yachopies Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 (edytowane) To nie rób zadymy tylko przenieś do chłodnego i poczekaj jeszcze tydzień. Wiem że cie korci co by już rozlać... Ale spokojnie. Lepiej poczekać i cieszyć się dobrym piwem a nie mieć z jego powodu stresa No właśnie nie mogę poczekać tygodnia ponieważ szykuje mi się dłuższy wyjazd... Fakt, przy tym browarku panikuję - może dlatego, że moja ostatnia pucha, de facto pierwsza, "rozwijała" się w sposób wręcz książkowy (czyt. podług instrukcji). Przeniosłeś do ciplejszego to rozpuszczony gaz w piwie zaczął się ulatniać - normalna rzecz, nie świadczy to o wznowieniu pracy przez drożdże. Ostatnią warkę również przeniosłem do cieplejszego klimatu by drożdże ewentualnie dokończyły przemiał - tak dla pewności. Z drugiej jednak strony przy Blg0/1 w piwnicy(20/21C) pokrywa była także wybrzuszona a gaz delikatnie wypychał wodę z rurki. Czy w związku z tym piwo może wyjść gorsze? Dziś na 100% rozlewam... czyli po robocie Edytowane 8 Czerwca 2012 przez yachopies Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 CZy mogę zaryzykować wita na S-04 lub koelsch - czy nie da to zbliżonego smaku i lepiej zamówić WB-06 , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Dziś na 100% rozlewam... czyli po robocie Brawo za podjęcie męskiej decyzji! Nareszcie! Następnym razem proponuję założyć nowy wątek. Tu jest dział natychmiastowej pomocy, a nie tygodniowe pogadanki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yachopies Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Brawo za podjęcie męskiej decyzji! Nareszcie! Następnym razem proponuję założyć nowy wątek. Tu jest dział natychmiastowej pomocy, a nie tygodniowe pogadanki No widzisz Gold Ekspercie, gdybyś zdecydował się wcześniej na konstruktywną opinię to być może temat skończyłby się kilka wpisów temu. Nieważne - to nie miejsce na tego typu dyskusję. Wszystkim, którzy POMOGLI, bardzo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Filtruję witbiera i przez te płatki jest po prostu tragedia. Pierwsze 9 litrów jakoś poszło a teraz praktycznie stoi, leci takim małym ciurkiem, że do jutra będę to filtrował. Jak w takiej sytuacji się ratować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 weź długi nóż i nacinaj złoże w takiego jakby jeżyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zrobiłem jak mówisz, niewiele to pomogło. Nie wiem czy nie mam za krótkiego filtratora z oplotu, ma on może z 30-40cm a jak czytam to wszyscy mają dużo dłuższy. Planowałem zrobić niebawem żytnie, ale jak z witem mam takie problemy to chyba sobie daruję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 No widzisz Gold Ekspercie, gdybyś zdecydował się wcześniej na konstruktywną opinię to być może temat skończyłby się kilka wpisów temu. Nieważne - to nie miejsce na tego typu dyskusję. Wszystkim, którzy POMOGLI, bardzo dziękuję Jak było 0-0,5 blg to nie doczytałeś by rozlewać? To nie wino by zeszło poniżej 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zrobiłem jak mówisz, niewiele to pomogło. Nie wiem czy nie mam za krótkiego filtratora z oplotu, ma on może z 30-40cm a jak czytam to wszyscy mają dużo dłuższy. Planowałem zrobić niebawem żytnie, ale jak z witem mam takie problemy to chyba sobie daruję. Na przyszłość, a także do żytniego, możesz dodać łuskę gryki do filtracji. Jak masz śrutownik to możesz też zaopatrzyć się w zwykły owies (zamiast płatków owsianych) i go ześrutować razem z łuską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Panowie, szybkie pytanko w przerwie meczu. Czego moge jeszcze uzyc aby pozbyc sie zapachu oleju/oliwy jadalnej z kanistra / hdpe? Probowalem zwyklego detergentu, sody kaustycznej i oxy. Zapach sie zniejszyl ale nadal jest. Jakis wybielacz, miotacz plomieni, modlitwa w swiatynii buddyjskiej? Pomozcie!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 spróbuj sody połączonej z bielinką. 3 % sody i szklanka bielinki na 10 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Alkohol? Coś co rozpuszcza tłuszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Ehmm alkoholu troche szkoda ;P Ale jestem zdeterminowany i sprobuje wszystkiego (przed pozbyciem sie tych smierdzieli ) Dzieki!! Edytowane 9 Czerwca 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Może taniej kupić nowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Może taniej kupić nowy? To tez jedna z opcji. I chyba faktycznie najrozsadniejsza. Kto za bardzo oszczedza, kupuje dwa razy. Kanister ma posluzyc jako no-chill cube, jako eksperyment- chce sprawdzic ta metode. Jak nastaw zalapie jakies niepozadane smaki albo tfuu infekcje, to mnie chyba szlag trafi A z nowym, to tylko dobre umycie, dezynfekcja i jazda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yachopies Opublikowano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Jak było 0-0,5 blg to nie doczytałeś by rozlewać? To nie wino by zeszło poniżej 0 Doczytałem, i z wcześniejszego doświadczenia również wiedziałem, że odpowiedni, nie zmieniający się poziom Blg jest wyznacznkiem końca fermentacji - jednak zmyliło mnie nagazowanie i wynikające z tego faktu "rozdęcie" jeśli mogę się tak wyrazić, fermentatora-piwko zostało rozlane w piątek tak więc poziom paniki nieco spadł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 mam brew kit american style light beer do tego kupilem ekstrakt slodowy i glukoze. Do brzeczki mam dodac ekstrakt i glukoze pol na pol? Czytalem ze mozna dodac 0,5kg ekstraktu i 300g glukozy. Poradzcie co lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Możesz dodać jak chcesz , pamiętaj tylko im więcej glukozy , cukru tym piwko będzie cieńsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 czy wynik pomiaru cukromierzem na starcie brzeczki okolo 10blg to dobry wynik? Czy temperatura okolo 24stopnie jest dobra dla dodania drozdzy? Brewkit american ligth beer, extrakt spray malt 500g i 500g glukozy. Obecna temperatura caly czas okolo 23-24stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Czy to jest pytanie niecierpiące zwłoki? Czy nie ma czasu na przeszukanie forum, bo na fermentorze jest bomba i zostało ostatnie 10 sekund? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 :)to bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 To sio do piaskownicy i wiki! Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 juz wyczytalem ze jest raczej wszystko wporzadku tylko to blg mnie martwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Blg ujdzie, temperaturę lepiej zmniejsz do 20°C jak dasz radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 ciezko bedzie zejsc z temperatura. Nie mam innego miejsca w domu z nizsza temperatura. Ostatecznosc to betonowa podloga w garazu. Tam teoretycznie powinien byc chlod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi