Pawelw3 Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Cześć, warzę już 5 warkę piwa i zauważyłem, że mam z reguły niższą wydajność niż podana przez producenta. Za przykład weźmy pszeniczniaka, którego robię dzisiaj: Nasyp: - słód pilzneński Weyermann 2,5 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,3 kg - płatki pszeniczne błyskawiczne 0,5 kg Zacieranie: - 62 - 64 st. C przez 30 min w 15 l wody - podnoszenie temperatury ~ 7 min - 72 st. C do negatywnej próby jodowej - brak granatowego zabarwienia (u mnie wyszło dzisiaj 25 min) Filtrowanie: - filtruję za pomocą wężyka z oplotu - przelałem całość do fermentora z kranikiem, do którego jest podłączony wężyk z oplotu - odczekałem 20 min aż młóto opadnie na dno i zacząłem filtrację - wysładzałem wodą do otrzymania około 20 l brzeczki - zmierzyłem BLG (oczywiście po wystudzeniu) i wyszło mi 11,5 BLG Jest to zestaw z browamatora Witbier 13,0 BLG na 20 litrów, natomiast mi dopiero po odparowaniu do ~18 l wyszło rzeczywiście te 13 BLG więc na tym etapie mam już 10% straty. I tutaj rodzi się moje pytanie, czy jest to spowodowane słodami które dostarcza producent, czy jednak wina leży po mojej stronie i proces przygotowania jest obarczony błędami, które skutkują obniżeniem wydajności. Jeżeli coś pominąłem to przepraszam i w razie dodatkowych pytań uzupełnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 5 godzin temu, Pawelw3 napisał(a): I tutaj rodzi się moje pytanie, czy jest to spowodowane słodami które dostarcza producent, czy jednak wina leży po mojej stronie i proces przygotowania jest obarczony błędami, które skutkują obniżeniem wydajności. Te 13Blg z zestawu to dla początkującego jest ciężkie do osiągnięcia - wydajność musiałaby być na poziomie 85%. U Ciebie jest to jakieś 74%, co jest dobrym wynikiem. Wydajność można podnieść zacierając 90min w 67st. C, potem wygrzew w 76-78 st. C. Pewnie jakieś 0,5 -1 Blg podskoczy. Ale u Ciebie jest zapewne wysładzanie do poprawy. Krok 1 (opcjonalny) - zaizoluj dobrze fermentator z wężykiem Krok 2 - nie czekaj 20 minut na ułożenie złoża. 5 min wystarczy. Krok 3 - lej wodę powoli na talerzyk, ale tak aby nie odsłonić młóta. Odkręcaj powoli kranik - tempo wysładzania to ok 1l/min. Sprawdzaj czy woda nie kanalikuje przez złoże. Krok 4 - wysładzaj do objętości docelowej + strata na odparowanie + strata z chmielenia. Pewnie tak z 23-24l w sumie powinieneś uzyskać Daj znać czy pomogłem 🙂 Edytowane 3 godziny temu przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unmatched Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Miałem ten sam problem. Zbyt krótko wysładzasz, 20l brzeczki powinieneś otrzymać dopiero po odparowaniu. Wysadzać można do momentu aż to co wypływa z wężyka będzie miało 2blg. Nie wiem czy da się to ustalić (do jakiego momentu wysładzać żeby uzyskać kompromis między czasem gotowania a wydajnością zacierania) inaczej niż metoda prób i błędów. Ale napewno po filtracji powieneś uzyskać więcej brzeczki niż ilość na którą jest robiony zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, Unmatched napisał(a): Wysadzać można do momentu aż to co wypływa z wężyka będzie miało 2blg. Nie wiem czy da się to ustalić (do jakiego momentu wysładzać żeby uzyskać kompromis między czasem gotowania a wydajnością zacierania) inaczej niż metoda prób i błędów. Te 2 Blg to umowna wartość. Nie ma co się tym zbytnio przejmować. Po prostu trzeba znać swoje straty z chmielenia i odparowanie i uwzględnić to w ilości brzeczki po wysładzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Czemu wysładzałeś do 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi