Celdur Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Z tego co pamiętam, to maxacid to właśnie roztwór nasycony kwasu cytrynowego, ale pewności nie mam. Też tak gdzieś na forum czytałem. Ale wychodzi na to, że to jednak coś innego. Wg karty technicznej to wodorosiarczan (VI) sodu. WojtekW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 tak masz rację Co do szybkiej aktywacji, to rozpuścił bym kwas cytrynowy w małej ilości wody i dodał bezpośrednio do nie aktywnego roztworu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Kiedyś MEXACID to był właśnie kwasek cytrynowy, od niedawna zmienili na wodorosiarczan (VI) sodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 tak masz rację Co do szybkiej aktywacji, to rozpuścił bym kwas cytrynowy w małej ilości wody i dodał bezpośrednio do nie aktywnego roztworu Z tego co pamiętam to w instrukcji przestrzegają przed takim postępowaniem. Ale może to znowu zależy od producenta. IMO nie jest to dobre postępowanie bo powstający gwałtownie ClO2 nie ma się w czym rozpuścić skutkiem czego są spore straty i niebezpieczeństwo zatrucia. leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 niebezpieczeństwo zatrucia. Właśnie ostatnio, jak szukałem informacji nt. użycia chloru do wody basenowej doczytałem, że w stanie gazowym 1000ppm to kilka wdechów i trup. Jak roztwór, czy to aktywny czy roboczy, trochę postoi to się w pojemniku ładna chmurka robi - ciekaw jestem, skoro RA to 2000ppm, jakie stężenie jest w chmurce w pojemniku z RA po pewnym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 (edytowane) tak masz rację Co do szybkiej aktywacji, to rozpuścił bym kwas cytrynowy w małej ilości wody i dodał bezpośrednio do nie aktywnego roztworu Z tego co pamiętam to w instrukcji przestrzegają przed takim postępowaniem. Ale może to znowu zależy od producenta. IMO nie jest to dobre postępowanie bo powstający gwałtownie ClO2 nie ma się w czym rozpuścić skutkiem czego są spore straty i niebezpieczeństwo zatrucia. dla tego właśnie nie jest to polecana procedura, a stosuję ją tylko w nagłych przypadkach (jak mi braknie RA), co się zdarza bardzo rzadko. Poza tym robi się od razu RR (200ppm) z pominięciem RA, co pozwala na większe rozpuszczenie ClO2 w wodzie. Tak jak pisałem wcześniej roztwór jest do natychmiastowego użycia i bardzo szybko się rozkłada. Edytowane 28 Czerwca 2013 przez leszcz007 JacekKocurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 No risk no fun . Ja jednak wolę na okazje awaryjne zostawić sobie OXI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Jak sądzicie, czy opary ClO2 nadadzą się do dezynfekcji obuwia? Wstawiłem je do wiadra z roztworem 2000 ppm i pogazuję przez dobę. Zakładam, że powinno wybić wszelkie bakterie, ale czy tak będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Bałbym się zniszczenia obuwia - te opary są dosyć żrące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 2000 ppm to niedźwiedzia by zabiło chyba. Może lepsza byłaby mgiełka 400 ppm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Trza było pisać przed godz. 7. Teraz za późno Pogazuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Niewiele jest materiałów, które wytrzymują długi kontakt z dwutlenkiem chloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Padają często pytania młodych piwowarów, co jest najlepsze do dezynfekcji. CLO2 często jest traktowane jako ten najdroższy produkt, do tego podobno jakieś skomplikowane rozrobienie, no i przecież drogo, cena około 34 zł. Wczoraj tak patrzę na swoje butelki CLO2 i wychodzi na to, że po pierwszym sezonie używania zużyje około 1/4 środka (24 warki, startery, butelkowanie). Czyli koszt na 1 mój sezon = 8,5 zł a koszt na 1 warkę = 0,35 gr. Patrząc na realne koszta, wysoką skuteczność środka i to że nie trzeba go płukać jest to moim zdaniem najlepszy aktualnie środkiem dezynfekcyjny na rynku. Wszystkim, którzy jeszcze się nie przekonali, a zwłaszcza tym, którzy mają częste problemy z infekcjami, gorąco polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Gdzie można zakupić CLO2, czy możecie podać mi sprawdzony sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 alepiwo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Centrum Piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Albo gdziekolwiek indziej, szukaj preparatu Armex 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Mam problem z RA . Drugi raz mam sytuację że po rozrobieniu RA traci żółtawy kolor i nie wydziela żadnego zapachu po około 2, 3 tygodniach. Rozrabiam 2,5 litra i wcześniej spokojnie miesiąc RA sobie stało i było ok. Kanister trzymam w chłodnym ( poniżej 20 teraz , a zima i wiosna 16 stopni ) miejscu. Tyle że na parapecie od północnej strony więc światło tam nie pada bezpośrednio , ale jednak jest. Co może być tego przyczyną? Chyba że czegoś nie wiem i tylko tyle RA wytrzymuje. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Z tego co ja pamiętam RA jest OK przez jakiś 1 miesiąc. Należy go przetrzymywać w nienasłonecznionym (wogóle) miejscu. Ja rozrabiam 1 litr maks. Przetrzymuję z dala od okna w pudełku kartonowym - zero światła. W karcie technicznej jest o tym mowa, choć piszą znowu o 3 miesiącach stabilności RA: http://www.google.pl....69837884,d.bGE Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Czyli pewnie powodem jest właśnie dostęp światła. Zimną pewnie sporo mniej go do tego pomieszczenia wpadało. Rozrabiam 2,5 , bo do jednorazowej akcji zawsze robię 3 litry RR . Niezależnie czy butelkowanie , przelewanie na cichą czy warzenie. I poprzednie RA spokojnie wytrzymywało do zużycia całości , a teraz lipa. Dzięki ! Edytowane 27 Czerwca 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Grzebiąc w necie natknąłem się na taką instrukcję uproszczoną i sposób działania Armex 5 czyli ClO2 wrzucam tutaj może komuś się kiedyś przyda: http://marcin.mexeo.pl/clo2.pdf Pawcio_1977, GB... i MagicznyJanusz 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Śmierdzi okrutnie ale brud zmywa. PDF tej paskudnej chemi zapisałem. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Gdzie można zakupić CLO2, czy możecie podać mi sprawdzony sklep. Kup se tu: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/sklep/dezynfekcja/armex-clo2-aktywator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 1. Po jakim czasie Clo2 dezynfekuje? 2. Nurtuje mnie schemat przemywania gęstwy. Po zebranej gęstwie, wyjmuję ją z lodówki i przemywam Clo2 o stężeniu 50ppm. I teraz są różne metody: - razem z Clo2 wlewamy do fermentora po 30 min. - należy odczekać aż drożdze opadną (może gęstwa przebywać w lodówce w obecności Clo2, np: 12h?) zlać clo2 z nad drożdzy i gęstwę przemyć wodą. Jak wy to robicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 1. To zależy czy w szczelnie zamkniętym opakowaniu czy nie. W szczelnie zamkniętym nawet 3 dni mi roztwór aktywny się nie dezaktywuje, natomiast przy dostępie tlenu itp. to parę godzin, a w otwartym całkiem pojemniku (fermentorze) parę minut. Dokładnie tego nie sprawdzisz labo byś potrzebował. Bezpiecznie jest przyjmować te 24h w zamkniętym szczelnie pojemniku i parę godzin np. w atomizerze. 2. Nie przemywać ClO2 i problem z głowy. Zbierać gęstwę w miarę świeżą i dobrej kondycji oraz jak najszybciej zadawać do następnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się