eresz Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 może mi ktoś wyjaśnić, co oznaczają w szczegółach zacierania full, medium, light body. Zmieniając te parametry zmienia mi się ilość i temp dolewanej wody, mowa o single infusion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 full-piwo pełne, czyli pewnie zacierane na słodko czyli w wyższej temperaturze, medium pośrednie a light to pewno zacieranie na wytrawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Dokładnie tak jest. Wybierając dany profil, sterujesz temperaturą przerwy. Wartości są predefiniowane, ale możesz je oczywiście pozmieniać lub stworzyć właśne profile . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) a jeszcze w szczegółach zacierania zmienia mi się i to sporo temp dolewanej wody, gdy kliknę 'ustaw temp.dla sprzętu', która temp będzie właściwa? mowa o single infusion, zacieram w lodówce edit. jeszcze dopytam, a przy dolewaniu wody w kolejnych krokach, da się jakoś uwzględnić spadek temp zacieru podczas zacierania w lodówie? Edytowane 5 Września 2015 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) a jeszcze w szczegółach zacierania zmienia mi się i to sporo temp dolewanej wody, gdy kliknę 'ustaw temp.dla sprzętu', która temp będzie właściwa? mowa o single infusion, zacieram w lodówce Jak postawisz tam ptaszka, to temperatura dolewanej wody Ci wzrośnie, ze względu na lekki spadek temperatury po jej wlaniu do lodówki. Jeśli nie chcesz stawiać tam ptaszka albo program Ci źle liczy, to po prostu podgrzej lodówkę przed dodaniem wody, np. wlewając do niej trochę wrzątku i zamykając na kilka minut. jeszcze dopytam, a przy dolewaniu wody w kolejnych krokach, da się jakoś uwzględnić spadek temp zacieru podczas zacierania w lodówie? Korespondowałem z twórcą programu i ten twierdził, że się nie da. Edytowane 5 Września 2015 przez santa eresz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Dzięki santa za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Dzięki santa za pomoc No problemo . Też używam BS2 i też zacieram w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Korespondowałem z twórcą programu i ten twierdził, że się nie da. A nie pisał jak ? Ja sobie radzę w ten sposób, że temp. wody do infuzji podaję niższą (około 92°C), program w ten sposób podaje mi większą ilość wody, wypraktykowałem że na moim sprzęcie rekompensuje mi to straty temp zacieru i nie mierze nawet jaka faktycznie jest to strata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Nie, nie ustosunkował się do mojej sugesti. Można ewentualnie do gościa jeszcze raz uderzyć. Przy kilku osobach zainteresowanych można już będzie mówić o utworzeniu "feature request". Ja robię dokładnie tak, jak Ty. Wybieram taką dolewkę, żeby temperatura wynosiła 91C. Z reguły się sprawdza. W przypadku piw, w których zacieram nieco dłużej i spadek jest nieco większy (np. Wit), staram się mieć pod ręką jeszcze ze 2 litry dodatkowego wrzątku, dla korekty. Kiedyś chyba zainwestuję w tę lodówkę, której używają w USA. Ponoć straty ciepła są minimalne. Nasze Curvery nieco jednak puszczają (mimo dodatkowej izolacji na zewnątrz). Edytowane 7 Września 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Kiedyś chyba zainwestuję w tę lodówkę, której używają w USA. Ponoć straty ciepła są minimalne. A polecam. Spadki na 1h to 0,5-1°C, przy prawie pełnym coolerze spadku temp. czasem nie ma w ogóle - tzn. może i jest ale trzeba by mierzyć termometrem ze skalą 0,1°C Edytowane 7 Września 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Cześć, Nie mogę znaleźć w bazie chmieli BS chmielu Equinox. Czy ktoś może posiada stosowny plik z tym chmielem ? Z góry dziękuję ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Cześć, Nie mogę znaleźć w bazie chmieli BS chmielu Equinox. Czy ktoś może posiada stosowny plik z tym chmielem ? Z góry dziękuję ! Parametry