Luqas van Dred Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Czy do wersji mobilnej można podrzucić słody np. ze strzegomia i drożdże z fm? Zastanawiam sie czy nie zainwestować w wersję mobilną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Czy do wersji mobilnej można podrzucić słody np. ze strzegomia i drożdże z fm? Zastanawiam sie czy nie zainwestować w wersję mobilną. Można pod warunkiem, że masz desktopową wersję i prześlesz sobie przez chmurę. Może być z trialowej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wobor Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Witam. przy zwiększaniu straty na chmieliny o np. 1 l., beersmeth automatycznie zwiększa o 1 l. ilość wody do wysładzania. Czy nie powinien również zmniejszać blg lub zwiększać ilość słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Witam. przy zwiększaniu straty na chmieliny o np. 1 l., beersmeth automatycznie zwiększa o 1 l. ilość wody do wysładzania. Czy nie powinien również zmniejszać blg lub zwiększać ilość słodu? Ty określasz w programie finalną ilość litrów, wydajność oraz składniki. Jeżeli zmieniasz ilość chmielin to program prawidłowo dostosowuje recepturę zmieniając nie składniki czy też określone na początku parametry warki , ale właśnie ilość wody, bo skoro odpada Ci 1L więcej chmielin to 1L więcej wody ma największy sens patrząc przez pryzmat zachowania receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wobor Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 dzięki za odpowiedź zgadzam się oczywiście ale mam nieodparte wrażenie, że jeśli wysłodzimy 5 l. dodatkowej wody bo 5l. wody zostanie w chmielinach w garnku to blg spadnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Korespondowałem na ten temat z autorem programu. Odesłał mnie do http://beersmith.com/blog/2014/11/05/brewhouse-efficiency-vs-mash-efficiency-in-all-grain-beer-brewing/ Generalnie podejście ma, że wydajnośc to jest 'brewhouse', która obejmuje straty na chmieliny. WIęc jeśli zmieniasz ilość osadu, to musisz zmienić wydajność. Wobor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wobor Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Korespondowałem na ten temat z autorem programu. Odesłał mnie do http://beersmith.com/blog/2014/11/05/brewhouse-efficiency-vs-mash-efficiency-in-all-grain-beer-brewing/ Generalnie podejście ma, że wydajnośc to jest 'brewhouse', która obejmuje straty na chmieliny. WIęc jeśli zmieniasz ilość osadu, to musisz zmienić wydajność. właśnie... jak to przeliczyć? o ile spada wydajność przy dodatkowym np. jednym litrze chmielin? założę -5% wydajności na litr chmielin i zobaczę jak wyjdzie... Edytowane 27 Września 2016 przez Wobor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzytwiarz Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Korespondowałem na ten temat z autorem programu. Odesłał mnie do http://beersmith.com/blog/2014/11/05/brewhouse-efficiency-vs-mash-efficiency-in-all-grain-beer-brewing/ Generalnie podejście ma, że wydajnośc to jest 'brewhouse', która obejmuje straty na chmieliny. WIęc jeśli zmieniasz ilość osadu, to musisz zmienić wydajność. właśnie... jak to przeliczyć? o ile spada wydajność przy dodatkowym np. jednym litrze chmielin? założę -5% wydajności na litr chmielin i zobaczę jak wyjdzie... Mam deko problem z wgraniem bibliotek chmieli, słodów itd - robiłem to lata temu i coś nie bardzo mogę sobie znowu z tym poradzić a forum też już przeszukałem i bez rezultatu. Mam najnowszą wersję + spolszczenie. jak załadować do bibliotek słody chmiele i inne?? Z góry dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Mam deko problem z wgraniem bibliotek chmieli, słodów itd - robiłem to lata temu i coś nie bardzo mogę sobie znowu z tym poradzić a forum też już przeszukałem i bez rezultatu. Mam najnowszą wersję + spolszczenie. jak załadować do bibliotek słody chmiele i inne?? Z góry dziękuje za pomoc. Otwórz plik z zawartością, następnie wejdź w zakładkę, zaznacz wszystko, potem przejdź do magazynu programu i tam wklej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzytwiarz Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 (edytowane) Mam deko problem z wgraniem bibliotek chmieli, słodów itd - robiłem to lata temu i coś nie bardzo mogę sobie znowu z tym poradzić a forum też już przeszukałem i bez rezultatu. Mam najnowszą wersję + spolszczenie. jak załadować do bibliotek słody chmiele i inne?? Z góry dziękuje za pomoc. Otwórz plik z zawartością, następnie wejdź w zakładkę, zaznacz wszystko, potem przejdź do magazynu programu i tam wklej. Dzięki za pomoc. Próbowałem wklejać w złe miejsce poprawnie to do zakładki SKŁADNIKI. Dziękuje za pomoc Edytowane 21 Października 2016 przez Brzytwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Wklejaj do Składników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mis__Koralgol Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Cześć wam. Mam problem z ustawieniem garnka w wersji mobilnej. 1. Przy jednych jest napisane BIAB a przy drugich Extract, nie wiem o co z tym kaman. 2.Mash tun volume to objętość samego ziarna? 3.batch Volume to objętość całej brzeczki na raz do gotowania? Może mi ktoś pomóc to ogarnąć? BS2.https://zapodaj.net/bbbb31637fb4b.png.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Witam Czy mógł by ktoś wkleić swoje optymalne ustawienia w tym polu które przedstawia screen? nie mogę tego rozgryźć ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 wkleić swoje optymalne ustawienia w tym polu które przedstawia screen? 1. jak słusznie napisałeś "swoje", a to już nie będą Twoje 2. "w tym polu" czyli w którym? (bo tam kilka jest) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Moga być Twoje potrzebuje kanwy bo nie moge sobie z tym poradzic. Odnoszę wrażenie ze jest sporo pozycji ktore w zasadzie pokazuja to samo tylko nazywaja sie (są przetlumaczone?) Inaczej Prośba o skrin tego miejsca, jeżeli jest taka możliwość Edytowane 30 Października 2016 przez czaro27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Prośba o skrin tego miejsca, jeżeli jest taka możliwość proszę bardzo http://screenshooter.net/102810427/cqsjnhj czaro27 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Potrzebuje słody Ireks do beersmith. Ma ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Witajcie Co może oznaczać zapis przy chmieleniu "Aromatyczny Moczenie 5 min"? W momencie, kiedy wybrałem opcję aromatyczny przy ostatnich 5 minutach gotowania IBU obnizyło mi się o kilka procent. Pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Ktoś odpalał BS2 na Fedorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogniskowicz Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Witam, mam pytanie - czy ktoś ma skonfigurowany garczek emaliowany 50l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Ma ktoś słody z Bestmalz do BS2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Ma ktoś słody z Bestmalz do BS2 a może tak trochę wysiłku byś włożył w to Twoje hobby i sobie poszukał Na forum jest nawet takie miejsce gdzie łatwo można znaleźć wiele plików Wobor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Sprawdź to http://www.piwo.org/files/file/59-bestmalzbsmx/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Są też do pobrania w ramach oficjalnych dodatków (add-ons). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Ma ktoś słody z Bestmalz do BS2 a może tak trochę wysiłku byś włożył w to Twoje hobby i sobie poszukał Na forum jest nawet takie miejsce gdzie łatwo można znaleźć wiele plików Wiem i włożyłem. Sprawdziłem wcześniej i ściągnąłem wszystkie i ten najzwyczajniej przeoczyłem. Dlatego zadałem pytanie. Czy teraz pasuje ? Sprawdź to http://www.piwo.org/files/file/59-bestmalzbsmx/ Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi