RenoGatT Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca Dzień dobry. Dodawał ktoś owoce przeciery (pulpe, puree) do gotującej brzeczki, lub na ostatnie minutu gotowania? Albo na etapie chłodzenie na kilkanaście minut jak brzeczka ma około 80°C ? Jakue efekty mieliście? Czy takie dodatki pure czy pulpa lepiej dodać na fermentacje cichą na zimno i na jak długo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca Jak dodasz pulpę do gorącej brzeczki to zrobisz kompot. Lepiej na zimno, dużo tego na forum było. Poszukaj też w zapiskach piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoGatT Opublikowano 17 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 10 minut temu, wizi napisał(a): Jak dodasz pulpę do gorącej brzeczki to zrobisz kompot. Lepiej na zimno, dużo tego na forum było. Poszukaj też w zapiskach piwowarów. Chciał bym uniknąć dodawania na zimno więc szukam innego sposobu. Myślę żeby dodać pure podczas chłodzenia brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca To już lepiej po schłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 3 godziny temu, RenoGatT napisał(a): Chciał bym uniknąć dodawania na zimno więc szukam innego sposobu. Myślę żeby dodać pure podczas chłodzenia brzeczki. Przecież normalnym jest dodawanie do fermentacji. Otwierasz puszkę, dodajesz - gdzie problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RenoGatT Opublikowano 17 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2 godziny temu, fotohobby napisał(a): Przecież normalnym jest dodawanie do fermentacji. Otwierasz puszkę, dodajesz - gdzie problem ? Zaleca się żeby puree wymieszać z piwem, nie chce mieszać natleniać sfermentowanego piwa, możliwe ze zostaną jakieś osady owocowe czyli dobrze by było zlać i odfiltrować przed butelkowaniem czyli kolejne natlenianie, każde otwieranie wiadra zawsze jakieś ryzyko infekcji, jak jest możliwość to staram robić się piwa w jednym fermentorze bez zlewania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca Do oddzielenia pulpy i tak wypadałoby zrobić cold crash - w garze po gotowaniu będzie ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 11 godzin temu, RenoGatT napisał(a): Zaleca się żeby puree wymieszać z piwem, nie chce mieszać natleniać sfermentowanego piwa, możliwe ze zostaną jakieś osady owocowe czyli dobrze by było zlać i odfiltrować przed butelkowaniem czyli kolejne natlenianie, każde otwieranie wiadra zawsze jakieś ryzyko infekcji, jak jest możliwość to staram robić się piwa w jednym fermentorze bez zlewania Dodawanie owoców na początku fermentacji spowoduje wydmuchanie znacznej części aromatu z dwutlenkiem węgla. Utlenienie akurat nie jest w tym wypadku tak dużym problemem, bo cukry z owoców będą przeterminowane, co powinno zniwelować wpływ tlenu, na podobnej zasadzie jak przy refermentacji. Nie wyważaj otwartych drzwi, nawet wśród przeciwników "secondary fermentation" dodatek owoców uchodzi za wyjątek. RenoGatT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 1 godzinę temu, Łachim napisał(a): Dodawanie owoców na początku fermentacji spowoduje wydmuchanie znacznej części aromatu z dwutlenkiem węgla Wychodzi z tego, że chmielenie na hop stand czy whirlpool jest mało wydajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 14 godzin temu, RenoGatT napisał(a): Zaleca się żeby puree wymieszać z piwem, nie chce mieszać natleniać sfermentowanego piwa, możliwe ze zostaną jakieś osady owocowe czyli dobrze by było zlać i odfiltrować przed butelkowaniem czyli kolejne natlenianie, każde otwieranie wiadra zawsze jakieś ryzyko infekcji, jak jest możliwość to staram robić się piwa w jednym fermentorze bez zlewania Przecież dodajesz w trakcie ( pod koniec) fermentacji, jeszcze ja pobudzając, więc tlen zostanie zużyty Godzinę temu, Dawid Szatan napisał(a): Wychodzi z tego, że chmielenie na hop stand czy whirlpool jest mało wydajne. W stosunku do chmielenia na zimno na pewno tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca Godzinę temu, Dawid Szatan napisał(a): Wychodzi z tego, że chmielenie na hop stand czy whirlpool jest mało wydajne. Tak jak pisał @fotohobby, a poza tym aromaty chmielowe mają różny charakter - inaczej zachowują się żywice, inaczej związki lotne, niektóre powstają w trakcie fermentacji (biotransformacja). W przypadku owoców bardzo często chodzi o aromaty siarkowe/tiolowe, które są bardzo lotne (nawiasem mówiąc między innymi dlatego ludzie są na nie bardzo wrażliwi - pomagały w znalezieniu pożywienia). Mówiąc krótko, będzie ładnie pachniało z fermentora, a słabo z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano Środa o 20:53 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:53 https://www.milkthefunk.com/wiki/Soured_Fruit_Beer Może to coś pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu W dniu 18.06.2025 o 09:15, Dawid Szatan napisał(a): Wychodzi z tego, że chmielenie na hop stand czy whirlpool jest mało wydajne. W celu samodzielnej oceny polecam zrobić eksperyment: Zrobić dwie warki 20 l American Pale Ale (np. 100% pils/pale ale), 100 g sprawdzonego amerykańskiego chmielu na 60' - wg uznania (jaką goryczkę się lubi) 15' - 25 g chmielu 1' - 25 g chmielu wariant I - hop stand 50 g chmielu, bez dry hopping wariant II - bez hop standu, 50 g chmielu na zimno Mam wrażenie, że będą różnice w intensywności aromatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się