chmielu poniżej. Teraz tylko wprowadzić do BS. http://hopunion.com/Equinox/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Teraz tylko wprowadzić do BS. I podzielić się z nami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 I podzielić się z nami . Zbyt duży problem to nie jest. Equinox.rar santa i LukaszU 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Zbyt duży problem to nie jest. Dziękuję bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbartekk1 Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 cześć! ktoś mi powie jakie parametry trzeba wpisac dla emaliowanego garnka 30l ? jaka wydajność etc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 cześć! ktoś mi powie jakie parametry trzeba wpisac dla emaliowanego garnka 30l ? jaka wydajność etc? Sam musisz uzupełnić te dane wg tego, jaki masz garnek. Co do wydajności to także musisz sam sprawdzić jak to będzie wyglądać u Ciebie. Na początek możesz przyjąć 70-75%. Potem będziesz korygował jak uzyskasz powtarzalność. W załączniku masz plik z przykładową konfiguracją garnka emaliowanego 30L. Tylko tak, jak napisałem - konfiguracja może być różna u różnych osób. Taka była u mnie i w miarę się zgadzało. Garnek_emalia_30L.rar bbartekk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Przesiadam się na drożdże płynne i ten temat jest jeszcze dla mnie obcy więc chciałem sobie wyliczyć za pomocą BS jakiej wielkości starter muszę wykonać. Problem w tym że nieważnie ile litrowy starter zrobię wartości się nie zmieniają. screen http://scr.hu/2p5k/kgerq Ktoś wie gdzie leży problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Przesiadam się na drożdże płynne i ten temat jest jeszcze dla mnie obcy więc chciałem sobie wyliczyć za pomocą BS jakiej wielkości starter muszę wykonać. Problem w tym że nieważnie ile litrowy starter zrobię wartości się nie zmieniają. screen http://scr.hu/2p5k/kgerqKtoś wie gdzie leży problem? Aby BS wyliczał dobrze starter musisz mieć uzupełnione nastepujące pola: 1. datę warzenia (PROJEKT RECEPTURY) 2. datę paczkowania (STARTER DROŻDŻY > klikasz na dodane drożdże). Te 2 daty mają wpływ na wyliczenie ilości startera. zielczi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Dzięki, nie zwróciłem na to uwagi. Spadło mi do 3 opakowań na warkę 44L jednak dalej wielkość startera nie ma znaczenia. Co jeszcze przegapiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Dzięki, nie zwróciłem na to uwagi. Spadło mi do 3 opakowań na warkę 44L jednak dalej wielkość startera nie ma znaczenia. Co jeszcze przegapiłem? Zalecana wielkość startera? U mnie normalnie wylicza. Wyeksportuj recepturę, spakuj i załącz do posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Przy kilkudziesięciu litrach dalej pokazuje 3 paczki. czek wedz stout.rar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Generalnie BS nie jest dobrze zrobiony pod względem wyliczeń "skrajnych" startera. Wg mnie BS nie wylicza dobrze w Twoim przypadku ponieważ uznaje, że nie da się zrobić startera jednostopniowego z tej fiolki - żywotność drożdży oblicza na dzień ważenia na podstawie daty produkcji. U Ciebie jest ich wg niego za mało dlatego zwiększanie startera nie daje rezultatu. Natomiast np. ten kalkulator: http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ podaje, że potrzebujesz 2,75L starter, ale robiony na mieszadle magnetycznym (celowo cofnąłem datę produkcji o kilka dni ponieważ ten kalkulator obliczenia robi na dzień dzisiejszy). Bez mieszadła magnetycznego niestety możesz zapomnieć o starterze - wtedy mała, lekka warka + starter to jedyne wyjście. zielczi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Mam mieszadło ale dla spokoju zrobię mniejszą warkę wcześniej. Wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Ma ktoś plik z dodatkami niesłodowanymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się