PawelG Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Witam, Jako ,że do warzenia używamy tylko wody z kranu ,zainteresowałem się jej składem i ewentualnymi możliwościami modyfikacji. Mieszkam w Krakowie ,znalazłem na stronie MPWiK dane wody natomiast oczywiście są one nie kompletne. Warzymy piwo w różnych miejscach gdzie woda pochodzi z ZUW Raba oraz ZUW Rudawa. Brak jest danych o ilości siarczanów oraz twardości węglanowej (alkaliczności HC03). Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów mieszkających w Krakowie posiada wiedzę na temat wody z tych ujść bardzo proszę o podzielenie się danymi Rozumiem ,ze najlepiej przy średnio twardej wodzi zmiękczyć ją za pomocą RO (oczywiście do jasnych piw) ,ale jak bardzo uda mi się zmiękczyć wodę poprzez przegotowanie jej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) Ja z ujęcia w Skawinie mam siarczany ok 65mg/l i alkaliczność jako wodorowęglany koło 180mg/l ale w innych ujęciach może się zasadniczo różnić. Edytowane 10 Października 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Panowie pomocy jako kompletny chemiczny laik (chemia na poziomie podstawówki) mam prośbę o pomoc w przygotowaniu korekty mojej wody - chodzi mi o osiągnięcie neutralnego poziomu (jeśli tego wymaga) próbowałem ogarnąć lekcje i kalkulatory braukaisera ale kompletnie nie mogę się w tym odnaleźć tu mam tabelkę z filtrów Warszawa - Wodociąg Centralny widzę: chlorki 134, siarczany 68 - czyli woda w kierunku podbicia smaku słodu? co jeszcze ciekawego wynika z tej tabelki dla mnie jako wannabe piwowara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 a czytałeś ten artykuł? siarczany podbijają goryczkę. Poza tym to mało informacji, nie ma na przykład ilości węglanów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 a czytałeś ten artykuł? siarczany podbijają goryczkę. Poza tym to mało informacji, nie ma na przykład ilości węglanów. czytałem ale siarczany w stosunku do chlorków to jak 1:2 mniej więcej czyli uwypuklą słod albo czegoś nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 tak tak, masz rację, tak tylko podkreśliłem, że wzrost stężenie jonów siarczanowych będzie podbijać goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 tak tak, masz rację, tak tylko podkreśliłem, że wzrost stężenie jonów siarczanowych będzie podbijać goryczkę ile musze sypać gipsu w takim razie aby zneutralizować działanie chlorków (albo jak inaczej zbić ilość chlorków) aby uzyskać neutralną wodę (w sensie bez podbijania goryczy / słodowości) - zakładając, że używam 20l do zacierania + 14l do wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 ile musze sypać gipsu w takim razie aby zneutralizować działanie chlorków ... (w sensie bez podbijania goryczy / słodowości) - zakładając, że używam 20l do zacierania + 14l do wysładzania Na 20l ok 2-4g gipsu. Tylko, że dajesz to do zacieru, w wodzie się nie rozpuści, więc do wysładzania też nie dajesz. Druga sprawa to, że woda z ujęcia centralnego jest czasami mieszana z wodociągiem północnym, a tam jest już inny skład. Jeszcze inny sposób to RO i uzupełniać składniki, tak by woda miała co najmniej 50ppm Ca. I tak cała zabawa nie ma sensu jeśli nie znamy dokładnie parametrów wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Na 20l ok 2-4g gipsu. Tylko, że dajesz to do zacieru, w wodzie się nie rozpuści, więc do wysładzania też nie dajesz. do zacierania daję więc OK kolejne pytanie - jeśli to 2-4g daję aby wyrównać chlorki : siarczany 1:1 to kolejne 2-4g mam dać aby podbić goryczkę np w AIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 kolejne pytanie - jeśli to 2-4g daję aby wyrównać chlorki : siarczany 1:1 to kolejne 2-4g mam dać aby podbić goryczkę np w AIPA? Generalnie tak, ale nie należy przesadzać, bo już powyżej 300ppm może dać się wyczuć takie mineralne posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 A tak swoją drogą, oprócz tej tabelki co cml pokazywał, jest jeszcze jedna na stronie wodociągów: http://www.mpwik.com.pl/dla-klienta/woda/twardosc-wody Jak to czytać? (co prawda dane półroczne ale zawsze coś) mg CaCO3/l - alkaliczność? jesli tak to jak przelczyc na wodoroweglany? mg Ca +2/l - ilość wapnia mval/l - ki diabeł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 >mg CaCO3/l - alkaliczność? jesli tak to jak przelczyc na wodoroweglany? pomnożyć przez 61/50 >mg Ca +2/l - ilość wapnia = ppm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Zawsze twardosc jako mg CaCO3 sie tak liniowo przeklada na alkalicznosc jako HCO3? Bo z tego co zrozumiałem z Twojego artykułu i wykładu, to Alkaliczność - jony Ca = twardość resztkowa, z czego by wynikało, że potrzebne są dwa parametry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Alkaliczność, jako parametr wody, to w zasadzie tylko i wyłącznie jony HCO3- Alkaliczność rezydualna, to coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Woda ze zmiękczacza zmniejsza jak wiadomo twardość wody (czyli rozumie zmniejsza ilość Ca i Mg). Czy ktoś się orientuje o ile (mniej więcej) następuje takie zmniejszenie - 50% ? Zmiękczacz wymienia kationy wapnia i magnezu na jony sodu. Jaki może być przybliżony % wzrost ilości sodu ? I czy to jest istotne w naszym przypadku ? Edytowane 15 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 To zależy od twardości wody, u mnie maksymalnie z 20N schodzi do 6, ale ogólnie przestałem używać zmiękczacza , zdecydowanie wole wymieszać twardą z wodą z filtra RO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Ciężko mi ocenić twardość bo dostęp do tej wody będę miał po znajomości, za free, stąd pytanie "mniej więcej". Właściciel sam nie wie dokładnie, pamięta że woda jest dość mocno twarda na wejściu. Filtr RO docelowo trzeba będzie sobie sprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Ja zmięczałem wodę z 11N (marketowa) dodatkiem wapna (CaO). Spadało do 1-2N. Testy zestawem akwarystycznym JBL. Sporo soli nierozpuszczalnej się wytrąca na dnie fermentora. Twardość wody (alkaliczność) to wolne jony HCO3- Najlepiej ich się pozbyć. Wody czwartorzędowej 30N z ujęć w miastach nie da się w ten sposób zmiękczyć. Oligoceńska ma ok 15N . Kranówa w wawie 14N i daje się zmiękczać. Najlepsze chyba jednak RO mieszane z wodą plus ew dodatki CaSO4 (piwa chmielowe) lub CaCl (piwa słodowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) Odpowiadając na własne pytanie odnośnie zmiany Ca i Mg w Na podczas używania zmiękczacza wody, znalazłem takie info na brukaiser.com: High sodium levels in water can be the result of water softeners which replace calcium and magnesium ions with sodium ions. Such waters are generally unsuitable for brewing. Wychodzi na to że problem może być istotny. Właściwie to wychodzi na to, że używając wody ze zmiękczacza dobrze byłoby znać ilość Na w wodzie na wejściu aby mieć pewność że po zmiękczeniu nie przekroczymy poziomu 150 ppm. Edytowane 15 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Czy ktoś we Wrocławiu mierzył twardość przemijającą wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateos78 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Witam, ja mieszkam w Myszkowie koło Częstochowy. Ostatnio próbowałem uzyskać profil mojej wody z kranu od "dostarczyciela" kranówki ale niestety jest to droga przez mękę. Generalnie moje piwa wychodzą na kranówce takie sobie (AIPA. IPA, STOUT), jeśli chodzi o pszeniczniaki oraz wity to tragedia. Noszę się z zakupem instalacji odwrotnej osmozy i tu pytanie doświadczonych piwowarów w tej kwestii. Jaką najlepiej wybrać? (rozumie że tą bez mineralizacji, aby potem to modyfikować solami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Aż taką złą wodę miałbyś? A jak z potrawami, herbatą itp jest ok? Co do filtrów, to widziałem w pracy taki z niskiej półki (kolega wydał coś koło 300zł na allegro, ale nie do celów piwowarskich) i widok mozolnego kapania z tej rurki załamał mnie psychicznie Jeżeli tak wszystkie działają, to ja tego w praktyce nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Czy ktoś we Wrocławiu mierzył twardość przemijającą wody? A nie jest ona podana na stronie MPWiK? Zresztą i tak jest nieaktualna. Trzeba do nich napisac aby poprawili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateos78 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Aż taką złą wodę miałbyś? A jak z potrawami, herbatą itp jest ok? Co do filtrów, to widziałem w pracy taki z niskiej półki (kolega wydał coś koło 300zł na allegro, ale nie do celów piwowarskich) i widok mozolnego kapania z tej rurki załamał mnie psychicznie Jeżeli tak wszystkie działają, to ja tego w praktyce nie widzę. no właśnie tego kapania się boje:) ale z drugiej strony jeśli warka planowana to można nakapać do jakiegoś pojemnika. Co do mojej wody smak nie najgorzej (subiektywnie odczucie), na pewno jest bardzo twarda (mierzone papierkami na twardość wody) ale co ma więcej w sobie nie wiem. Generalnie w każdym moim piwie wyczuwam nutę która mnie bardzo drażni. Goryczka wychodzi tępa, łodygowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Generalnie w każdym moim piwie wyczuwam nutę która mnie bardzo drażni. Goryczka wychodzi tępa, łodygowa. przejrzyj zapiski - przyczyna może być w chmielu nie w wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się