Pawelw3 Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Cześć, warzę już 5 warkę piwa i zauważyłem, że mam z reguły niższą wydajność niż podana przez producenta. Za przykład weźmy pszeniczniaka, którego robię dzisiaj: Nasyp: - słód pilzneński Weyermann 2,5 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,3 kg - płatki pszeniczne błyskawiczne 0,5 kg Zacieranie: - 62 - 64 st. C przez 30 min w 15 l wody - podnoszenie temperatury ~ 7 min - 72 st. C do negatywnej próby jodowej - brak granatowego zabarwienia (u mnie wyszło dzisiaj 25 min) Filtrowanie: - filtruję za pomocą wężyka z oplotu - przelałem całość do fermentora z kranikiem, do którego jest podłączony wężyk z oplotu - odczekałem 20 min aż młóto opadnie na dno i zacząłem filtrację - wysładzałem wodą do otrzymania około 20 l brzeczki - zmierzyłem BLG (oczywiście po wystudzeniu) i wyszło mi 11,5 BLG Jest to zestaw z browamatora Witbier 13,0 BLG na 20 litrów, natomiast mi dopiero po odparowaniu do ~18 l wyszło rzeczywiście te 13 BLG więc na tym etapie mam już 10% straty. I tutaj rodzi się moje pytanie, czy jest to spowodowane słodami które dostarcza producent, czy jednak wina leży po mojej stronie i proces przygotowania jest obarczony błędami, które skutkują obniżeniem wydajności. Jeżeli coś pominąłem to przepraszam i w razie dodatkowych pytań uzupełnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 5 godzin temu, Pawelw3 napisał(a): I tutaj rodzi się moje pytanie, czy jest to spowodowane słodami które dostarcza producent, czy jednak wina leży po mojej stronie i proces przygotowania jest obarczony błędami, które skutkują obniżeniem wydajności. Te 13Blg z zestawu to dla początkującego jest ciężkie do osiągnięcia - wydajność musiałaby być na poziomie 85%. U Ciebie jest to jakieś 74%, co jest dobrym wynikiem. Wydajność można podnieść zacierając 90min w 67st. C, potem wygrzew w 76-78 st. C. Pewnie jakieś 0,5 -1 Blg podskoczy. Ale u Ciebie jest zapewne wysładzanie do poprawy. Krok 1 (opcjonalny) - zaizoluj dobrze fermentator z wężykiem Krok 2 - nie czekaj 20 minut na ułożenie złoża. 5 min wystarczy. Krok 3 - lej wodę powoli na talerzyk, ale tak aby nie odsłonić młóta. Odkręcaj powoli kranik - tempo wysładzania to ok 1l/min. Sprawdzaj czy woda nie kanalikuje przez złoże. Krok 4 - wysładzaj do objętości docelowej + strata na odparowanie + strata z chmielenia. Pewnie tak z 23-24l w sumie powinieneś uzyskać Daj znać czy pomogłem 🙂 Edytowane 3 godziny temu przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unmatched Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Miałem ten sam problem. Zbyt krótko wysładzasz, 20l brzeczki powinieneś otrzymać dopiero po odparowaniu. Wysadzać można do momentu aż to co wypływa z wężyka będzie miało 2blg. Nie wiem czy da się to ustalić (do jakiego momentu wysładzać żeby uzyskać kompromis między czasem gotowania a wydajnością zacierania) inaczej niż metoda prób i błędów. Ale napewno po filtracji powieneś uzyskać więcej brzeczki niż ilość na którą jest robiony zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, Unmatched napisał(a): Wysadzać można do momentu aż to co wypływa z wężyka będzie miało 2blg. Nie wiem czy da się to ustalić (do jakiego momentu wysładzać żeby uzyskać kompromis między czasem gotowania a wydajnością zacierania) inaczej niż metoda prób i błędów. Te 2 Blg to umowna wartość. Nie ma co się tym zbytnio przejmować. Po prostu trzeba znać swoje straty z chmielenia i odparowanie i uwzględnić to w ilości brzeczki po wysładzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Czemu wysładzałeś do 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się