mesteken Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) Oto zdjęcie: Edytowane 5 Lipca 2012 przez mesteken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 to ja nie wiem co do radzić. Przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 a czym to sprawdzasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesteken Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) a czym to sprawdzasz? jodowy wskaźnik skrobii z browamatora... Dodam, że na mące zmiana koloru jest sporo wyraźniejsza. Zmienia się w ostry granat. Mógłbyś doradzić co robić? Edytowane 5 Lipca 2012 przez mesteken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Podaj schemat zacierania i na jakim etapie teraz jesteś - jaka aktualnie temperatura ? zmierz zacier innym termometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesteken Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) Podaj schemat zacierania i na jakim etapie teraz jesteś - jaka aktualnie temperatura ? zmierz zacier innym termometrem. Tutaj jest schemat zacierania, działam zgodnie z nim http://www.browamato...rania: <A href= Aktualna temperatura: 72 stopni już od ponad godziny Temperaturę zacieru zawszę mierzę dla pewności dwoma termometrami, teraz też. Edytowane 5 Lipca 2012 przez mesteken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 z obrazka wynika że jakies tam resztki skrobii jeszcze są, ale niewiele, poczekaj parę minut, powinno byc ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Mieszasz często zacier ? Jesteś pewien że termometr dobrze wskazuje ? Do próby weź samą "wodę" bez młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 swoją drogą to trochę grubo śrutowane.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesteken Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) Zmiana jest jeszcze mniej zauważalna niż na zdjęciu. Myślę, że ruszyło. Dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że za chwilę będę mógł zabrać się za filtrowanie. Próba jodowa negatywna Edytowane 5 Lipca 2012 przez mesteken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesteken Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Jeszcze pytanko... Zestaw http://browamator.pl/szczegoly.php?BA_Hefeweizen__Pszeniczne_13Blg_-__zestaw_surowcow_-_slody_srutowane&przedm=2084973&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod już mam w fermentorze i czeka na zadanie drożdży. Jak widać, miało tego wyjść 20 litrów, a wyszło 16 i to nie 13 a 12 Blg. Chciałbym, żeby było trochę więcej. Dlatego chciałbym wiedzieć czy do tego piwa pasowałaby gęstość 11 Blg? Nie wiem co tak kiepsko z wydajnością stosowałem wysładzanie ciągłe. Czy przyczyną może być otwór na kranik nawiercony za wysoko? Środek otworu znajduje się na wysokości 3,5cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Tu opis stylu Weissbier Co do wysładzania to najpewniej za szybko i słód zmielony za grubo. Kranik raczej nie jest przyczyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesteken Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Zastosowałem wysładzanie ciągłe. Czy powodem może być to, że kranik, przez który zlewałem brzeczkę był odkręcony do końca? (brzeczka leciała bardzo szybko, ledwo nadążałem z dolewaniem wody aby stale przykrywała młóto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) Zastosowałem wysładzanie ciągłe. Czy powodem może być to, że kranik, przez który zlewałem brzeczkę był odkręcony do końca? (brzeczka leciała bardzo szybko, ledwo nadążałem z dolewaniem wody aby stale przykrywała młóto. Masz przyczynę! Przy szybkim przepływie wody nie było właściwej ekstrakcji cukrów z młóta do filtratu. Edit: zastosowałeś filtrację do założonej ilości brzeczki przed warzeniem? Edytowane 5 Lipca 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesteken Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 (edytowane) zastosowałeś filtrację do założonej ilości brzeczki przed warzeniem? Wysładzałem do 24 litrów jednocześnie pilnując mieszając całość aby gęstość nie spadła poniżej 10 Blg. Chociaż się czegoś nauczyłem na następny raz. Swiaderny, chyba doleję te 2 litry żeby uzyskać 11 Blg. Na alkoholu mi nie za bardzo zależy. To ma być orzeźwiające na lato Co o tym myślisz? Przeczytałem opis stylu który nadesłałeś, i piwo z 11 Blg mieściłoby się w nim, ale wiesz może jaby to wyglądało w praktyce? Nie byłoby to zbyt rozcieńczone? Nie chcę znowu popełnić błędu Edytowane 5 Lipca 2012 przez mesteken Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 zastosowałeś filtrację do założonej ilości brzeczki przed warzeniem? Wysładzałem do 24 litrów jednocześnie pilnując mieszając całość aby gęstość nie spadła poniżej 10 Blg. Chociaż się czegoś nauczyłem na następny raz. Swiaderny, chyba doleję te 2 litry żeby uzyskać 11 Blg. Na alkoholu mi nie za bardzo zależy. To ma być orzeźwiające na lato Co o tym myślisz? Przeczytałem opis stylu który nadesłałeś, i piwo z 11 Blg mieściłoby się w nim, ale wiesz może jaby to wyglądało w praktyce? Nie byłoby to zbyt rozcieńczone? Nie chcę znowu popełnić błędu Drożdże WB-06? ten szczep zeżre wszystko Ja bym chyba jednak zostawił gęściejsze. Zamykając temat, bo dział nieodpowiedni: to myśl nad następnym piwem, bo nie zdążysz się obejrzeć i pszeniczki nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 8 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 (edytowane) Poszukuję gęstwy do wita, zabraliśmy się za warzenie ale nasza gęstwa jest jakaś taka "nie bardzo". Poratuje ktoś z Wrocławia? Edytowane 8 Lipca 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 czy jeden grejpfrut średni do wita coś da,czy będzie lekko wyczuwalny ?,właśnie gotuje wita i mam dylemat,wolałbym mało nachalny,wręcz symboliczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Ja dodaję 1 gejpfruta do wita. Daje on lekką goryczkę i posmak owoca. Efekt moim zdaniem jest fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 ok,dałem,jeszcze odrobine mięty,daje bardziej mieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiepson Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witam, coś zaatakowało moja uprawę chmielu. Jak z tym walczyć? Tu zamieszczam zdjęcia.Zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Naprawdę uważasz, że to pytanie należało zamieścić w ostrym dyżurze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 (edytowane) Byłoby chyba mniej nieporozumień gdyby wątek nazywał się: "Ostry dyżur - wątek dla potrzebujących natychmiastowej pomocy" Witam, coś zaatakowało moja uprawę chmielu. Jak z tym walczyć? Tu zamieszczam zdjęcia.Zdjęcia Tutaj masz odpowiedni dział: http://www.piwo.org/forum/60-uprawa-chmielu/ Edytowane 21 Lipca 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Jak stawiam na mieszadle magnetycznym starter do rozmnożenia drożdży to naczynie powinno być szczelnie zamknięte czy nie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 nie, musi się dostawać powietrze do środka - najlepiej dać korek z waty. kaz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi