najpierw w temp. pokojowej i odrazu wiesz jakiej jakosci jest to piwo. No ale konczymy offtop bo sie ktos zaraz zdenerwuje hehe Twoja próba to jak najbardziej próba (organoleptyczna) jakości wody bo w tym piwie to chyba niewiele ponad Odżelazia ktoś wodę w domu? Jak raz na swojej uwarzyłem Bittera, to myślałem że zamiast słodu karmelowego rdzę w zasypie miałem, tak waliło żelastwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 8 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 15 godzin temu, c64club napisał: Twoja próba to jak najbardziej próba (organoleptyczna) jakości wody bo w tym piwie to chyba niewiele ponad Eee tam, akurat na niemieckie koncerniaki nie ma co narzekac ;) Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 11 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 Proszę o pomoc. Zwróciłem się do Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w moim mieście z pytaniem odnośnie parametrów wody. Otrzymałem odpowiedź, jednak zamiast wodorowęglanów otrzymałem informację dot. dwutlenku węgla wolnego i agresywnego. Wie ktoś jak to przeliczyć? Szukałem na internecie, ale nie potrafiłem znaleźć niczego sensownego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Cześć. Planuje uwarzyć neipa ale zdaje się że mam do tego kiepska wodę w kranie, a nie chce więcej kupować wody w markecie. Dostałem z wodociągów raport o składzie wody. W mg/litr: Chlorki 20,5 Siarczany 22,8 Ca 106 Mg 31,4 pH 7,6 Twardość ogólna 290 Nieznaczna przewaga siarczanów nad chlorkami. Może dodać trochę chlorku wapnia? Jeśli tak to ile? Przegotować ja najpierw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Dobrze jakby siarczany miały dwukrotną przewagę nad chlorkami. Celowałbym w 100-150 do 50-75 lub też dał łyżeczkę gipsu i pół łyżeczki chlorku wapnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ten gips konieczny? Gips, z tego co się orientuję, ma uwydatnić chmielowy charakter piwa i zwiększyć twardość wody. Ja nie chciałbym za dużo goryczki w neipa, a wodę chyba mam i tak dość twardą. Wydaje mi się, że efekt "juicy" prędzej uzyska się akcentując słodowość, a więc należałoby pójść bardziej w chlorek wapnia. Ale może źle rozumuję. Dlatego właśnie pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 12 godzin temu, rs.juszczak napisał: Cześć. Planuje uwarzyć neipa ale zdaje się że mam do tego kiepska wodę w kranie, a nie chce więcej kupować wody w markecie. Dostałem z wodociągów raport o składzie wody. W mg/litr: Chlorki 20,5 Siarczany 22,8 Ca 106 Mg 31,4 pH 7,6 Twardość ogólna 290 Nieznaczna przewaga siarczanów nad chlorkami. Może dodać trochę chlorku wapnia? Jeśli tak to ile? Przegotować ja najpierw? @rs.juszczak ze znanych mi tanich wód z hipermarketów to żadna się nie wstrzeli w profil jaki Vermont wymaga. Wody pitne są przeznaczone do spożycia przez ludzi a nie do celów piwowarstwa ;). @anatom już Ci doradził by podbić siarczany (SO4) i chlorki (Cl). Przy tym stylu siarczany powinny stanowić pomiędzy od 1/2 do 1:1 ilości chlorków. Przy czym, aby efekt na smak był wyczuwalny to potrzebujesz chlorków w przedziale 100-300 ppm (przy czym kilka źródeł z którymi się spotkałem podaje jako górny limit 250 ppm ), zatem SO4 od 50 ppm (to dolna granica wpływu na smak) do 150 ppm. Dodatkowo przy tym stylu warto wodę modyfikować tak, by nie miała magnezu. Najlepsza w takim wypadku będzie wody RO (ang. reverse osmosis,)/demineralizowanej i zmodyfikowanie jej zapewne za pomocą gipsu (CaSO4) oraz chlorku wapnia (CaCl2). Ile jego dodać? to wszystko zależy. Zależy w główniej mierze od tego ile masz tej wody, z jakiej wody startujesz (RO, czy też kranówka, może kranówka zmieszana z RO) oraz jakimi minerałami dysponujesz, bo te są w postaci uwodnionej, roztworów czasem prawie czystej. Prawie nikt nie liczy tego na piechotę tylko używa narzędzi. Mi przypadł do gusty kalkulator wbudowany w BeerSmitha, używam również kalkulatora od Brewers' Friend. Też chcę napomknąć, że modyfikacja wody ma sens, jeżeli jesteś w stanie przeprowadzić poprawnie fermentację oraz filtracje chmielin. Inaczej każdy błąd zasłoni wpływ wody. 9 godzin temu, rs.juszczak napisał: Ten gips konieczny? Gips, z tego co się orientuję, ma uwydatnić chmielowy charakter piwa i zwiększyć twardość wody. Ja nie chciałbym za dużo goryczki w neipa, a wodę chyba mam i tak dość twardą. Wydaje mi się, że efekt "juicy" prędzej uzyska się akcentując słodowość, a więc należałoby pójść bardziej w chlorek wapnia. Ale może źle rozumuję. Dlatego właśnie pytam. Minerały jakimi dysponuje domowy piwowar występują w wiązaniach najczęściej używa się już wyżej wymienionych związków z wapniem. Wapń to przyjaciel piwowara, chyba, że wyskoczysz poza ramy. W przypadku gipsu owszem twardość wody się zwiększa, bo w końcu to ilość wapnia w wodzie pitnej głównie odpowiada za jej twardość, ale w wyniku reakcji z fosforanami, których w zacierze jest o wiele więcej jak wapnia obniża pH i poprawia pracę enzymów. Zatem dodatek gipsu obniży pH zacieru, co jest najczęściej pozytywne w przypadku piw jasnych, wapń potrzebny jest też drożdżom. Brak lub zbyt dużo wapnia ma negatywny wpływ na pracę i flokulację drożdży. Zbyt dużo wapnia może być przyczyną gushingu. Jeżeli chcesz zrozumieć jak to wszystko działa i nauczyć się korzystać z kalkulatorów to zapraszam Cię do poczytania tego wpisu: Co do efektu juicy, jest to trochę bardziej złożone. Największym kontrybutorem 'soczkowatości ', wg mnie, którą chcę uzyskać są drożdże. Pełnię która to uwydatni uzyskasz z zasypu. Woda będzie na ostatnim miejscu. eresjot i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 W dniu 4.01.2020 o 22:45, rs.juszczak napisał: Gips, z tego co się orientuję, ma uwydatnić chmielowy charakter piwa i zwiększyć twardość wody. Ja nie chciałbym za dużo goryczki w neipa, a wodę chyba mam i tak dość twardą. Wydaje mi się, że efekt "juicy" prędzej uzyska się akcentując słodowość, a więc należałoby pójść bardziej w chlorek wapnia. Ale może źle rozumuję. Dlatego właśnie pytam. W sumie to @DanielN wiele wyjaśnił. Jak poprzeglądałem różne receptury od amerykańców to faktycznie w NEIPA bardziej akcentują chlorki w stosunku 2:1 lub 1:1. Tak czy inaczej z 22 możesz to podbić do 100 jednostek. Wyjątkowość Vermontów bierze się z efektu fermentujących drożdży w obecności chmielu ale nie wiadomo do końca co tam się dzieje Duża ilość białka i alkohol będzie dodatkowym nośnikiem tego smaku. Więc tak jak zakończył @DanielN: zasyp, chmiel na fermentację główną i drożdże, a woda najmniej istotna. Niemniej jednak do 100 jednostek można podbić chlorki i siarczany. DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Dałem sobie spokój z wodą. Przynajmniej na razie. Miałem tylko chlorek wapnia, a chcąc zastosować się do wszystkich rad musiałbym jeszcze obniżyć zawartość Mg i podbić siarczany. Jak coś robić to porządnie. Następnym razem. A neipa już fermentuje;) Wybrałem safale s-33, zadane wczoraj ok 14, już wystartowały. Szybciutkie są. Wrzuciłem im dzisiaj 75 g equanota. Dzięki za dobre rady. Pzdr Edytowane 7 Stycznia 2020 przez rs.juszczak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diask Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Dorzucam do tematu ciekawy artykuł: http://www.agroindustry.pl/index.php/2020/03/27/woda-jako-glowny-surowiec-do-produkcji-piwa/ rkkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Wątek zmarł śmiercią naturalną ale może znajdę tutaj pomoc mam problem z wyliczeniem HCO3 KH 1 GH 3 Stopnie niemieckie na rapocie wodociągowym 5 ph z raportu to 6,3 CaCO3 = 80 z czego wyliczyłem Ca 24 Mg 8 wedle wiki jesli dobrze zoruzmiałem HCO3 = 21,7892ppm za propozycją wrzuciłem wszystko w kalkulator brewersfriend Ca - 14,7 Mg 3,8 HCO3 18,9 komu czemu wierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Ponieważ mam twardą, alkaliczną wodę z wodociągów zakupiłem zestaw RO3 i do ostatnich dwóch warek używałem 90% wody RO uzupełnionej solami. Od tamtego czasu zauważyłem dwie rzeczy: - Spadek wydajności, zwykle wg Brewtarget miałem ok 90% wydajności, ostatnie warki ok 80%, te same słody, śrutowanie i sprzęt. - Dużo sprawniejsze wysładzanie. Do tej pory często zdarzało mi się że złoże mocno zbija się i filtracja idzie powoli mimo niskiego przepływu ustawionego od początku. Używam filtratora rurkowego. Ostatnie dwie warki filtrowały się bardzo gładko i przyjemnie na tym samym sprzęcie. Czy potrafi ktoś wyjaśnić z czego to może wynikać i czy jest jakieś uzasadnienie takiego zachowania związane ze składem wody? Moja woda z wodociągów na której warzyłem wszystkie poprzednie warki (czasami z dodatkiem 4-5ml kwasu fosforowego do wysładzania) ma parametry Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 112/18/8/18/58/359. Dwie warki o których pisałem to: - APA 11,7Blg 27l wody RO + 3l wody z wodociągów + 6,5g CaSO4, 1,8g CaCl2, 1,5g MgSO4, 1g NaCl, profil docelowy 78/7/14/51/146/36 - Pilsner 12,1Blg 30l wody RO + 3l wody z wodociągów + 2g CaSO4, 3g CaCl2, 0,4g NaCl, profil docelowy 50/2/6/53/40/36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) Wpadłem na spis butelkowanych wód mineralnych dostępnych w PL z dokładnym składem, może komuś się przyda http://www.wodamineralna.netmark.pl/ Edytowane 1 Lutego 2021 przez x1d Joosto i Łachim 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Hej, Mam taką wodę. pH-7,2 Ca-25,4 ppm Mg-4,99 ppm Na-23,3 ppm S04-44,2 ppm Cl-10 ppm CaCO3- 84 ppm HCO3-?? No i pytanie do Was. Czy mając powyższe dane mogę jakoś obliczyć zawartość HCO3? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Hmm... zawartość wodorowęglanów w wodzie i pH są ze sobą w jakimś sensie skorelowane. Ale, pH jak sama nazwa wskazuje to w uproszczeniu stężenie jonów H+ w wodzie. Jednak pH nie jest miarą zawartości wodorowęglanów a zawartość wodorowęglanów nie jest miarą pH wody... Ale, po dodaniu jonów wodorowęglanowych odczyn pH wody wzrośnie w wyniku reakcji HCO3 z wolnym wodorem (H+). Jony wodoru, które są mierzone za pomocą pH-metru zostaną usunięte i w rezultacie pH-metr wykryje mniej jonów wodoru i pokarze wyższe pH... Można więc domniemywać że jeśli pH jest wysokie to i wodorowęglanów jest wystarczająco do buforowania pH. Przy wysokiej ilość wodorowęglanów woda ma duży bufor dla zmian pH wody. Inaczej mówiąc woda miękka ma mało HCO3 a więc taka woda będzie niestabilna pod kątem pH (łatwo można zmieniać pH). W Twoim przypadku masz pH jakie masz + sporo innych jonów a więc można domniemywać że woda nie jest bardzo miękka i masz średnią ilość wodorowęglanów - 40-80 pph? Możesz też zrobić prosty test dodając kropla po kropli np kwasu mlekowego do 10 l wody - jeśli pH wody zmieni się dosyć szybko masz poniżej 20 pph HCO3. A jeśli dopiero po dodaniu ok 1-2 ml to raczej średnia lub wysoka. Z punktu widzenia procesu zacierania możliwość szybkiej modyfikacji pH zacieru a więc niska zawartość HCO3 jest z jednej strony korzystna przy założeniu że nic już nie modyfikujemy (woda dobra do pilsów). Jednak z drugiej strony pH takiej wody jest bardzo niestabilne i przy modyfikacji wody innymi solami (np. jonami magnezu, czy wapnie) jeszcze bardziej to komplikujemy. Tatasek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 (edytowane) Koło Krzeszowic i klasztoru w Czernej (źródło św. Eliasza) , jest źródło z wodą po którą przyjeżdżają z miasta samochodami i leją do butli zabierając do domu. Zastanawiam się, czy z takiej wody wyjdzie dobre piwo.. https://www.polskieszlaki.pl/zrodlo-sw-eliasza-w-czernej.htm Edytowane 19 Maja 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 (edytowane) Wydaje się, że to woda o bardzo dużej zawartości wapnia i dużej zawartości jonów HCO3-. Ogólnie moim zdaniem nada się do piw bardzo ciemnych, ale bez rewelacji. Można też ją przegotować i dekantować znad osadu, tylko to się trochę mija z celem. W każdym razie pilsa bym na tym nie warzył. Edytowane 19 Maja 2021 przez Łachim Poprawka po refleksji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uwotm8 Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) Hej, Próbowałem uwarzyć piwo na wodzie destylowanej poprzez dodawanie soli, tak aby zaprojektować wodę od zera, jednak z marnym skutkiem. W skrócie: pH wody, której miałem użyć do zacierania oscylowało w granicach 3.6 i nie potrafię wyjaśnić jak to się stało. Po kolei: 1) użyłem najtańszej wody destylowanej z Auchan 2) okazało się, że wbrew intuicji czysta woda wcale nie ma obojętnego pH, a lekko kwaśne (około 5.5)! Wynika to z faktu, że w wodzie destylowanej rozpuszcza się dwutlenek węgla z powietrza, z którego powstaje kwas węglowy. 3) dodałem do 17l wody następujące związki: 1,29g gipsu 8,38g chlorku wapnia (roztwór 33%) 1,24g soli epsom 0,54g soli kuchennej (czystej, bez przeciwzbrylacza) 2ml kwasu mlekowego 80% Według kalkulatora z Brewfather ph wody miało wyjść w okolicach 5.45, jednak po wymieszaniu i zmierzeniu wyszło ok. 3.6. pH mierzyłem skalibrowanym ph metrem (z ATC) oraz paskami z zakresem 3.8-5.5. Czy ktoś byłby w stanie mi wyjaśnić jakim cudem pH wody tak bardzo spadło? Pozdrawiam Edytowane 25 Maja 2021 przez uwotm8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 2 warki na koncie? Może uwarz kilkanaście warek a później pobaw sie w modyfikacje? ps kranówka nie wystarcza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 W dniu 19.05.2021 o 18:39, grzesiuu napisał: Koło Krzeszowic i klasztoru w Czernej (źródło św. Eliasza) , jest źródło z wodą po którą przyjeżdżają z miasta samochodami i leją do butli zabierając do domu. Zastanawiam się, czy z takiej wody wyjdzie dobre piwo.. https://www.polskieszlaki.pl/zrodlo-sw-eliasza-w-czernej.htm Jak "źródło miłości" to może jakieś piwo na walentynki? grzesiuu i Łachim 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Jeśli nie ma żadnej alkaliczności rezydualnej do skontrowania soli obniżających pH i kwasu, to nic dziwnego. Ten kalkulator nie ma czasem liczyć pH zacieru, a nie wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uwotm8 Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 (edytowane) W dniu 26.05.2021 o 11:05, Łachim napisał: Jeśli nie ma żadnej alkaliczności rezydualnej do skontrowania soli obniżających pH i kwasu, to nic dziwnego. Ten kalkulator nie ma czasem liczyć pH zacieru, a nie wody? Hej, dzięki - trochę mnie naprowadziłeś. Oczywiście kalkulator ma za zdanie obniżyć pH zacieru, a nie wody, ale zazwyczaj dodanie słodu powoduje obniżenie pH, więc bałem się, że pH spadnie jeszcze bardziej. Z tego co widzę, to te sole nie wpływają za bardzo na pH, a jedynie kwas i jest to związane z efektywną siłą tego kwasu (liczonej w ppm CaCO3) w danych warunkach. W czystej wodzie ten kwas wydaję się o wiele mocniejszy, niż po dodaniu słodu - takie mam wnioski po zaprzyjaźnieniu się z kalkulatorem na brewersfriend, który szacuje pH mojej wody przed dodaniem słodu na 3.5, czyli całkiem dokładnie. Nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, co dokładnie zmienia słód w wodzie, że siła tego kwasu się obniża i na odwrót, więc jak ktoś jest obeznany w temacie to byłbym wdzięczny za podzielenie się wiedzą. Cytat 2 warki na koncie? Może uwarz kilkanaście warek a później pobaw sie w modyfikacje? ps kranówka nie wystarcza? Nie rozumiem skąd przytyk - żeby dostać jakąś sensowną odpowiedź trzeba mieć tę liczbę na konkretnym poziomie? Edytowane 27 Maja 2021 przez uwotm8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 (edytowane) Słód zawiera masę różnych jonów, które stanowią bufor dla soli i kwasu, które dodajesz do wody. Bardzo upraszczając, trochę na zasadzie jak dodanie odrobiny soli do wody albo do zupy - ilość ta sama, skutek inny. Edytowane 28 Maja 2021 przez Łachim Poprawka po refleksji uwotm8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się