Skocz do zawartości

Kiedy dodać owoce


RenoGatT

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Dodawał ktoś owoce przeciery (pulpe, puree) do gotującej brzeczki, 
lub na ostatnie minutu gotowania? 
Albo na etapie chłodzenie na kilkanaście minut jak brzeczka ma około 80°C ? 
Jakue efekty mieliście? 
Czy takie dodatki pure czy pulpa lepiej dodać na fermentacje cichą na zimno i na jak długo ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, wizi napisał(a):

Jak dodasz pulpę do gorącej brzeczki to zrobisz kompot.

 

Lepiej na zimno, dużo tego na forum było. Poszukaj też w zapiskach piwowarów.

Chciał bym uniknąć dodawania na zimno więc szukam innego sposobu. Myślę żeby dodać pure podczas chłodzenia brzeczki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, RenoGatT napisał(a):

Chciał bym uniknąć dodawania na zimno więc szukam innego sposobu. Myślę żeby dodać pure podczas chłodzenia brzeczki. 

Przecież normalnym jest dodawanie do fermentacji.

Otwierasz puszkę, dodajesz - gdzie problem ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, fotohobby napisał(a):

Przecież normalnym jest dodawanie do fermentacji.

Otwierasz puszkę, dodajesz - gdzie problem ?

Zaleca się żeby puree wymieszać z piwem, nie chce mieszać natleniać sfermentowanego piwa,  możliwe ze zostaną jakieś osady owocowe czyli dobrze by było zlać i odfiltrować przed butelkowaniem czyli kolejne natlenianie, każde otwieranie wiadra zawsze jakieś ryzyko infekcji,  jak jest możliwość to staram robić się piwa w jednym fermentorze bez zlewania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, RenoGatT napisał(a):

Zaleca się żeby puree wymieszać z piwem, nie chce mieszać natleniać sfermentowanego piwa,  możliwe ze zostaną jakieś osady owocowe czyli dobrze by było zlać i odfiltrować przed butelkowaniem czyli kolejne natlenianie, każde otwieranie wiadra zawsze jakieś ryzyko infekcji,  jak jest możliwość to staram robić się piwa w jednym fermentorze bez zlewania

Dodawanie owoców na początku fermentacji spowoduje wydmuchanie znacznej części aromatu z dwutlenkiem węgla. Utlenienie akurat nie jest w tym wypadku tak dużym problemem, bo cukry z owoców będą przeterminowane, co powinno zniwelować wpływ tlenu, na podobnej zasadzie jak przy refermentacji. Nie wyważaj otwartych drzwi, nawet wśród przeciwników "secondary fermentation" dodatek owoców uchodzi za wyjątek. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Łachim napisał(a):

Dodawanie owoców na początku fermentacji spowoduje wydmuchanie znacznej części aromatu z dwutlenkiem węgla

Wychodzi z tego, że chmielenie na hop stand czy whirlpool jest mało wydajne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, RenoGatT napisał(a):

Zaleca się żeby puree wymieszać z piwem, nie chce mieszać natleniać sfermentowanego piwa,  możliwe ze zostaną jakieś osady owocowe czyli dobrze by było zlać i odfiltrować przed butelkowaniem czyli kolejne natlenianie, każde otwieranie wiadra zawsze jakieś ryzyko infekcji,  jak jest możliwość to staram robić się piwa w jednym fermentorze bez zlewania

Przecież dodajesz w trakcie ( pod koniec) fermentacji, jeszcze ja pobudzając, więc tlen zostanie zużyty 

Godzinę temu, Dawid Szatan napisał(a):

Wychodzi z tego, że chmielenie na hop stand czy whirlpool jest mało wydajne.

W stosunku do chmielenia na zimno na pewno tak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Dawid Szatan napisał(a):

Wychodzi z tego, że chmielenie na hop stand czy whirlpool jest mało wydajne.

Tak jak pisał @fotohobby, a poza tym aromaty chmielowe mają różny charakter - inaczej zachowują się żywice, inaczej związki lotne, niektóre powstają w trakcie fermentacji (biotransformacja). W przypadku owoców bardzo często chodzi o aromaty siarkowe/tiolowe, które są bardzo lotne (nawiasem mówiąc między innymi dlatego ludzie są na nie bardzo wrażliwi - pomagały w znalezieniu pożywienia). Mówiąc krótko, będzie ładnie pachniało z fermentora, a słabo z piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.