Dr2 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Generalnie - nie sugeruj się tym, co ci wyliczają programy, bo wszystkie robią to źle. Ok, to czym się sugerować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Doświadczeniem i intuicją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 IMHO, zanim zdobędzie się niezbędne doświadczenie i dojdzie się do tego czy się ma intuicję, czy też nie, korzystanie z programów jest niezłym rozwiązaniem (zwłaszcza przy ograniczonej możliwości kontaktów bezpośrednich z "fachowcami"). Pamiętać jednak trzeba, że z myślenia nic nie zwalnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 No ale jaki będziesz miał pożytek z programu, który z poprawnych danych wejściowych wylicza kolor na 35 EBC, a analiza w laboratorium pokazuje 90? Jedyny program który wylicza poprawnie (a raczej "zgodnie z wynikiem analizy") to BeerEngine Grahama Wheelera. Nie wiem jak, choć wiem w którym miejscu jest różnica względem metody standardowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 IMHO, zanim zdobędzie się niezbędne doświadczenie i dojdzie się do tego czy się ma intuicję, czy też nie, korzystanie z programów jest niezłym rozwiązaniem (zwłaszcza przy ograniczonej możliwości kontaktów bezpośrednich z "fachowcami"). Zgadzam się i dodam, że na początku jest to jedyne odniesienie do wyniku warzenia. Jestem po trzydziestej warce i o doświadczeniu i intuicji to mogę powiedzieć, że rodzą się w bólach. Myślę, że na świadome spodziewanie się wyników na podstawie własnego doświadczenia i intuicji przychodzi czas przy warzeniu drugiej pięćdziesiątki, bo w tej pierwszej to zdobywamy umiejętności czysto techniczne i uczymy się smaków, i każdy większy sukces to szczęście początkującego. Na tym etapie warzenia wartość EBC jest dla mnie prawie całkowicie nieistotna (przynajmniej na razie) i póki co, ograniczam się dzielenia piw na jasne i ciemne - jakie znaczenie na początku warzenie na kilka jednostek EBC w tą czy tamtą? Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Istotne jest jak chcesz konkretny kolor, np czerwony. Wg spektrocośtam jest to 34-35 EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szfagir Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Dzięki za ożywiona dyskusję na temat koloru warki oraz sposobu ich wyliczania przez programy/akrusze. Chciałem tylko wiedzieć czy widełki Kölsch'a są dobre w BS2, czy nie. Czymś na początku chcę się kierować, mieć możliwość sprawdzenia receptury. Wg mnie znalezienie przepisu w necie, wklepanie go do programu (ewentualne zmodyfikowanie) to bardzo dobra metoda dla początkującego, gdyż mogę zobaczyć co, jak i od czego zależy. Przed chwilką trafiłem na taki plik i tutaj już są inne wartości EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Przed chwilką trafiłem na taki plik i tutaj już są inne wartości EBC. bo to jest "Klasyfikacja stylów piwnych wg PSPD", a nie BJCP. Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Dr2 szfagir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szfagir Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Mój błąd. Thx za zwrócenie uwagi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 widzę, że to ja jestem sprawcą zamieszania z kolorami bo to ja wrzucałem tłumaczenia do BS, więc już tłumaczę: Kolory wraz z opisem są ściągnięte z tłumaczeń z forum (Dział tłumaczeń --> BJCP 2008) kolory z tego działu zostały przez BS2 przeliczone na odpowiednie z SRM do EBC. Nie wiem skąd wziąłeś te 1 - 4 EBC ale i wiki i forum i BS w oryginale pokazują właśnie około 7 - 10 EBC w przypadku Kölscha. Co do klasyfikacji PSPD to podejrzewam, że autorzy specjalnie zawyżyli górną granicę koloru bo jak już koledzy wytłumaczyli nie znasz dokładnych kolorów słodów i w przypadku konkursów dobre piwa mogłyby zostać gorzej ocenione ze względu na barwę, która w domowym piwowarstwie jest raczej sugestią niż wymaganiem. szfagir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szfagir Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Wartości 1-4 masz w Wikipedii. Natomiast to co znalazłem na forum oraz w BS jest ok. Po prostu chciałem dopytać. Dzięki tej dyskusji coś się dowiedziałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Jest promocja na BS2 na stronie brewadelaide.com, wychodzi coś koło £14 (19.95 AUD). Edytowane 8 Lipca 2014 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 O! Dzięki ;-) Zanabyłem za jedyne 59,51zł, to chyba niezła cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 O! Dzięki ;-) Zanabyłem za jedyne 59,51zł, to chyba niezła cena. Można u nich przez PayPala płacić kartą kredytową czy trzeba się logować na konto? Daj znać jak już dostaniesz kod, będę pewniejszy zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Ja płacę PayPalem z karty, ale do PayPala muszę się logować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Niech mi ktos powie, ktora opcje wybrac do chcmielenia whirpoolowego - chodzi mi o spolszczona wersje, bo nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Wczoraj otrzymałem kod, oczywiście kod dział ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Niech mi ktos powie, ktora opcje wybrac do chcmielenia whirpoolowego Nie mam spolszczenia ale chyba nazwa będzie jednoznaczna. Samael 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Przy spolszczeniu jest to jako: AROMATYCZNY (nie wiem kto to tak przetłumaczył). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 WiHuRa jakbym mial po inglisz, to by nie bylo pytania. Jak zauwazyl lukaszr - jest jako "Aromatyczny". Mimo wszystko dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman.remisz Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Chciałbym się wytłumaczyć. Ja jestem autorem tłumaczenia. Polski lang jest do wersjii 2.1. Nie moją winą jest, że autor oprogramowania w wyższych wersjach nie był konsekwenty i w części językowej trochę namieszał ( może nie było wyścia). Przy tłumaczeniu na pewno nie uniknłem błędów. Tłumaczenie jest dla tych co mają trudności z angielskim. Dla pozostałych wersja oryginalna. Wszystkich zachęcam do pracy w spolszczeniu.Jak należy to zrobić jest opisane na forum beersmit.com. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Witam A ja ma takie pytanie. Czy jest jakaś możliwość, żeby przestawić te całe jednostki OG SC Na stosowane u nas powszechnie BLG? Litry, gramy itd, da się ustawić łatwo w menu. Ale prawdę mówiąc dla Polaka w Polsce (a przynajmniej dla mnie) OG jest dość egzotyczną skala - przy powszechności mierników mierzących w BLG... Nawet większość receptur jest podawana w BLG. Żadnego kalkulatora przeliczającego się też w programie nie doszukałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) narzędzia/opcje i tam w zakładce jednostki ustawiasz jakimi jednostkami chcesz się posługiwać. EDIT BTW, kalkulatory są dostępne w zakładce "Jednostki narzędzia". Edytowane 13 Lipca 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Dr2 Dzięki. Plato znalazłem oczywiście, kalkulatory też. Ale dopiero doczytałem się, że Plato jest tożsame z BLG. Dzięki za szybką odpowiedź i wyrozumiałość. Aha, Czy wam program też gubi ustawienia? Przestawiłem sobie na przykład kolor ekranu na zielony, wyłączam/włączam program i ponownie program niebieski. Wyciągam przepis z listy (z katalogu) samples na wierzch, to samo. Po restarcie programu, znowu przepis jest w katalogu... Na szczęście zmodyfikowanych receptur i składników nie gubi Wprawdzie to detale Ale tak się zachowuje tylko u mnie, czy to przywara programu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Przestawiłem sobie na przykład kolor ekranu na zielony, wyłączam/włączam program i ponownie program niebieski. U mnie takie coś nie występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się