Skocz do zawartości

Lager Coopers słód gozdawa Hell;)


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Nadal się nie poddaję zakupiłem więc nowy fermentor i wróciłem do pierwszego piwa które zrobiłem ;) jako że nie mam korka grawitacyjnego ponieważ nie sprawdziłem aukcji zbyt dokładnie mam nadzieje że uda mi się bezpiecznię zabutelkować piwo i mimo jego braku zbyt wiele osadu nie wleci do początkowych butelek ;) tym bardziej ze nie mam zamiary robić Cichej ;) burzliwa już zamną i mogę powiedzieć że naprawde od dawna nie slyszalem teakiego bulgotania . Być może poprzednie fermentor był już nie szczelny ..... 

IMG20250517230431.jpg

IMG20250517230438.jpg

IMG20250517213422.jpg

IMG20250517213106.jpg

IMG20250517203946.jpg

IMG20250517213422.jpg

IMG20250517213106.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak ale pytanie mma takie panowie bo w korku nie umieściłem reduktora osadu i zastanawiam sie czy nie bedzie przy przelewaniu mi osad zaciągac do butelek...:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

fermentacja chyba trwa nadal bulgocze piwko raz na godzine;) wiec peewnie staey fermentor już był nieszczelny poprzedni zapewne . to juz bedzie 3 tydzień;) ktos się wypowie ??;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 tygodnie w temperaturze pokojowej? Obstawiałbym raczej podnoszenie się temperatury otoczenia ostatnimi dniami. 

Zmierz blg i powtórz za kilka dni, jak odczyt się nie zmieni - fermentacja się raczej zakończyła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.06.2025 o 23:00, punix napisał(a):

Zmierz blg i powtórz za kilka dni, jak odczyt się nie zmieni - fermentacja się raczej zakończyła

@Panama_536 jak nie zrobiłeś tego.

 

To nikt Tobie nie powie. 

 

Jak się spieszysz to rozlewaj i pij szybko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie . Zabutelkowałem to piwko ale końcowe blg wynosiło 3 a początkowe 12 więc nie zeszło do 1 . Natomiast w smaku było całkiem przyzwoite :) więc raczej nie powinno bys zakażone heh. Faktycznie ten reduktor osadów wkraniku nie daje nic :) po całości ukonczenia od razu wymyłem fermentor płynem do naczyń a potem spryskale. desanem  wymoczyłem kranik oraz grawitacyjny .Pozostało tylko czekać . Podzielś sie od razu z wami co z tego wyszło za jakies 3 tygodnie;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich :) piwko wyszło wysmienite nie ma fontanny smakuje świetnie zero posmaków kwiatowych . Nie wiem jak to możliwe- ale smakuje lepiej od niejednego krafta za 10 zł :) i alkocholu też ma sporo .Wypijesz 5 i jest pięknie rano głowa nie boli;)następne robie ciemne, zobaczymy czy dobrze zdezynfekowalem wszystko ;) pozdrawiam i życze milego dzionka 

IMG20250716190128.jpg

Edytowane przez Panama_536
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.