elroy Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Kto ma dostęp do Twittera niech sprawdzi konto Charliego Papaziana. Nie mam Zdradź szczegóły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Też nie mam. Papazian reklamuje nasz klip :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Kto ma dostęp do Twittera niech sprawdzi konto Charliego Papaziana. Nie mam Zdradź szczegóły https://twitter.com/#!/CharliePapazian Generalnie chodzi o nasz klip "jestem piwowarem domowym". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dawno nie było żadnych wiadomości Tego wykresu chyba nie trzeba tłumaczyć? W ciągu ostatnich dwóch miesięcy w USA powstało 50 nowych browarów. W Holandii zorganizowano po raz pierwszy plebiscyt na najlepsze piwa roku 2011. Wygrał Jopen Jacobus Rye Pale Ale Cała lista, na które głosowano: Jopen Jacobus Rye Pale Ale (31%) Hertog Jan Oerblond (26%) Jopen Witte Rook (12%) Hertog Jan Y (11%) Jopen Fokker bier (11%) Platte Thijs, Muifelbrouwerij (10%) Dikke Deur Faun, brouwerij het Levenswater (6%) Tasty Lady (6%) La Trappe Quadrupel Oak Aged Batch 8 (5%) Gulpener Puurzaam Jaarbier 2011 (5%) Hop met de Gijt, Brouwerij de Natte Gijt (4%) Texels Skimme (3%) Limburgs Land UrWeizen (3%) Morspoorter, Leidsch Bier (3%) Smaak van Echt 2011 (3%) Emelisse Dark IPA (3%) Melkman, Brouwerij De Prael (3%) Wieckse Witte 0.0% (3%) D'n Ossekop, Muifelbrouwerij (2%) Maallust Vienna (2%) Witte Klavervier Blond Hoppenbier (2%) Ramses Shire Stout (2%) Maallust Blond (2%) Peerd Tripel, Brouwerij Maallust (2%) Emelisse TIPA (2%) Extreme Baltic Coffee Choco Mocca Porter, Klein Duimpje (2%) Maallust Weizen (2%) Maallust bier 1818 (1%) Hopla, Brouwerij De 7de Hemel (1%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Z okazji 25 lecia lokalu degustacyjnego In De Wildeman w Amsterdamie, Flying Dog wypuścił specjalne piwo Farmhouse IPA. Powstał też okolicznościowy filmik. [media] [/media] Hasintus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Drożdże piwowarskie przeszły przez "ewolucję" i zmieniły się w organizmy wielokomórkowe po zaledwie 60 dniach: http://www.wired.com...lticellularity/ Uwaga: nie trzymaj drożdży zbyt długo w lodówce bo ci wypelzną ze słoika i... Edytowane 18 Stycznia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 między połączonymi komórkami drożdży a organizmem wielokomórkowym to jest spora różnica. Dla grzybów normalne jest tworzenie grzybni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 to by było coś wrzucasz panie kilka słownie kilka robaczkow ktore potem mozna wyłowic łyżką i fermentujesz. Potem ewentualnie po jednym do butelek na refermentacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Skitof, poprosimy o tłumaczenie. Archäologische Funde von Keilschrifttafeln und Überresten verschiedener Gefäße aus der Zeit vor über 4000 Jahren bezeugen es: Schon zu Beginn der Zivilisation stand vergorener Getreidesaft bei den Bewohnern Mesopotamiens hoch in Kurs. Was aber außer den beiden Basisingredienzien Gerste und Emmer – einer Weizenart – in den Tonkrügen der Sumerer vor sich hinbraute, ist weitgehend unbekannt. Trotz der Fülle der Fundstücke und Überlieferungen, die auf frühe Vorlieben für Getränke aus vergorenem Getreide hinweisen, ist es schwierig, die alten Methoden der Brauer zu rekonstruieren, hat der Wissenschaftshistoriker und Keilschriftexperte Peter Damerow vom Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlin herausgefunden. In einem Fachartikel hat sich Damerow, der Ende November 2011 in Berlin verstorben ist, ausführlich mit den Bierbrautechnologien der Sumerer befasst. Darin äußert er große Zweifel, ob das in der Antike hochpopuläre Gebräu überhaupt ein Bier gewesen sein könnte. całość: http://www.mpg.de/4777555/sumerer_brautechnologie?filter_order=L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Świat nie zapomina o naszym guru czyli Michaelu Jacksonie. "My name really is Michael Jackson, but I don't sing, I don't dance, and I don't drink Pepsi." Fani Michaela chcą dokończyć jego serię i dokręcić odcinek konczący serię z istniejących zapisów. szczegóły: Nie umiem wkleić tego filmu na naszą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Skitof, poprosimy o tłumaczenie. Archäologische Funde von Keilschrifttafeln und Überresten verschiedener Gefäße aus der Zeit vor über 4000 Jahren bezeugen es: Schon zu Beginn der Zivilisation stand vergorener Getreidesaft bei den Bewohnern Mesopotamiens hoch in Kurs. Was aber außer den beiden Basisingredienzien Gerste und Emmer – einer Weizenart – in den Tonkrügen der Sumerer vor sich hinbraute, ist weitgehend unbekannt. Trotz der Fülle der Fundstücke und Überlieferungen, die auf frühe Vorlieben für Getränke aus vergorenem Getreide hinweisen, ist es schwierig, die alten Methoden der Brauer zu rekonstruieren, hat der Wissenschaftshistoriker und Keilschriftexperte Peter Damerow vom Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlin herausgefunden. In einem Fachartikel hat sich Damerow, der Ende November 2011 in Berlin verstorben ist, ausführlich mit den Bierbrautechnologien der Sumerer befasst. Darin äußert er große Zweifel, ob das in der Antike hochpopuläre Gebräu überhaupt ein Bier gewesen sein könnte. całość: http://www.mpg.de/47...?filter_order=L Wchodzę i od razu coś do mnie A więc: Archeologiczne znaleziska tablic z pismem klinowym oraz pozostałości różnych naczyń z przed ponad 4 tys lat potwierdzają: Już w początkach cywilizacji mieszkańcy Mezopotamii wielce cenili sobie przefermentowany sok z jęczmienia. Jednakże dalej nie wiemy, co oprócz podstawowych składników czyli jęczmienia i płaskurki - rodzaj pszenicy - warzył sobie w glinianych dzbanach Sumeryjczyk. Pomimo licznych znalezisk i przekazów świadczących o najdawniejszych upodobaniach do napojów z przefermentowanych zbóż, niełatwo jest zrekonstruować dawne metody piwowarów - stwierdza historyk i ekspert pisma klinowego Peter Damerow z Instytutu Historii Nauki Maxa Plancka w Berlinie. Damerow, który zmarł pod koniec listopada 2011 r. w jednym ze swoich artykułów obszernie opisywał technologię warzenia piwa u Sumerów. Wyraził w nim wątpliwość czy wówczas tak popularny napój w ogóle może być nazywany piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Tłumacz resztę z tej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skitof Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Tłumacz resztę z tej strony Chodzi mu generalnie o to, że we wszystkich zachowanych "dokumentach" brak jest jakichkolwiek informacji o technologii warzenia, recepturze i efekcie końcowym trunku. Nie wiadomo np. czy ten trunek zawierał alkohol, czy był raczej kwasem chlebowym. Dlatego stawia on bardziej ogólne pytanie: na ile można porównywać antyczne produkty ze współczesnymi - odnosi się tu np. do różnych prób warzenia piwa "według antycznych metod" - wg niego takie sformułowanie to duże nadużycie, choć docenia podobne eksperymenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Nie wiadomo np. czy ten trunek zawierał alkohol, czy był raczej kwasem chlebowym. Jakby nie zawierał, to nikt by sobie nim głowy nie zawracał. Edytowane 19 Stycznia 2012 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 kopyr zawracałby sobie bo to była jedna z niewielu bezpiecznych rzeczy po której nie musiałeś używać szampanówki (jak to zrobił zajączek u Bartłoczyka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 kopyr zawracałby sobie bo to była jedna z niewielu bezpiecznych rzeczy po której nie musiałeś używać szampanówki (jak to zrobił zajączek u Bartłoczyka) Ludzie po to się osiedlili, zamiast się włóczyć, żeby produkować alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Pamiętam, jak się uczyłem na egzamin z historii starożytnej, to w podręczniku dotyczącym Sumerów była część poświęcona mitologii sumeryjskiej i cechującej ją żartobliwości. Jako przykład podany był mit o tym jak pewien sumeryjski bóg wypił za dużo piwa i pijany stworzył zdeformowanych ludzi ( nie jestem pewien czy na pewno chodzilo o ludzkie choroby czy jakiś inny aspekt rzeczywistości, ale na pewno był fragment o wypiciu za dużej ilości piwa i smutnych konsekwencjach upojenia alkoholowego ). To tyle z mojej strony, na temat ew. zawartości alkoholu w antycznym piwie. Z tego co pamiętam z zajęć material dotyczący tych antycznych cywilizacji jest olbrzymi i w większości nie opracowany. Więc z ostatecznymi wnioskami w tym temacie pewnie będzie trzeba jeszcze troche poczekać. Edytowane 19 Stycznia 2012 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Oficjalnie otwarto nowy browar Trapistów w Austrii. http://www.nachrichten.at/oberoesterreich/art4,815832 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Browar Sierra Nevada wypuścił pomadkę do ust o smaku chmielu i mięty. Pomadka nie jest tłusta więc nie niszczy piany na piwie tak jak tradycyjne szminki oraz nie zostawia śladów na szkle. Można ją nabyć na stronie browaru za 1 dolca. Podobne mazidło wypuścił Heineken. [media] [/media] wassyl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 (edytowane) Browar Sallandslandbier wypuścił po raz kolejny, z okazji rozpoczęcia sezonu na szparagi, piwo szparagowe. Szparaga podobno jest dodawana do gotowania brzeczki. Jest to witbier. http://www.sallandsl...er.nl/home.html Edytowane 23 Marca 2012 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Piłeś to? Jeśli tak to jak wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 W 2007 i 2010 Duvel wypuścił specjalne wersje z innymi odmianami chmielu. Akcja odniosła sukces więc teraz co roku będzie wypuszczana ta seria z róznym chmielem. W tym roku padło na Citrę. Piwo dostępne będzie od połowy kwietnia. W poprzednich edycjach Duvel był w butelkach 0,75 w tym roku będzie także w bączkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Masz problemy z pianą na Twoich piwach? Już po problemie. Ten oto japoński wynalazek zapewni wspaniałą pianę każdemu piwu. http://www.wtf.nl/grenzeloos/258/bier-met-japanse-ijskraag.html#.T3wHf7mT_fw.twitter Gdyby kto umiał wyciagnąć ze strony ten filmik to wkleję go tu bezpośrednio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Dawson z Brewing TV warzy grodziskie: http://www.northernbrewer.com/connect/2012/04/notes-on-a-brewday-weyermann-g/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 http://finanse.wp.pl/gid,14407757,galeria.html?T =1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się