Pawelw3 Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada Cześć, warzę już 5 warkę piwa i zauważyłem, że mam z reguły niższą wydajność niż podana przez producenta. Za przykład weźmy pszeniczniaka, którego robię dzisiaj: Nasyp: - słód pilzneński Weyermann 2,5 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,3 kg - płatki pszeniczne błyskawiczne 0,5 kg Zacieranie: - 62 - 64 st. C przez 30 min w 15 l wody - podnoszenie temperatury ~ 7 min - 72 st. C do negatywnej próby jodowej - brak granatowego zabarwienia (u mnie wyszło dzisiaj 25 min) Filtrowanie: - filtruję za pomocą wężyka z oplotu - przelałem całość do fermentora z kranikiem, do którego jest podłączony wężyk z oplotu - odczekałem 20 min aż młóto opadnie na dno i zacząłem filtrację - wysładzałem wodą do otrzymania około 20 l brzeczki - zmierzyłem BLG (oczywiście po wystudzeniu) i wyszło mi 11,5 BLG Jest to zestaw z browamatora Witbier 13,0 BLG na 20 litrów, natomiast mi dopiero po odparowaniu do ~18 l wyszło rzeczywiście te 13 BLG więc na tym etapie mam już 10% straty. I tutaj rodzi się moje pytanie, czy jest to spowodowane słodami które dostarcza producent, czy jednak wina leży po mojej stronie i proces przygotowania jest obarczony błędami, które skutkują obniżeniem wydajności. Jeżeli coś pominąłem to przepraszam i w razie dodatkowych pytań uzupełnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada (edytowane) 5 godzin temu, Pawelw3 napisał(a): I tutaj rodzi się moje pytanie, czy jest to spowodowane słodami które dostarcza producent, czy jednak wina leży po mojej stronie i proces przygotowania jest obarczony błędami, które skutkują obniżeniem wydajności. Te 13Blg z zestawu to dla początkującego jest ciężkie do osiągnięcia - wydajność musiałaby być na poziomie 85%. U Ciebie jest to jakieś 74%, co jest dobrym wynikiem. Wydajność można podnieść zacierając 90min w 67st. C, potem wygrzew w 76-78 st. C. Pewnie jakieś 0,5 -1 Blg podskoczy. Ale u Ciebie jest zapewne wysładzanie do poprawy. Krok 1 (opcjonalny) - zaizoluj dobrze fermentator z wężykiem Krok 2 - nie czekaj 20 minut na ułożenie złoża. 5 min wystarczy. Krok 3 - lej wodę powoli na talerzyk, ale tak aby nie odsłonić młóta. Odkręcaj powoli kranik - tempo wysładzania to ok 1l/min. Sprawdzaj czy woda nie kanalikuje przez złoże. Krok 4 - wysładzaj do objętości docelowej + strata na odparowanie + strata z chmielenia. Pewnie tak z 23-24l w sumie powinieneś uzyskać Daj znać czy pomogłem 🙂 Edytowane 8 Listopada przez wizi Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unmatched Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada Miałem ten sam problem. Zbyt krótko wysładzasz, 20l brzeczki powinieneś otrzymać dopiero po odparowaniu. Wysadzać można do momentu aż to co wypływa z wężyka będzie miało 2blg. Nie wiem czy da się to ustalić (do jakiego momentu wysładzać żeby uzyskać kompromis między czasem gotowania a wydajnością zacierania) inaczej niż metoda prób i błędów. Ale napewno po filtracji powieneś uzyskać więcej brzeczki niż ilość na którą jest robiony zestaw Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 1 minutę temu, Unmatched napisał(a): Wysadzać można do momentu aż to co wypływa z wężyka będzie miało 2blg. Nie wiem czy da się to ustalić (do jakiego momentu wysładzać żeby uzyskać kompromis między czasem gotowania a wydajnością zacierania) inaczej niż metoda prób i błędów. Te 2 Blg to umowna wartość. Nie ma co się tym zbytnio przejmować. Po prostu trzeba znać swoje straty z chmielenia i odparowanie i uwzględnić to w ilości brzeczki po wysładzaniu. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Listopada Udostępnij Opublikowano 8 Listopada Czemu wysładzałeś do 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 9 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada Dzięki wszystkim za odpowiedzi, przy kolejnej warce będę wysładzał do większej objętości. Mam jeszcze dwa pytania, żeby nie zakładać kolejnego tematu: 1. Czy jest jakaś zalecana strona z przepisami? Chciałbym robić warki na 22-23 l, a większość zestawów jest na 20 l, wiadomo to co robiłem mogę przeskalować, ale w przypadku stylów których nie robiłem, nie mam pojęcia ile i co stosować. 2. Po wczorajszym przeniczniaku, podczas wygotowywania powstało dużo takich zlepów (białkowych?), i zastanawiałem się czy zlać je do fermentora czy potraktować jako straty. Zrobiłem wirek jednak przy dnie one pływały w jakimś litrze brzeczki i nie chciały zdekantować. Stosuję hop spider, więc nie było tam chmielin/przypraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 17 minut temu, Pawelw3 napisał(a): Czy jest jakaś zalecana strona z przepisami? https://piwo.org/forums/topic/32686-źródła-receptur-skąd-brać-przepisy/ - poczytaj tutaj. https://www.beertools.com/library/ - pozwala skalować. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2 blg, a zwłaszcza 2 litry różnicy to tak naprawdę żadna różnica. Możesz też użyć pół kilo słodu więcej. Receptur też nie musisz się sztywno trzymać (oczywiście w granicach rozsądku), jak to mawiają: browar to nie apteka. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada Udostępnij Opublikowano 9 Listopada W dniu 8.11.2024 o 11:48, Pawelw3 napisał(a): Cześć, warzę już 5 warkę piwa i zauważyłem, że mam z reguły niższą wydajność niż podana przez producenta. Za przykład weźmy pszeniczniaka, którego robię dzisiaj: Przy 20 warce stwierdzisz że tak1 urok Twojej warzelni i albo będziesz warzył mniejsze warki albo sypniesz troche więcej słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano Niedziela o 07:33 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 07:33 20 godzin temu, Pawelw3 napisał(a): 2. Po wczorajszym przeniczniaku, podczas wygotowywania powstało dużo takich zlepów (białkowych?), i zastanawiałem się czy zlać je do fermentora czy potraktować jako straty. Zrobiłem wirek jednak przy dnie one pływały w jakimś litrze brzeczki i nie chciały zdekantować. Stosuję hop spider, więc nie było tam chmielin/przypraw. Ogólnie to straty. Ale jak zaciągniesz trochę przy dekantacji to nic się nie stanie. W słodzie pszenicznym i tak jest więcej białek niż w jęczmiennym. Do piw czysto jęczmiennych niektórzy zalecają zaciągnąć trochę osadu białkowego. 21 godzin temu, Pawelw3 napisał(a): 1. Czy jest jakaś zalecana strona z przepisami? Chciałbym robić warki na 22-23 l, a większość zestawów jest na 20 l, wiadomo to co robiłem mogę przeskalować, ale w przypadku stylów których nie robiłem, nie mam pojęcia ile i co stosować. Poczytaj post zasady. Ze swojej strony polecam zapiski piwowarów na naszym forum. W szczególności tych bardziej doświadczonych oraz te wpisy, które oprócz receptury, zawierają też opis gotowego piwa. Co do skalowania to wszystko skalujesz wagowo. Jedynie drożdże możesz zostawić w takiej ilości jak na 20l. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Niedziela o 10:52 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 10:52 1) pszenica 11 blg to fajne parametry dla pszenicy 2) tak jak wyzej - mozna zawsze dosypac slodu lub skorygowac cukrem albo ekstraktem suchym 3) i tak w pszenicy wazniejsze sa odpowiednie drozdze ich ilosc i odpowiednia kontrola temperatury tutaj mozesz zobaczyc jak koksu robi pszenice Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi